Secţiuni » Jurisprudenţă » CJUE
Jurisprudenţă CJUE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene)
DezbateriProfesionişti

CJUE. Raport de activitate pe anul 2013


14 martie 2014 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat publicității joi, 13 martie 2014, un comunicat cu privire la activitatea instanței pe anul 2013.

Din document reiese că 2013 va rămâne în anale, pe de o parte, ca fiind cel mai productiv din istoria Curții și, pe de altă parte, ca fiind cel în cursul căruia s-a atins cel mai mare număr de cauze introduse vreodată. Astfel, CJUE a soluționat 701 de cauze, ceea ce reprezintă o creștere considerabilă în raport cu anul trecut (595 cauze soluționate în 2012), și a fost sesizată cu 699 de cauze noi, ceea ce reprezintă o creștere cu aproximativ 10 % în raport cu anul 2012 și cel mai mare număr de cauze introduse într-un an de la înființarea sa.

Comparativ cu anul trecut, creșterea numărului total de cauze introduse se datorează creșterii numărului de recursuri și de trimiteri preliminare. Numărul acestora din urmă s-a ridicat la 450 în anul 2013, un nivel care nu s-a mai atins niciodată până în prezent.

Referitor la durata procedurilor, datele statistice sunt foarte pozitive.

În ceea ce privește trimiterile preliminare, această durată se ridică la 16,3 luni. În privința acțiunilor directe și a recursurilor, durata medie de soluționare a fost de 24,3 luni și, respectiv, de 16,6 luni.

Este adevărat că durata procedurilor în acțiunile directe a crescut în mod semnificativ față de anul 2012 (19,7 luni). Totuși, această creștere, care nu privește decât 15% din cauzele soluționate în 2013, este determinată în principal de factori asupra cărora Curtea are un control relativ limitat.

Procedura preliminară de urgență a fost aplicată în două cauze, acestea fiind soluționate într-un termen mediu de 2,2 luni.

Tribunalul

Pe plan statistic, anul 2013 a fost bogat în învățăminte. Pe de o parte, Tribunalul a demonstrat, pentru al treilea an consecutiv, consolidarea capacității sale de soluționare în urma reformelor interne aplicate și a optimizării permanente a metodelor sale de lucru. Astfel, în 2013, au putut fi soluționate 702 de cauze, ceea ce conduce media anuală a cauzelor soluționate pe ultimii trei ani la aproximativ 700. Prin comparație, această medie era de ordinul a 480 de cauze în 2008. În interval de cinci ani, câștigurile în materie de eficiență au permis astfel o creștere cu mai mult de 45% a productivității instanței.

Pe de altă parte, cauzele introduse au atins un record istoric cu 790 de cauze noi, adică un salt de aproape 30% în raport cu 2012. Tendința globală a creșterii contenciosului cu care este sesizat Tribunalul, în special în materie de proprietate intelectuală, se confirmă astfel în mod evident. A rezultat de aici o creștere sensibilă a numărului de cauze pendinte, care a depășit pragul de 1.300 de cauze (1.325 mai exact).

În sfârșit, în ceea ce privește durata procedurilor, deși aceasta – analizată în mod global (cu alte cuvinte incluzând și cauzele soluționate prin ordonanță) – s-a caracterizat printr-o creștere conjuncturală de ordinul a 10% (făcând ca această durată să ajungă la 26,9 de luni), trebuie subliniat că, în ceea ce privește cauzele soluționate prin hotărâre, se poate observa o reducere cu o lună în raport cu 2012, cu o durată medie de 30,6 luni.

Tribunalul Funcției Publice

Statisticile judiciare ale Tribunalului Funcției Publice pentru anul 2013 sunt marcate de o scădere a numărului de cauze introduse (160) în raport cu anul trecut (178). Anul 2012 s-a caracterizat însă ca fiind anul în cursul căruia Tribunalul a înregistrat cel mai mare număr de cauze noi de la înființarea sa. Numărul cauzelor introduse în 2013 este, în schimb, comparabil cu cel din anul 2011 (159). Acesta rămâne însă sensibil mai ridicat decât cel din anii anteriori (139 în 2010, 113 în 2009 și 111 în 2008).

Trebuie subliniat mai ales faptul că numărul cauzelor soluționate (184) este în creștere netă în raport cu cel de anul trecut (121). Tribunalul Funcției Publice afișează astfel cel mai bun rezultat cantitativ de la înființarea sa. Acest rezultat se explică prin reflecțiile efectuate pe parcursul anului în privința metodelor de lucru ale instanței.

Durata medie a procedurii nu s-a modificat mult (14,7 luni în 2013 față de 14,8 luni în 2012).

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică