Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Procurorul General al României la Conferința Extraordinară a Noilor Coduri Penale
14.03.2014 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Tiberiu-Mihail Nițu, Procurorul General al României, a rostit următorul discurs în cadrul Conferinței Extraordinare a Noilor Coduri Penale, organizată de Societatea de Științe Juridice la Universitatea Româno-Americană:

„Mă bucur să iau parte la această dezbatere, având în vedere importanţa şi actualitatea temei abordate, una nu de puţine ori controversată. Şi aceasta pentru că este una dintre primele ocazii de a discuta despre oportunitatea modificării legislaţiei penale şi despre consecinţele acestei schimbări după intrarea în vigoare a noilor coduri.

Mulţumesc organizatorilor pentru invitaţie şi pentru oportunitatea de a mă adresa dumneavoastră.

Cât de necesară era, aşadar, reforma legislaţiei penale?

Să spunem despre codurile care au ieşit recent din vigoare că au fost tributare în vreun fel, neajunsurilor epocii în care au fost adoptate, ar fi o nedreptate.

Au fost legi moderne, clare, riguros redactate – creaţia unor profesori din cărţile cărora am învăţat cei mai mulţi dintre noi.

Dar au fost adoptate în urmă cu peste 30 de ani, iar legislaţia trebuie să evolueze odată cu societatea.

Este şi motivul pentru care, la 10 ani după evenimentele din 1989, când distanţarea de vechile realităţi sociale era deja evidentă, discuţiile privind adoptarea de noi coduri au devenit serioase.

S-au confruntat, în perioada care a urmat, nu doar dorinţa de reformă şi tendinţa – firească – de prezervare a unor acte normative valoroase, cum erau vechile coduri, ci şi diferitele „şcoli” de drept, viziunile diverse în ceea ce priveşte modul în care trebuia făcută reforma.

Atât Codul penal din 2004, care a fost adoptat, dar nu a intrat nicio zi în vigoare, cât şi codurile actuale, au format obiectul a numeroase critici.

Unele, indiscutabil, justificate.

Altele – generate de temerea, firească, faţă de orice schimbare majoră în viaţa noastră profesională.

Multă vreme discuţiile au rămas în sfera pur teoretică, pentru că nici Codul penal, nici cel de procedură penală nu erau în vigoare.

Aceasta este, după cum spuneam la începutul intervenţiei mele, una dintre primele dezbateri având la bază aplicarea noii legislaţii, deci abia acum ne putem permite o minimă analiză de impact.

Spun „minimă”, pentru că vorbim despre o practică de nici două luni.

Sunt posibile, totuşi, câteva concluzii.

Încep cu cea mai îmbucurătoare: intrarea în vigoare a noilor coduri nu a blocat funcţionarea sistemului judiciar.

Temerile în acest sens, unele exprimate chiar în spaţiul public, s-au dovedit nefondate.

Profesioniştii dreptului implicaţi în procesul penal au arătat maturitate şi responsabilitate, iar efortul lor constructiv a făcut lucrurile să meargă.

În practică s-au conturat deja interpretări diferite ale unor norme, au fost exprimate opinii diverse despre noile instituţii, dar toate acestea în mod firesc, fără a se dramatiza, fără a se exagera neajunsurile, recurgându-se, pentru problemele care nu au putut fi altfel dezlegate, la „arbitrul autorizat”: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Fără îndoială, interpretarea noilor coduri, şi mai ales a noului Cod de procedură penală, presupune un mai mare efort, chiar o mare creativitate.

Probabil că am fost nevoiţi, în ultimele două luni, să căutăm argumente pentru o soluţie sau alta în expunerile de motive ori principiile de drept mai des decât în tot restul carierei noastre.

Am putut observa, însă, tot în acest timp, că avem şi mijloace noi pentru a gestiona mai eficient cele aproape 2 milioane de cauze înregistrate la parchete, multe dintre ele lipsite de finalitate judiciară, pentru că putem valorifica principiul oportunităţii ori proceda la clasarea plângerilor informe.

Am dobândit, tot acum, speranţa reducerii duratei procedurilor, prin eliminarea unor faze devenite strict formale, dar care trebuiau parcurse, câtă vreme putem recurge la acordul de recunoaştere a vinovăţiei, iar probele administrate în cursul urmăririi penale și necontestate nu se mai readministrează în cursul judecăţii.

Suntem conştienţi că înregistrarea declaraţiilor suspectului sau inculpatului presupune un efort financiar, dar nu se poate nega că acesta constituie şi o garanţie, proba astfel administrată fiind dificil de contestat ulterior.

Este adevărat că posibilitatea împăcării părţilor pentru o plajă mai largă de infracţiuni suscită discuţii privind eventualele riscuri, dar trebuie să recunoaştem că, valorificată în mod corect, evitându-se prejudicierea vreunei persoane, poate conduce la degrevarea organelor judiciare de cauze pentru care părţile şi-au pierdut interesul.

Nu spun că nu există şi neajunsuri.

Avem – mai ales în Codul de procedură penală – norme necorelate, instituţii incomplet reglementate, omisiuni vădite şi trimiteri greşite.

Le-am semnalat, în repetate rânduri, Ministerului Justiţiei şi, pe măsură ce practica va releva alte probleme, voi proceda în acelaşi fel.

Cred însă sincer că amânarea intrării în vigoare a codurilor nu era o soluţie, pentru că trecerea timpului nu face legile mai bune.

Aplicându-le, în schimb, putem să ne dăm seama câte din criticile teoretice rămân valabile şi ce noi probleme apar.

Sper că vom putea să fim, având exemple practice şi date statistice drept suport al argumentelor teoretice, mai convingători atunci când vom susţine necesitatea unor modificări, decât am fost anterior intrării în vigoare a codurilor.

Am convingerea că vom găsi, pentru remedierea neajunsurilor evidente, confirmate de practică, mai multă înţelegere din partea legiuitorului, în perioada următoare.

Se împlinesc în curând 121 ani de la naşterea şi 31 de ani de la moartea marelui profesor Vintilă Dongoroz (27 martie 1893 – 18 martie 1983).

Ca jurist, nu doar format în spiritul ideilor sale, ci şi obişnuit cu rigoarea codurilor redactate sub coordonarea sa, nu îmi este uşor să mă împac cu o lege care prevede, în cuprinsul aceluiaşi alineat (art. 368 alin. 4din Noul cod de procedură penală), că judecata are loc cu şi fără participarea procurorului, cu şi fără citarea părţilor. „Contestaţia nu suspendă executarea şi se judecă în şedinţă publică cu participarea procurorului şi cu citarea persoanei vătămate şi a părţilor. Contestaţia se judecă în 5 zile de la primirea dosarului fără participarea procurorului şi a părţilor”

Ca magistrat, însă, ştiu că avem obligaţia de a adopta o soluţie şi atunci când legea tace, este neclară sau incompletă.

Am convingerea că materialele prezentate în cadrul acestei conferinţe îşi vor aduce contribuţia la lămurirea, cel puţin în parte, a neclarităţilor legii, şi că o vor face dintr-o perspectivă pluridisciplinară, având în vedere ocupaţiile diverse  ale vorbitorilor (profesori, judecători, procurori, avocaţi).

Spunea acelaşi profesor Dongoroz că „procesul penal e un întreg de răspunderi”.

Sunt sigur că, în cadrul acestui întreg, ne putem asuma, împreună, dar şi fiecare în parte, răspunderea aplicării cu bună – credinţă a unei legi imperfecte.

Vă felicit pentru ideea organizării acestei conferinţe şi vă doresc să fie cât mai fructuoasă!”

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti