Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti

Cererea de reexaminare asupra Legii privind respingerea OUG nr. 74/2010 pentru modificarea unor acte normative din domeniul educaţiei şi cercetării
18.03.2014 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Traian Băsescu, Președintele României, a semnat luni, 17 martie 2014, cererea de reexaminare asupra Legii privind respingerea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 74/2010 pentru modificarea unor acte normative din domeniul educaţiei şi cercetării.

Cererea integral:

Domnului Valeriu-Ştefan Zgonea
Preşedintele Camerei Deputaţilor,

În temeiul Articolului 77 alineatul (2) din Constituţia României, republicată, formulez următoarea

CERERE DE REEXAMINARE asupra Legii privind respingerea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 74/2010 pentru modificarea unor acte normative din domeniul educaţiei şi cercetării.

Motivele cererii sunt următoarele:
Actul normativ trimis spre promulgare respinge Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 74/2010 care a fost emisă pentru modificarea unor acte normative din domeniul educaţiei în vederea reorganizării unor instituţii din sistemul de învăţământ cu atribuţii preponderent în domeniul cercetării ştiinţifice în scopul eficientizării activităţii şi a raţionalizării cheltuielilor bugetare.

Ordonanţa de Urgenţă nr. 74/2010 consacră modificarea a trei acte normative, printre care și Ordonanţa Guvernului nr. 62/1999 privind înfiinţarea Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI). Această entitate a fost creată prin comasarea Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior şi a Cercetării Ştiinţifice Universitare, Centrului Naţional de Management Programe şi a Agenţiei Manageriale de Cercetare Ştiinţifică, Inovare şi Transfer Tehnologic – Politehnica (AMCSIT – Politehnica).

Anterior aprobării Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 74/2010 cele trei instituţii fuzionate aveau atribuţii în domeniul cercetării, dezvoltării şi inovării. Ordonanţa de urgenţă a fost elaborată în scopul eficientizării resurselor materiale, financiare şi umane. Mai mult decât atât, Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, prevede, în Art. 217, că: ”Înfiinţarea, regulamentele de organizare şi funcţionare, structura şi componenţa organismelor specializate prevăzute la alin. (1) se stabilesc prin ordin al ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, conform legii. Bugetele acestor organisme sunt gestionate prin Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) şi se constituie pe baza contractuală între Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi UEFISCDI sau din alte surse legal constituite, gestionate de UEFISCDI”.

Prin urmare, Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării este o agenţie din subordinea Ministerului Educaţiei cu atribuţii-cheie în desfăşurarea activităţilor de finanţare în sistemul naţional de învăţământ superior şi cercetare.

Totodată, UEFISCDI are atribuţii importante cum ar fi asigurarea funcţionării în condiţii optime a consiliilor consultative ale Ministerului Educaţiei, coordonarea implementării programelor din învăţământ, realizarea de proiecte de dezvoltare instituţională şi de sistem referitoare la învăţământul superior, cercetare, dezvoltare şi inovare cu finanţare naţională şi internaţională.

Considerăm că Legea de respingere a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 74/2010 pentru modificarea unor acte normative din domeniul educaţiei şi cercetării nu este oportună, ea făcând referire la mai multe instituţii a căror activitate a fost eficientizată prin reorganizarea şi funcționarea lor sub o singură entitate cu atribuţii executive în cercetare, dezvoltare şi inovare în subordinea Ministerului Educaţiei. Totodată, opinăm că respingerea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 74/2010 ar putea crea o desincronizare legislativă, având în vedere faptul că, în mai multe acte normative din domeniul învăţământului superior, cercetării, dezvoltării şi inovării, se face referire la instituţiile reglementate de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 74/2010. Prin adoptarea unei legi de respingere a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 74/2010 s-ar genera un posibil vid legislativ care ar conduce la o blocare ori perturbare a finanţării sistemului de învăţământ superior, cercetării, dezvoltării şi inovării.

Având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii trimisă spre promulgare în sensul adoptării unei legi de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 74/2010.

TRAIAN BĂSESCU, PREŞEDINTELE ROMÂNIEI

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.