Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Rezoluție PE ref. confidențialitatea raportului avocat-client


14 martie 2014 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

În data de 12 martie 2013, Parlamentul European a adoptat Rezoluţia privind programele de supraveghere NSA din Statele Unite şi ale autorităţilor de resort din diferite State Membre şi impactul acestora asupra drepturilor fundamentale ale cetăţenilor europeni.

Rezultatul, din punctul de vedere al profesiei de avocat este unul deosebit de pozitiv, amendamentele propuse şi convenite de membrii Consiliului Barourilor Europene fiind incluse în Rezoluţie.

Astfel, ”văzând îngrijorarea provocată de dezvăluirile din luna iunie 2013 privind, între altele, subminarea libertăţii presei şi a comunicărilor făcute de membrii unor profesii care beneficiază de privilegiul confidenţialităţii”, incluzând aici avocaţii şi medicii,  având în vedere că în toate statele membre legea protejează informaţiile comunicate în regim de încredere între avocaţi şi clienţii acestora, recunoscute de Curtea Europeană de Justiţie (Cauza C – 155/79 AM&S Europe Limited vs. Comisia Comunităţilor Europene), Parlamentul European consideră crucială garantarea privilegiului confidenţialităţii în favoarea avocaţilor, jurnaliștilor, medicilor şi a altor profesii reglementate, împotriva activităţilor de supraveghere în masă şi subliniază, în special, faptul că nesiguranţa comunicărilor dintre avocaţi şi clienţii acestora poate influenţa în mod negativ dreptul la apărare şi la un proces echitabil al cetăţenilor europeni.

Totodată, Parlamentul European a decis să lanseze un Habeas corpus digital European, în scopul de a protejării drepturilor fundamentale într-o eră digitală”, a cărui aplicare în practică presupune, între altele “protecţia statului de drept şi a drepturilor fundamentale ale cetăţenilor europeni, a dreptului publicului de a primi informaţii şi de a garanta confidențialitatea profesională”, aici fiind incluse şi raporturile dintre avocaţi şi clienţii acestora. 

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică
 

© 2003-2023  J  JURIDICE.ro
Despre noi  Secţiuni  Servicii  Contact
Privacy  Politica  Utilizare  Publicare  Parteneri