Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial
ConferinţeCărţiProfesionişti

CE recomandă o nouă abordare în materie de insolvenţă
17.03.2014 | Adina-Elena OPREA

Secţiuni: Content, Drept comercial, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Comisia Europeană recomandă o nouă abordare în materie de insolvenţă, prezentând în cursul săptămânii trecute o serie de principii comune aplicabile într-o astfel de procedură, cu scopul de a încuraja restructurarea întreprinderilor aflate în dificultăţi financiare şi de a evita lichidarea acestora.

Recomandarea Comisiei are la bază consultările publice desfășurate anul trecut cu privire la o abordare europeană a insolvenței (IP/13/655) și propunerea de revizuire a normelor UE privind cazurile de insolvență transfrontalieră, aprobată de Parlamentul European.

Recomandarea Comisiei va contribui la instituirea unui cadru coerent pentru normele naționale în materie de insolvență, cerând statelor membre:
– să faciliteze restructurarea într-un stadiu incipient a întreprinderilor aflate în dificultăți financiare, înainte de lansarea procedurii oficiale de insolvență;
– eliminarea procedurilor lungi sau costisitoare şi limitarea recurgerii la procedura de lichidare;
– să dea întreprinderilor aflate în dificultăți financiare posibilitatea de a solicita o perioadă de grație temporară de până la patru luni (care să poată fi prelungită până la cel mult 12 luni), perioadă în care să adopte un plan de restructurare, înainte ca instituțiile creditoare să poată iniția proceduri de executare silită împotriva lor;
– să faciliteze procesul de adoptare a planului de restructurare,  astfel încât să se mărească șansele de salvare a întreprinderilor viabile;
– să reducă impactul negativ pe care falimentul l-ar avea asupra șanselor viitoare ale unui întreprinzător de a pune bazele unei noi afaceri, în special prin descărcarea acestora de datorii în termen de cel mult trei ani.

Antonio Tajani, comisarul UE pentru industrie și antreprenoriat: ”Trebuie să instituim un mecanism eficient care să ne permită să îi deosebim pe întreprinzătorii cinstiți de cei necinstiți, acest lucru fiind esențial pentru reducerea stigmatului cu care este asociat în prezent falimentul. Această distincție ar trebui să permită eliminarea discriminării acelor întreprinzători care au ajuns într-o situație de faliment fără să fi comis fraude, astfel încât aceștia să poată beneficia de orice sprijin de piață disponibil pentru a porni o nouă afacere”.

Potrivit recomandării, statele membre ar trebui să instituie măsuri corespunzătoare în termen de 12 luni, iar în 18 luni de la adoptarea recomandării, Comisia va efectua o evaluare a stării de fapt, pe baza rapoartelor anuale ale statelor membre, pentru a stabili dacă sunt necesare măsuri suplimentare în cadrul procesului de reformare.

:: Recomandare CE

Adina Elena OPREA
Junior Lawyer D&B David şi Baias

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti