Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

CSM, 13 septembrie 2007
15.09.2007 | JURIDICE.ro


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice

Sedinta Plenului

Au fost prezenti: Virgil Andreies, Lidia Barbulescu, Florica Bejinaru, Dan Chiujdea, Tudor Chiuariu, Liviu Dascalescu, Cristian Deliorga, Angela Harastasanu, Gratiana Isac, Laura Codruta Kovesi, Ana Labus, Bogdan Licu,Dan Lupascu, Anton Pandrea, Nicolae Popa, Alexandrina Radulescu.

1.
Nota Directiei resurse umane si organizare nr. 5086/DRUO/2007, privind candidaturile depuse pentru ocuparea functiilor vacante de inspectori din cadrul Inspectiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii.

Au fost audiati:

Nicolae FLORESCU, vicepresedinte al Curtii de Apel Bucuresti

Anton Pandrea: "Cateva cuvinte despre activitatea dumneavoastra, va rog, cu precadere despre ultimul an de activitate."
Nicolae Florescu: "Sunt vicepresedinte al Curtii de Apel Bucuresti din 2004. Au fost evenimente importante in aceasta perioada. Am preluat sediul din Splaiul Unirii. Rezultatele in activitate s-au imbunatatit din an in an, conform bilantului."
Anton Pandrea: "Sunteti intr-o echipa de control la o curte de apel, spuneti-ne, va rog, care sunt limitele controlului?"
Nicolae Florescu: "Sunt limite stabilite de lege: autoritatea de lucru judecat, hotararile judecatoresti nu pot fi verificate."
Anton Pandrea: "Inainte de a pleca intr-un control, va intocmiti un plan?"
Nicolae Florescu: "Controlul se face pe baza a doua acte: unul dispus de persoana care a dispus controlul si altul prin hotarare a CSM."
Anton Pandrea: "Ce ati propune pentru imbunatatirea activitatii inspectiei?"
Nicolae Florescu: "Cred ca o oarecare descentralizare. Adica, pentru unele probleme care permit, constatarile sa se faca la nivelul curtilor de apel, adica de inspectori care sa ramana la "baza", la curtile de apel si sa efectueze controlul. Ar fi un argumentul pentru un control mai temeinic. In cadrul unui control impus de la centru, inspectorul nu are timpul suficient sa verifice."
Anton Pandrea: "Sunt utile controalele de fonf?"
Nicolae Florescu: "Nu vreau sa fiu revolutionar, nu stiu in ce masura se intra in substanta chestiunii pentru ca repartizarea nu este foarte aleatorie, termenele se pot planifica la 3, 2, o zi chiar si atunci dosarul poate fi dirijat la ce complet se doreste. Apoi mersul dosarelor, dosarele mai vechi de 6 luni sunt cauze mai vechi. Daca s-ar lucra la inlaturarea cauzelor, ar fi mai eficient controlul. Sigur, se pot face discutii."
Anton Pandrea: "Spuneti-ne, va rog, daca ati avut vreodata restante si cate au fost?"
Nicolae Florescu: "Nu am avut niciodata restante. Din 1999 nu am avut niciodata."
Virgil Andreies: "Ati spus mai devreme ca dosarele pot fi dirijate. Va referiti la alte dosare pentru care legea prevede termene mai scurte?"
Nicolae Florescu: "Eu as vrea sa va demonstrez. Apar diferente mari de la un complet la altul. Poate am folosit gresit termenul de dirijat."
Nicolae Popa: "Programul este gresit?"
Nicolae Florescu: "Nu. Avem o grefiera la sectia a II a penala care manuieste calculatorul extraordinar de bine."

Aida Oana POPESCU, judecator Tribunalul Bucuresti

Anton Pandrea: "Cateva cuvinte despre dumneavoastra, va rog."
Aida Oana Popescu: "Am inceput la Judecatoria sectoului 1 in 1998, apoi la Tribunalul Bucuresti, mai intai la sectia penala, apoi la sectia civila. La Tribunal am o activitate de 4-5 ani."
Anton Pandrea: "Sunteti intr-un colectiv de inspectori care merge sa verifice Inalta Curte de Casatie si Justitie. Din punct de vedere legal, aveti competenta, dumneavoastra fiind judecator de tribunal?"
Aida Oana Popescu: "Cred ca da."
Anton Pandrea: "Care ar fi limitele?"
Aida Oana Popescu: "Trebuie stabilite obiectivele, sa se respecte principiul autoritatii de lucru judecat, controlul hotararilor prin caile de atac, independenta si impartialitatea judecatorilor."
Anton Pandrea: "Comentati modalitatea de comunicare intre membrii echipei de control."
Aida Oana Popescu: "O echipa de control inainte de a pleca in control, solicita instantei date statistice. Trebuie sa existe o comunicare foarte buna."
Anton Pandrea: "Cum trebuie intocmit un act de control?"
Aida Oana Popescu: "Actul de control are o structura specifica. Fiecare raport are o parte introductiva (in care se mentioneaza echipa de control, instanta, obiectivele de control), apoi concluziile inspectorilor cu propuneri de imbunatatire a activitatii."
Anton Pandrea: "Ce calitati trebuie sa aiba un inspector?"
Aida Oana Popescu: "Sa fie, in primul rand, obiectiv, trebuie sa poata sa se aplece cu atentie asupra probelor."
Anton Pandrea: "Doua-trei calitati acolo…"
Aida Oana Popescu: "Nu, sa fie competent."
Anton Pandrea: "Cati membri are Comisia de Disciplina?"
Aida Oana Popescu: "Trei membri, alesi pe un an. Nu pot face parte 2 ani consecutiv din aceeasi comisie."
Anton Pandrea: "Ce solutii puteti propune in Comisia de Disciplina?"
Aida Oana Popescu: "Pe baza raportului inspectorilor, se pot lua decizii. Daca raportul nu este complet, se pot dispune suplimentari."
Anton Pandrea: "Ce sanctiuni puteti dispune?"
Aida Oana Popescu: "Avertisment, reducerea indemnizatiei lunare pana la 15%."
Anton Pandrea: "Nu v-am intrebat care sunt sanctiunile, ci cine le aplica?"
Aida Oana Popescu: "Sectia."

Emanuela MOSNEANU COMANECI, presedinte al Tribunalului Arges
Anton Pandrea: "O scurta prezentare a dumneavoastra, insistand pe ultimul an."
Emanuela Mosneanu Comaneci: "Sunt judecator din 1994, la Judecatoria Campulung, din 2000 la Tribunalul Arges si din 2006 presedinta Tribunalului Arges. Intru in sedinta in fiecare saptamana pe sedintele de recursuri civile. Cred ca am desfasurat o destul de buna activitate, a fost si controlul de la CSM. Au fost mici greseli inerente."
Anton Pandrea: "Cum puteti defini si comenta "munca in echipa"?"
Emanuela Mosneanu Comaneci: "Cred ca am dovedit ca pot sa muncesc intr-o echipa pentru ca si in calitate de presedinte de instanta nu iti poti desfasura bine activitatea decat intr-o echipa. Trebuie sa stie fiecare ce are de facut."
Anton Pandrea: "Comunicarea e necesara?"
Emanuela Mosneanu Comaneci: "Absolut necesara. Apreciez ca atunci cand exista o problema la un coleg, trebuie sa-i spui si sa te pui la curent."
Anton Pandrea: "Cine poate sesiza CSM?"
Emanuela Mosneanu Comaneci: "Orice persoana."
Anton Pandrea: "Urmariti presa, aproape in fiecare zi sunt articole cu referire la justitie. Sunt acestea un factor de presiune asupra sistemului?"
Emanuela Mosneanu Comaneci: "Depinde de caracterul fiecarui magistrat daca e pasibil de a fi presat astfel. Daca avem in vedere legea, trebuie sa dam solutia corecta. In caz de greseala, raspunde."
Anton Pandrea: "Sunt presiuni si din alte parti?"
Emanuela Mosneanu Comaneci: "Nu am avut probleme."
Anton Pandrea: "Vi se repartizeaza o lucrare pentru apararea bunei reputatii. Ce masuri luati?"
Emanuela Mosneanu Comaneci: "Imi adun datele necesare (dosarul profesional). Pentru buna reputatie se fac verificari prealabile daca se confirma cu cele scrise in ziar si care ii incalca buna reputatie."
Anton Pandrea: "Daca un judecator nu respecta deciziile de recurs in interesul legii?"
Emanuela Mosneanu Comaneci: "Nu ma pot baga pe solutii. Se poate discuta, dar fiecare judecator raspunde. Solutiile pot fi desfiintate doar in caile de atac."
Anton Pandrea: "Inseamna ca Inalta Curte de Casatie si Justitie munceste in zadar?"
Emanuela Mosneanu Comaneci: "Nu ma pot baga. Ca inspector sunt obligat sa respect hotararile judecatoresti si potrivit art. 44 nu pot sa incalc independenta judecatorilor. Judecatorul se supune legii."
Cristian Deliorga: "Puteti sesiza Comisia de Disciplina?"
Virgil Andreies: "Raspunsul doamnei judecator a fost transant."
Anton Pandrea: "Va multumim."

Denisa Angelica STANISOR, judecator Curtea de Apel Pitesti

Anton Pandrea: "O scurta prezentare a dumneavoastra, insistand pe ultimul an."
Denisa Angelica Stanisor: "Am o experienta de circa 14 ani. Am trecut prin toate gradele de jurisdictie si specializari. Am fost si judecator delegat la Oficiul Registrului Comertului. In prezent sunt judecator la sectia comerciala."
Anton Pandrea: "In ce materie intrati?"
Denisa Angelica Stanisor: "Comercial."
Anton Pandrea: "Cum vedeti munca in echipa?"
Denisa Angelica Stanisor: "In general, relatiile trebuie sa fie bazate pe buna credinta, sprijin reciproc."
Anton Pandrea: "Care credeti ca trebuie sa fie calitatile unui inspector?"
Denisa Angelica Stanisor: "Sa fie obiectiv, sa aiba putere de munca, sa cunoasca problemele cu care se confrunta un judecator, sa stie ca dreptul la petitionare poate fi exercitat in limitele legii, sa cunoasca limitele verificarii, sa inteleaga ca activitatea judecatoreasca este reglementata de 2 principii (independenta si lucrul judecat).
Anton Pandrea: "Ce legatura are lucrul judecat cu calitatile unui inspector?"
Denisa Angelica Stanisor: "Ma refer la munca pe care o desfasoara."
Anton Pandrea: "Despre capacitatea de a lua o decizie?"
Denisa Angelica Stanisor: "Capacitatea de a lua o decizie, de a-si argumenta convingator, capacitatea de a face propuneri pentru imbunatatirea activitatii."
Anton Pandrea: "Sunt multe articole in presa care constituie o presiune. Cum s-ar manifesta din partea Guvernului, ministrului Justitie?"
Denisa Angelica Stanisor: "Constitutia reglementeaza independenta judecatorilor, judecatorul se supune numai legii. Orice magistrat poate sesiza CSM daca ii este afectata impartialitatea."
Anton Pandrea: "O decizie in interesul legii este sau nu obligatorie?"
Denisa Angelica Stanisor: "Da."
Anton Pandrea: "Ca inspector constatati ca un judecator nu respecta deciziile de recurs in interesul legii, ce faceti?"
Denisa Angelica Stanisor: "Aduc la cunostinta CSM printr-un raport, propun sa fie sesizata Comisia de Disciplina."
Anton Pandrea: "Sunteti n control sa verificati activitatea unui presedinte de sectie de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Aveti competenta?"
Denisa Angelica Stanisor: "Ca inspector, am o competenta."
Anton Pandrea: "Si daca acel presedinte este si membru CSM?"
Denisa Angelica Stanisor: "Consider ca da."
Anton Pandrea: "Un membru CSM cu dubla calitate poate fi verificat de dumneavoastra?"
Denisa Angelica Stanisor: "Nu."

Giusepina Alessandra GRECEANU, judecator Curtea de Apel Bucuresti
Anton Pandrea: "A cata oara ne vedem?"
Dan Lupascu: "Nicaieri nu este mai bine decat in alta parte."
Anton Pandrea: "Ce vechime aveti ca judecator?"
Giusepina Alessandra Greceanu: "15 ani, cu o delegare de 4 luni la Agentul Guvernamental si 4 luni concediu pre si post natal."
Anton Pandrea: "Ce caliati trebuie sa aiba un inspector"
Giusepina Alessandra Greceanu: "Pregatire profesionala, sa fie etic, moral, sa aiba o capacitate de conciziune, sa fie obiectiv, sa poata lucra in echipa, sa poata aborda toate metodele pentru aflarea adevarului."
Anton Pandrea: "Repartizarea aleatorie poate constitui obiectiv al controlului?"
Giusepina Alessandra Greceanu: "Daca acest obiectiv a fost stabilit de Plen, va fi cuprins in raportul de control."
Anton Pandrea: "Cati membri are Comisia de Disciplina?"
Giusepina Alesandra Greceanu: "1 membru al CSM si 2 inspectori."
Anton Pandrea: "Sunteti inspectori de doi ani de zile in Comisia de Disciplina. Ce sanctiuni puteti aplica?"
Giusepina Alessandra Greceanu: "Comisia nu poate aplica sanctiuni, sectia aplica sanctiuni."
Anton Pandrea: "CSM este si instanta de judecata, sectia pentru judecatori are o competenta speciala. La ce se refera, ce judeca sectia pentru procurori si cea pentru judecatori?"
Giusepina Alessandra Greceanu: "Sectia pentru judecatori judeca abaterile disciplinare."
Anton Pandrea: "Independenta judecatorilor, dar a sistemului?"
Giusepina Alessandra Greceanu: "Independenta judecatorilor a fost o notiune bine avuta in vedere de legislatie si din punct de vedere al inspectiei reprezinta un punct important. Nu poate interfera asupra independentei judecatorilor."
Anton Pandrea: "Sunt cazuri in care membrii CSM nu pot face parte din Comisia de Disciplina?"
Giusepina Alessandra Greceanu: "Da, presedintele, vicepresedintele, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, membrii societatii civile."
Anton Pandrea: "De ce legea exclude ca membrii societatii civile sa faca parte din Comisia de Disciplina?"
Giusepina Alessandra Greceanu: "Datorita caracterului special al activitatii."
Lidia Barbulescu: "Acestia pot participa la sedintele sectiei?
Giusepina Alessandra Greceanu: "Da, dar nu au drept de vot."

Luminita PALADE, procuror sef sectie Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti
Anton Pandrea: "Ce calitati trebuie sa aiba un inspector?"
Luminita Palade: "Sa fie echilibrat, sa respecte independenta judecatorilor."
Anton Pandrea: "Comisia de Disciplina, cati membri are?"
Luminita Palade: "3 membri, alesi pe o perioada de un an."
Anton Pandrea: "Ce sanctiune aplicati cand sunteti sesizata ca s-a comis o abatere?"
Luminita Palade: "Sesizez Sectia."
Anton Pandrea: "Impotriva unui membru CSM se deruleaza cercetarea prealabila. Care e procedura?"
Luminita Palade: "Plenul dispune."
Anton Pandrea: "E obligatorie cercetarea prealabila in toate cazurile?"
Luminita Palade: "Nu, sunt cazuri in care Comisia de Disciplina este sesizata cu memorii privind activitatea de serviciu."
Laura Codruta Kovesi: "Cand un procuror a aplicat un avertisment unui invinuit care a comis o infractiune de omor, ce faceti?"
Luminita Palade: "Solutia ii apartine procurorului. Controlul sesizeaza aspecte administrative."
Dan Lupascu: "Referitor la membrii CSM, cine e competent sa judece o astfel de actiune?"
Luminita Palade: "Sectia."
Dan Lupascu: "Inseamna ca dumneavoastra dati prioritate art. 55 alin. 4 care intr-adevar prevede ca sectia, insa la alin. 7 se vorbeste de Plen. Orice raspuns ati fi dat era corect."

Silvia STEFANESCU, procuror sef birou la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism
Anton Pandrea: "O scurta prezentare a dumneavoastra, insistand pe ultimul an."
Silvia Stefanescu: "Ma refer la activitatea din prezent, procuror sef birou la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism. Particip in sedintele de judecata, declar caile de atac, particip in sedinte cu cauze complexe. In ceea ce priveste activitatea anterioara, am desfasurat atat o activitate de executie cat si de conducere (am fost delegat ca prim-adjunct la Parchetul de pe langa Judecatoria Giurgiu in 1999, apoi prim-procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Giurgiu). Nu am avut abateri disciplinare, nu am avut plangeri impotriva mea."
Anton Pandrea: "Cum poate fi sesizata Inspectia Judiciara?"
Silvia Stefanescu: "Direct, de Plen, de cele doua sectii, de petionari, din oficiu."
Anton Pandrea: "Comisia de Disciplina, cati membri are?"
Silvia Stefanescu: "3 membri, alesi pe o perioada de un an, unul al sectiei si 2 inspectori."
Anton Pandrea: "Cine nu poate face parte din Comisia de Disciplina?"
Silvia Stefanescu: "Membrii de drept ai CSM, reprezentantii societatii civile, presedintele si vicepresedintele CSM."
Anton Pandrea: "Daca o lege este foarte clara, puteti da o alta solutie decat cea legala?"
Silvia Stefanescu: "Daca se constata ca s-a savarsit o abatere, da."
Anton Pandrea: "Daca s-a savarsit o abatere de Procurorul-General, ce faceti?"
Silvia Stefanescu: "Se fac verificari prealabile."
Dan Chiujdea: "Sunteti intr-un control privind activitatea manageriala, ce propuneri puteti face?"
Silvia Stefanescu: "Se fac propuneri adecvate, revocarea din functie."
Dan Chiujdea: "Daca aveti 3 lucrari: un control tematic, a doua privind buna reputatie si cea de a treia lucrare privind o cercetare prealabila privind activitatea unui procuror, cui acordati prioritate?"
Silvia Stefanescu: "Celei de a treia, trebuie efectuat intr-un termen de (60 de zile)."
Liviu Dascalescu: "Ministrul Justitiei poate fi sanctionate disciplinar in legatura cu abateri."
Silvia Stefanescu: "Sectia."

Marius CHIRU, procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Timisoara
Anton Pandrea: "O scurta prezentare a dumneavoastra."
Marius Chiru: "Am absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Babes-Bolyai in 1980, am fost procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Deva. Am o activitate la Ministerul Public de 27 de ani. Am ocupat 7 functii de conducere. Nu am inregistrat achitari neintemeiate. Sunt la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Timisoara din 2006. Nu am fost sanctionat disciplinar. Sunt casatorit, am doi copii. Sotia, inspector BNR filiala Timisoara."
Anton Pandrea: "Ce calitati trebuie sa aiba un act de control?"
Marius Chiru: "Expunerea trebuie sa fie argumentata, omogena."
Anton Pandrea: "Faceti parte dintr-o echipa mixta de control; un judecator a luat o masura de arestare nelegala, ce faceti?"
Marius Chiru: "Nu pot face parte dintr-o astfel de comisie."
Anton Pandrea: "Comisia de Disciplina, cati membri are?"
Marius Chiru: "3 (2 de la serviciul Inspectiei judiciara, si 1 membru de la sectia pentru judecatori sau procurori)."
Anton Pandrea: "Impotriva Procurorului General exista o sesizare. Sunteti desemnat sa faceti parte din comisia de control, cum procedati?"
Marius Chiru: "Ma deplasez la sediul Parchetului General. Se face potrivit procedurii legale."
Anton Pandrea: "O sesizare impotriva unui magistrat gresit indreptata?"
Marius Chiru: "Trebuie sa fie trimisa in 5 zile CSM-ului."
Dan Chiujdea: "Constatati deficiente in activitatea manageriala la un prim-procuror. Ce faceti, ce propuneti concret Sectiei pentru procurori?"
Marius Chiru: "Fac propuneri Comisiei. Nu pot propune revocarea din functie."
Dan Chiujdea: "Cine propune revocarea din functie?"
Marius Chiru: "Conducatorul ierarhic al prim-procurorului."

Camelia SUTIMAN, procuror sef adjunct al Sectiei de combatere a criminalitatii la Directia Nationala Anticoruptie
Anton Pandrea: "O scurta prezentare a dumneavoastra."
Camelia Sutiman: "Ma numesc Sutiman Camelia, sunt procuror sef adjunct al Sectiei de combatere a criminalitatii la Directia Nationala Anticoruptie. Am absolvit facultatea in 1994, am functionat la Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 4, apoi la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, al Curtii de Apel Bucuresti. Am fost detasata 2 ani la Ministerul Justitiei. Pe langa atributiile de conducere, am efectuat si verificari ajuntand procurorii inspectori."
Anton Pandrea: "Se primeste o sesizare la CSM, se contureaza elementele unei abateri disciplinare. Cine dispune cercetarea prealabila?"
Camelia Sutiman: "Se dispune de Sectia pentru procurori/judecatori."
Anton Pandrea: "Un membru al Comisiei de Disciplina poate efecuta cercetarea prealabila?"
Camelia Sutiman: "Nu, pentru ca e membru ales si pentru ca s-ar pune problema lipsei de obiectivitate."
Anton Pandrea: "Ce va motiveaza aceasta schimbare. Care ar fi castigul?"
Camelia Sutiman: "Am 5 ani de activitate la DNA. Simt nevoia unei schimbari si cred ca o astfel de activitate de control e mai aproape de ce as sti ca as face bine."
Anton Pandrea: "Sunteti desemnata sa controlati un procuror. Ce stabiliti in cadrul cercetarii prealabile?"
Camelia Sutiman: "Fapta savarsita, urmarile faptei, persoana respectiva."
Dan Chiujdea: "In cadrul unui control privind activitatea manageriala in care se constata deficiente, poate Sectia de procurori sa dispuna revocarea?"
Camelia Sutiman: "In urma controlului, inspectia face propuneri. Evident cand se constata ca atributiile manageriale ale conducerii parchetului, eu zic ca exista titulari care pot cere revocarea. Ministerul Justitiei poate solicita revocarea unui prim sef al DNA cu avizul consultativ al CSM."
Dan Chiujdea: "Noi nu putem lua nicio masura, trebuie sa convingem Ministerul Justitiei."
Anton Pandrea: "Cine credeti ca ar trebui sa faca numirile?"
Camelia Sutiman: "CSM."
Laura Codruta Kovesi: "Daca veti fi propusa sef al DNA, nu ati vrea sa stiti cine va sunt adjunctii?"
Camelia Sutiman: "Ba da."

Gabriel ANDRIES, procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Suceava
Anton Pandrea: "O scurta prezentare."
Gabriel Andries: "Ca volum de activitate, nu-mi aduc aminte. Am lucrat atat la sectia de urmarire penala cat si la judiciar."
Anton Pandrea: "Ca medie, sunteti sub sau peste?"
Gabriel Andries: "Peste."
Anton Pandrea: "Ce conditii trebuie sa indeplineasca un raport?"
Gabriel Andries: "Motivarea raportului este foarte importanta. In urma cercetarii prealabile, motivele trebuie avute in vedere toate."
Anton Pandrea: "Primiti o lucrare si incepeti verificarile pe abateri disciplinare, ascultarea colegului procuror este obligatorie?"
Gabriel Andries: "Da."
Anton Pandrea: "Si daca refuza?"
Gabriel Andries: "Refuzul se consemneaza intr-un proces verbal."
Anton Pandrea: "Rezultatele cercetarii prealabile cui se inainteaza si in ce termen?"
Gabriel Andries: "Comisiei de Disciplina in 15 zile."
Anton Pandrea: "Comisia de Disciplina in ce termen sesizeaza Sectia?"
Gabriel Andries: "Nu-mi aduc aminte."
Anton Pandrea: "Va multumim."

Gheorghe DRAGHICI, procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie
Anton Pandrea: "O scurta prezentare, insistand pe ultimul an de activitate."
Gheorghe Draghici: "In ultimul an, am lucrat ca procuror la Biroul criminalistica. Am preluat din teritorii cauze de omor cu autor necunoscut."
Anton Pandrea: "Modalitatile de sesizare ale Comisiei de Disciplina?"
Gheorghe Draghici: "Orice persoana interesata, din oficiu, cu exceptia membrilor CSM, caz in care Plenul dispune."
Anton Pandrea: "Rezultatele cercetarii prealabile cui se inainteaza ?"
Gheorghe Draghici: "Comisiei de Disciplina in termen de 60 de zile de la data sesizarii CSM."
Anton Pandrea: "Exista vreun termen de prescriptie la abaterile disciplinare?"
Gheorghe Draghici: "Un an."
Anton Pandrea: "Solutiile Comisiei de Disciplina?"
Gheorghe Draghici: "Clasarea."
Dan Chiujdea: "Ministrul Justitiei poate dispune vreun control?"
Gheorghe Draghici: "Legea de organizare judecatoreasca confera acest drept ministrului Justitiei sau poate dispune direct ca anumiti procurori din parchete sa efectueze control vizand statea justitiei, fara a verifica solutiile acestora."

Alexandru IONESCU, procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Valcea
Anton Pandrea: "O scurta prezentare, insistand pe ultimul an de activitate."
Alexandru Ionescu: "Lucrez la sectia de urmarire penala. Pana acum am solutionat 110 dosare anul acesta."
Angela Harastasanu: "Cate finalizate cu rechizitorii?"
Alexandru Ionescu: "Patru."
Anton Pandrea: "Ce calitati trebuie sa aiba un inspector?"
Alexandru Ionescu: "Sa aiba reputatie profesionala, sa fie onest, bun coleg, sa fie ferm."
Anton Pandrea: "Aveti aptitudini pentru munca in echipa?"
Alexandru Ionescu: "Important este sa nu te consideri mai destept decat colegii tai."
Anton Pandrea: "Aveti aptitudini pentru munca in echipa? Nu intamplator va intreb acest lucru."
Alexandru Ionescu: "Cred ca da."
Anton Pandrea: "Cati membri are Comisia de Disciplina?"
Alexandru Ionescu: "Trei."
Anton Pandrea: "Ce puteti stabili in cadrul cercetarii prealabile?"
Alexandru Ionescu: "Mai intai fapta, daca exista, imprejurarile in care a fost comisa, daca constituie o abatere disciplinara, dupa care sesizez Sectia pentru procurori in functie de rezultate."
Anton Pandrea: "Faceti parte dintr-un colectiv mixt sa verificati la un tribunal o arestare preventiva nelegala. Cum procedati?"
Alexandru Ionescu: "Nu pot sa fiu membru in aceasta comisie."
Anton Pandrea: "Un membru CSM poate fi cercetat de Comisia de Disciplina?"
Alexandru Ionescu: "Da."
Vot pozitiv pentru Emanuela Mosneanu Comanei pentru functia de inspector in cadrul Serviciului de inspectie judiciara pentru judecatori.
Vot pozitiv pentru Gheorghe Draghici, Luminita Palade, Camelia Sutiman si Silvia Stefanescu pentru functia de inspector in cadrul Serviciului de inspectie judiciara pentru procurori.
Vot negativ pentru ceilalti candidati.
Nu s-au prezentat Aglaia Valan, judecator Curtea de Apel Bucuresti, Iuliana Riciu, judecator Curtea de Apel Craiova, Gheorghe Stan, procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Botosani.

2. A fost respinsa cererea formulata de Neagu Daniela, judecator la Curtea de Apel Galati – Sectia penala, de promovare efectiva la Curtea de Apel Galati- Sectia penala, prin valorificarea rezultatului obtinut la concursul de promovare a judecatorilor in functii de executie, din data de 4 februarie 2007.
Anton Pandrea: "Nu exista post vacant."

3. A fost aprobat continutul chestionarelor referitoare la "Studiul privind perceptia magistratilor asupra independentei sistemului judiciar", cu observatii.

A fost prezent Victor Alistar din partea Transparency International Romania

Anton Pandrea: "Ati trimis chestionarele pentru judecatori si procurori. Cateva detalii despre chestionare?"
Victor Alistar: "Multumim pentru invitatie. Este pentru prima data in acest an cand suntem invitati, fata de ceilalti ani. Chestionarele pastreaza intr-o proportie mare aceleasi intrebari ca acum 1 an, 2 ani. Anul acesta, la propunerea CSM, au mai fost dezvoltate cateva teme specifice, acestea sunt intrebari noi fata de anul trecut.A existat un focus grup pentru fiecare categorie de magistrati. In cadrul lor, au mai aparut niste clarificari, a aparut propunerea de a exista o nota privind perioada la care se refera studiul. De asemenea, au aparut mai multe intrebari deschise. Cam asta ar fi in prezent."

4. A fost discutat in sedinta secreta timp de o ora punctul de vedere al Directiei Legislatie, Documentare si Contencios nr. 1059/DRUO/2007, privind plata unor drepturi salariale, Plenul stabilind acordarea primei de concediu si a sporului de vechime tuturor membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.

5. A fost insusit Punctul de vedere al Directiei legislatie, documentare si contencios nr. 1141/L/2007, cu privire la sesizarea adresata Consiliului Superior al Magistraturii de "Societatea pentru justitie".

Anton Pandrea: "E cineva prezent de la "Societatea pentru justitie"? Este in legatura cu examenul de capacitate organizat de Ministerul Justitiei, ordinul este ilegal."

6. A fost scos de pe ordinea de zi Punctul de vedere al Inspectiei Judiciare nr. 1429/IJ/2007, privind conditiile de exercitare a actiunii in regres de catre Ministerul Finantelor Publice impotriva judecatorilor si procurorilor.

Anton Pandrea: "Din eroare, a aparut pe ordinea de zi. Se va scoate de pe ordinea de zi."

7. A fost desemnat Mihai Tiberiu Selegean, director al Institutului National al Magistraturii, sa participe la cea de-a treia Conferinta Internationala referitoare la formarea realizata in cadrul scolilor de magistratura, 21-25 octombrie 2007, Barcelona, Spania.

Anton Pandrea: "Propun sa mearga domnul Selegean."
Dan Lupascu: "Merita sa mearga."
Liviu Dascalescu: "Sa-i trimitem pe amandoi directorii."
Virgil Andreies: "Sa mearga directorul INM."
Anton Pandrea: "Prin vot deschis a fost desemnat domnul Selegean."

8. A fost admisa cererea de aparare a reputatiei profesionale formulata de doamna Valceleanu Cristina Nicoleta, judecator la Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti.

Virgil Andreies: "Cererea este intemeiata."

9. Florica Bejinaru si Gratiana Isac plus un membru din aparatul tehnic au fost desemnati sa participe la Congresul "Viitorul Europei Juridice", 27-29.09.2007, Trier, Germania.

10. A fost discutata Nota Directiei resurse umane si organizare privind solicitarile auditorilor de justitie, anul II din cadrul Institutului National al Magistraturii, referitoare la suplimentarea locurilor pentru efectuarea practicii, solutia fiind de inaintare a solicitarilor INM cu recomandarea de a reanaliza repartizarea auditorilor de justitie anul II din cadrul Institutului National al Magistraturii, pentru efectuarea stagiilor de practica.

Liviu Dascalescu: "Ne insusim nota. Ne-am mai pronuntat printr-o hotarare prin care am stabilit instantele."
Anton Pandrea: "A fost discutata ieri cu domnul Selegean si aceasta nota."
Liviu Dascalescu: "Sa faca toti in Bucuresti practica."
Angela Harastasanu: "Nu putem interveni. Sunt chestiuni de organizare a INM."
Anton Pandrea: "Nu avem competenta."

11. A fost aprobat proiectul strategiei de comunicare a Consiliului Superior al Magistraturii si a sistemului judiciar din Romania, in cadrul programului "Servicii de consultanta pentru proiectarea strategiei de comunicare si relatii publice a sistemului judiciar din Romania", finantat de Banca Mondiala (imprumut IBRD 4811-RO).

Ana Labus: "Raportul final il vom primi pe 31 octombrie. Urmeaza sa va pronuntati asupra unor deplasari la 10 instante/parchete din tara. Solicit aprobarea si suportarea cheltuielilor pentru purtatorul de cuvant al CSM, Cecilia Morariu. Prima actiune va a vea loc la Brasov."
Anton Pandrea: "Sa participe doamna Harastasanu."

12. A fost amanata discutarea Notei Directiei legislatie, documentare si contencios nr. 778/L/2007, referitoare la proiectul Ordonantei de urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul justitiei.

Livia Barbulescu: "Sa afisam proiectul pe site."
Anton Pandrea: "Corina, sa-l punem pe site."
Dan Lupascu: "Am formulat propunere de aviz negativ in grupul de lucru. In masura in care ministerul isi reconsidera pozitia, putem discuta."

13. A fost avizat favorabil, cu observatiile formulate de Grupul de lucru nr.1 "Legislatie", proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 356/2006 pentru modificarea si completarea Codului de procedura penala, precum si pentru modificarea altor legi.

14. Plenul si-a insusit punctul de vedere al Directiei legislatie, documentare si contencios referitor la proiectul Hotararii Guvernului privind aprobarea Strategiei nationale pentru siguranta rutiera 2008-2012, punct de vedere insusit si de Grupul de lucru nr.1 "Legislatie".

Dan Lupascu: "O singura remarca. Am observat cinismul cu care e intocmit punctul de vedere. Isi propune aceasta strategie sa injumatateasca numarul victimelor pana in 2010."

15. Plenul si-a insusit nota privind dosarele ce au ca obiect drepturile salariale solicitate de judecatori si procurori, nota insusita si de Grupul de lucru nr.1 "Legislatie".

Anton Pandrea: "De acord cu nota."

15. Plenul a hotarat admiterea contestatiilor formulate impotriva Hotararii Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 592/23.08.2007, prin care s-a stabilit organizarea si desfasurarea examenului pentru verificarea cunostintelor, prevazut de art. 33 alin. (14) din Legea nr. 303/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in sensul supendarii executarii hotararii atacate, in temeiul art. 29 alin. (8) din Legea nr. 317/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Angela Harastasanu: "La art. 33 sunt discutii: cine si daca se mai da examen si daca au dreptul la concediu de studiu."
Cristian Deliorga: "Oamenii cer un drept."
Dan Chiujdea: "Daca va aprecia Plenul ca se suspenda hotararea. Mi se pare normal ca daca au facut cursuri la INM sa fie sustinut examen. Insa 120 de membri fac parte din comisia acestui examen. Regulamentul e foarte stufos."
Dan Lupascu: "Prevederea privind faptul ca nepromovarea examenului conduce la excluderea din magistratura este neconstitutionala."
Dan Chiujdea: "Vor ramane cativa care nu au declarat recurs. Nu sunt impotriva examenului ci a modalitatii de organizare."
Ana Labus: "Sunt disperati si la judecatorii."

Sectia pentru judecatori

16. Delegare in functie de conducere (cu majoritate de voturi)

Pavel FILIP, Vicepresedinte al Curtii de Apel Bucuresti
Anton Pandrea: "Cateva cuvinte, va rog, despre proiectul de management."
Pavel Filip: "Am intocmit acest proiect deoarece s-a impus ca un act suplimentar pentru delegare si am aratat obligatiile pe care le are un vicepresedinte conform art. 11 din Regulamentul de organizare si functionare a instantelor judecatoresti. Am aratat ca intentionez sa ma preocup de cunoasterea de catre judecatori a legilor. Voi initia activitati pentru cunoasterea practicii judecatoresti a instantelor de control, a Curtii Constitutionale, a Curtii Europene. Am aratat ca voi organiza sedinte pentru dezbaterea acestor hotarari. Am sustinut ca voi face ca zilnic judecatorii sa cunoasca actele normative care apar si sa fac sinteze. Voi organiza si voi coordona activitatea de pregatire profesionala continua. Voi initia activitati pentru paza bunurilor, protectia muncii. Nu exista personal desemnat pentru utilizarea mijloacelor de protectia muncii. Nu sunt gestionate bine controalele privind registrele."
Anton Pandrea: "Exista o anumita stare – sa nu spun de conflict – delicata la nivelul conducerii, intre judecatori si conducere?"
Pavel Filip: "Cunosc ca au fost discutii privind sesizarea judecatorilor care au restante la redactarea hotararilor. Stiu ca a fost discutat in Colegiul de Conducere si s-a luat o masura de acest fel."
Anton Pandrea: "Actuala conducere are sustinerea colegilor?"
Pavel Filip: "Cred ca are si sustinerea colegilor."
Anton Pandrea: "Exista tendinta de a convoca o Adunare Generala?"
Pavel Filip: "Stiu ca s-a initiat de doamna Costiniu pentru a lua acceptul judecatorilor. Stiu ca lista a avut foarte putini judecatori si ca s-a si renuntat la ea."

17. Prelungirea delegarii in functie de conducere (cu unanimitate de voturi)
– Vergile STRATULAT, Presedinte al Judecatoriei Panciu
– Ioan BOITOS, Presedinte al Judecatoriei Tarnaveni
– Liviu TUDOR, Presedinte al Judecatoriei Pucioasa
– Carmen NARIE, Presedinte al Judecatoriei Adjud
– Ilona NICA, Presedinte al Judecatoriei Targu Neamt
– Valerica DOBRIN, Presedinte al Sectiei civile a Tribunalului Vrancea.

18. Detasare
– Claudia ROIESCU (MARIAN-GHILA), Judecator la Tribunalul Mehedinti, la Tribunalul Caras-Severin (ca urmare a aprobarii transferului la Tribunalul Caras-Severin, cererea a ramas fara obiect)
– Mihaela DARABANA, Judecator cu grad de curte de apel la Tribunalul Brasov, la Ministerul Afacerilor Externe (vot pozitiv)
– Ileana-Gabriela MICU, Judecator la Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti, la Ministerul Afacerilor Externe (vot pozitiv)
– Alessandra-Giusepina GRECEANU, Judecator la Curtea de Apel Bucuresti, la Ministerul Afacerilor Externe (vot negativ)
– Irina Nicoleta Elisabeta Cioponea, Judecator la Tribunalul Prahova, la Ministerul Afacerilor Externe (vot pozitiv)

19. Transfer
– Alina Nicoleta GHICA, de la Tribunalul Bucuresti, la Curtea de Apel Bucuresti (vot pozitiv)
– Diana FLOREA, de la Tribunalul Bucuresti, la Curtea de Apel Bucuresti (vot pozitiv)
– Simona Gina PIETREANU, de la Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti, la Curtea de Apel Bucuresti (vot pozitiv)
– Leontina CISMASIU , de la Tribunalul Bucuresti, la Curtea de Apel Bucuresti (vot negativ)
– Adela MITREA, de la Curtea de Apel Targu Mures, la Curtea de Apel Bucuresti (s-a luat act de cererea de renuntare)
– Corina CIOBANU, de la Tribunalul Bucuresti, la Curtea de Apel Bucuresti (vot negativ)
– Gheorghe Tudorel ZGONDEA, de la Judecatoria Galati, la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti, Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti, Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti, Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti, Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti, Judecatoria Sectorului 6 Bucuresti, Judecatoria Bolintin Vale, Judecatoria Cornetu, Judecatoria Giurgiu (vot negativ)
– Gabriela Alina ALEXANDRU, de la Judecatoria Barlad, la Judecatoria Focsani, Judecatoria Panciu, Judecatoria Adjud (vot negativ)
– Marius LAZAR, de la Judecatoria Galati, la Judecatoria Ploiesti, Judecatoria Sinaia, Judecatoria Valenii de Munte (vot pozitiv pentru Judecatoria Ploiesti)
– Claudia ROIESCU, de la Tribunalul Mehedinti, la Tribunalul Caras-Severin (vot pozitiv)
– Sofia RADUINEA, de la Judecatoria Bals, la Judecatoria Timisoara (amanare).

Au fost prezenti Simona Gina Pietreanu si Marius Iosif, care si-au sustinut cererile.

Sectia pentru procurori


20.
Transfer
– Doina STANTA, prim procuror adjunct la Parchetul de pe langa Judecatoria Craiova, la Parchetul de pe langa Tribunalul Dolj (vot pozitiv)
– Mariana Aurelia Dumitrache, prim procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Buzau, la Parchetul de pe langa Tribunalul Buzau (vot pozitiv)

21. A fost respinsa propunerea Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie pentru desfiintarea Sectiei judiciar penale si a Sectiei judiciar civile si infiintarea unei singure sectii judiciare la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti.

Pentru STIRI.JURIDICE, Alina Matei

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate