Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Cluj. Luare de mită, spălare de bani, fals în înscrisuri și cumpărare de influenţă. Reținere


14 martie 2014 | Andreea DOBRIN, Paula VÂRBAN, Andreea DOBRIN

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept penal

DNA-Cluj. Luare de mită, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată și cumpărare de influenţă. Reținere.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a inculpaților:
1. D.D.  (începând de la data de 14 martie 2014, ora 03:00 până la data de 15 martie 2014, ora 03:00), director la Direcţia Licenţe din cadrul Autorității Rutiere Române (ARR) Bucureşti, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de:
luare de mită;
folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată;
complicitate la spălare de bani;
fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator;

2. C.E.Ş., (începând de la data de 13 martie 2014, ora 19:50, până la data de 14 martie 2014, ora 19:50), asociat în cadrul unei societăți comerciale, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de:
dare de mită;
spălare de bani;
fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator;
cumpărare de influenţă;

3. C.O., (începând de la data de 13 martie 2014, ora 23:05, până la data de 14 martie 2014, ora 23:05), asociat și administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de:
dare de mită;
spălare de bani;
fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator;

Din ordonanțele de reținere întocmite de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice privind săvârşirea unor fapte de corupţie în contextul derulării licitaţiei privind “Programul de transport public de persoane prin curse regulate în trafic judeţean pe anii 2014-2019”.
Astfel, la data de 29 noiembrie 2013, la nivel naţional s-a declanşat procedura de licitaţie pentru atribuirea traseelor cuprinse în programele judeţene de transport pentru perioada 1 ianuarie 2014 – 30 iunie 2019.
În contextul demarării procedurilor pentru licitarea atribuirii traseelor de transport judeţean de persoane, inculpații C.E.Ş. şi C.O., ar fi apelat la ajutorul inculpatei D.D., pentru ca, prin prisma funcţiei deţinută de aceasta, să le înlesnească câştigarea unui număr cât mai mare de trasee, din cele scoase la licitaţia ce a debutat la finele lunii noiembrie 2013.
De asemenea, a mai rezultat că, tot la ajutorul inculpatei D.D. ar fi apelat pentru a obţine acte necesare câştigării procesului intentat împotriva Consiliului judeţean Cluj, în legătură cu scoaterea de la licitație a unor trasee din Zona Metropolitană Cluj.
S-a stabilit că, în vederea câştigării licitaţiei inculpatul C.E.Ş. s-ar fi deplasat în perioada noiembrie – decembrie 2013, în mai multe rânduri, la Bucureşti pentru ”a rezolva” din timp licitaţia, locuind efectiv, cu aceste ocazii, la inculpata D.D..
Pentru sprijinul promis în câștigarea licitației, inculpata D.D. ar fi acceptat şi ar fi primit de la cei doi oameni de afaceri, nemijlocit sau prin intermediari, bunuri şi bani cu titlu de mită: un autoturism, un televizor, boxe, suma de 10.000 lei, un mp3 player şi mai multe obiecte de îmbrăcăminte (valoarea totală fiind de cca 12.000 euro). De asemenea, în acelaşi scop de favorizare a firmei inculpaților, a rezultat că inculpata D.D. ar fi pretins de la soții C.E.Ş. şi C.O. remiterea a două calculatoare laptopuri marca Apple, în valoare de cca 3500 euro.
La data de 18 noiembrie 2013, consecutiv cu înmatricularea autoturismului, inculpata D.D. ar fi întreprins demersurile necesare şi ar fi emis un act(punct de vedere al ARR), datorită căruia, la data de 25 noiembrie 2013 Tribunalul Cluj a dispus suspendarea actului administrativ al CJ Cluj. Consecinţa directă a acestei hotărâri, urmărită de soţii C., ar fi constat în reintroducerea în licitaţie a unor trasee de transport persoane..
În vederea câştigării licitaţiei, inculpata D.D. ar fi furnizat inculpatului C.E.Ş. date confidenţiale, ce nu sunt destinate publicităţii, din bazele de date ale instituţiei unde aceasta lucrează, privind ofertele/documentele depuse de ceilalţi operatori de transport persoane, concurenţi ai firmei inculpaților, favorizând astfel, societatea comercială a celor doi, în procedura de licitaţie.
La data de 19 decembrie 2013, comisia paritară de la nivelul de Consiliului Judeţean Cluj, după analizarea actelor transmise de ARR Bucureşti, a opinat că licitaţia trebuie anulată, amânând luarea unei decizii.
Decizia finală a Comisiei paritare a fost luată în data de 23 decembrie 2013 şi validată de Consiliul Judeţean Cluj în şedinţa din aceiaşi zi, stabilindu-se varianta agreată de inculpați.

În cauză se efectuează cercetări și față de alte persoane fizice și juridice.

Procurorii DNA, în instrumentarea dosarului, au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI.

Inculpaților li s-au adus la cunoştinţă calitățile procesuale în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentați Tribunalului Cluj, în vederea emiterii mandatului de arestare preventivă, pe o durată de 30 zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Andreea DOBRIN

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică