Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

DNA-Pitești. Luare de mită. Reținere
14.03.2014 | Andreea DOBRIN, Paula VÂRBAN, Andreea DOBRIN

DNA-Pitești. Luare de mită. Reținere.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, de la data de 14 martie 2014, ora 03:45, până la data de 15 martie 2014, ora 03:45, a inculpatului C.P.C., lichidator judiciar, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită în formă continuată (2 acte materiale).

Din ordonanța de reținere, întocmită de procurori a rezultat că există date și indicii temeinice potrivit cărora:
La data de 9 aprilie 2013, inculpatul C.P.C., în calitate de lichidator judiciar a fost desemnat de Tribunalul Specializat Argeș, să administreze procedura simplificată de insolvență în cazul unei societăți comerciale.
În acest context, inculpatul a pretins de la administratorul acestei firme suma totală de 10.000 lei, în scopul de a nu întreprinde demersurile necesare pentru angajarea răspunderii personale a administratorului precum și pentru a nu fi anulate transferuri patrimoniale efectuate de administrator în dauna creditorilor.
Din actele de urmărire penală efectuate în cauză a reieșit că inculpatul C.P.C. a pretins cu titlu de mită suma totală de 10.000 lei, din care a primit ulterior, în mai multe tranșe, suma de 5.500 lei, astfel :
1. În cursul lunii aprilie 2013, inculpatul a pretins de la administratorul societății comerciale suma de 4.500 lei (reprezentând procentul de 15% din valoarea totală a datoriilor firmei), pentru ca, în calitatea sa de lichidator judiciar, să nu-și îndeplinească îndatoririle sale, privind efectuarea demersurilor necesare atragerii răspunderii personale a administratorului .
În cursul lunii mai 2013, inculpatul C.P.C. a primit din banii pretinși, cu acest titlu, suma de 1.000 lei.
2. În data de 16 decembrie 2013, inculpatul C.P.C. și-a majorat solicitarea inițială, cu motivația că au apărut împrejurări pe care nu le-a cunoscut în debutul derulării procedurii de insolvență a firmei, respectiv înstrăinarea de către administrator a unor bunuri mobile ale societății, stabilind cu titlu de mită suma totală de 10.000 lei
Întrucât în luna aprilie 2013 a fost achitată suma de 1.000 lei, inculpatul a solicitat să i se mai remită efectiv suma de 9.000 de lei în două tranșe de câte 4.500 lei.
Inculpatul C.P.C. a pretins acești bani, pentru ca, în calitatea sa de lichidator judiciar, să retragă acțiunile formulate deja la instanța de judecată pentru anularea unor transferuri patrimoniale.
La data de 19 decembrie 2013, inculpatul C.P.C. a primit o tranșă în sumă de 4.500 lei de la administratorul firmei respective, iar la data de 13 martie 2014 a mai primit restul de 4.500 lei.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI.

Inculpatului i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentat Tribunalului Argeș pentru emiterea mandatului de arestare preventivă.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penal este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Andreea DOBRIN


Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.