Secţiuni » Articole » Revista revistelor juridice
Revista revistelor juridice
JURIDICE

Revista Română de Dreptul Muncii nr. 2/2014
18.03.2014 | Elena ALBU

Secţiuni: Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

A apărut nr. 2/2014 al Revistei Române de Dreptul Muncii.

Cuprins

NOUTĂȚI

Selecție de noutăți legislative din perioada 1-31 ianuarie 2014

DOSAR – Contractul individual de muncă

Posibilitatea angajatorului de a-şi revoca decizia de concediere
Alexandru ŢICLEA

Nulitatea deciziei de concediere pentru lipsa caracterului serios al desfiinţării locului de muncă
(C. Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflictele de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 5096/R din 30 octombrie 2013)

Suspendarea contractului individual de muncă pe durata cercetării disciplinare prealabile. Condiţii
(C. Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 4690/R din 10 octombrie 2013)

CONFLICTE DE MUNCĂ

Unele consideraţii privind negocierea amiabilă a conflictelor individuale de muncă – cu şi fără mediere
Ana ŞTEFĂNESCU, Laura GEORGESCU, Corneliu BENŢE

Concediere colectivă. Nulitatea deciziei. Condiţii
(C. Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 4607/R din 10 octombrie 2013)

PROFESII
Consideraţii privind infracţiunea de folosire abuzivă a funcţiei în scop sexual
Ştefan BOBOC

DREPT INTERNAȚIONAL AL MUNCII
Selecție de referent lector univ. dr. Laura GEORGESCU

HOTĂRÂREA CURŢII (Camera a cincea) 5 decembrie 2013(*) Trimitere preliminară. Art. 11 alin. (2) din anexa VIII la Statutul funcţionarilor. Regulamentele (CEE, Euratom, CECA) nr. 259/68 şi (CE, Euratom) nr. 723/2004. Funcţionari ai Uniunii. Drepturi de pensie dobândite în sistemul naţional. Transfer în sistemul de pensii al Uniunii. Metodă de calcul. Noţiunea „capitalul […] reprezentând drepturile de pensie”

HOTĂRÂREA CURŢII (Camera a treia) 12 decembrie 2013(*) Politica socială. Directiva nr. 1999/70/CE. Acordul-cadru cu privire la munca pe durată determinată. Principiul nediscriminării. Noţiunea „condiţii de încadrare în muncă”. Reglementare naţională care prevede, în cazul stabilirii nelegale a duratei unui contract de muncă, un regim de indemnizare diferit de cel aplicabil în cazul încetării nelegale a unui contract de muncă pe durată nedeterminată

HOTĂRÂREA CURŢII (Camera a cincea) 12 decembrie 2013(*) Libertatea de stabilire. Egalitate de tratament. Impozit pe venit. Legislaţie referitoare la evitarea dublei impuneri. Venituri obţinute în alt stat decât statul de reşedinţă. Metoda exonerării cu rezervă de progresivitate în statul de reşedinţă. Luare în considerare parţială a situaţiei personale şi familiale. Pierdere a anumitor avantaje fiscale legate de situaţia personală şi familială a lucrătorului

HOTĂRÂREA CURŢII (Camera a şaptea) 12 decembrie 2013(*) Trimitere preliminară. Libera prestare a serviciilor. Subvenţii publice cofinanţate din Fondul social european, în favoarea studenţilor înscrişi la o specializare postuniversitară. Reglementare regională care vizează îmbunătăţirea nivelului local de formare şi care condiţionează acordarea burselor de cerinţe referitoare la operatorii care organizează cursurile postuniversitare. Condiţia privind o experienţă neîntreruptă de 10 ani

SINTEZE DE JURISPRUDENȚĂ
Selecție și comentarii de judecător Petrică ARBĂNAŞ

Sarcina probei în materia răspunderii patrimoniale a salariatului
(C. Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 4682/R din 10 octombrie 2013)

Plata sporului de vechime în muncă. Condiţii
(C. Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 4828/R din 17 octombrie 2013)

Renunţarea salariatului la drepturile ce îi sunt recunoscute prin lege. Consecinţe
(C. Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 4523/R din 3 octombrie 2013)

Atestarea sporurilor pentru activitatea desfăşurată. Condiţii
(C. Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 4397/R din 27 septembrie 2013)

Actualizarea pensiei cu rata inflaţiei. Condiţii
(C. Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 4409/R din 27 septembrie 2013)

Elena ALBU

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti