« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
 

Reguli privind emiterea unor decizii fiscale pentru contribuabilii cu restanţe la bugetul de stat
18.03.2014 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 184 din data de 14 martie 2014 a fost publicat Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 380/2014 privind modificarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2.289/2010 pentru aprobarea Procedurii privind emiterea şi comunicarea unor acte administrative pentru debitorii care înregistrează obligaţii fiscale restante sub o anumită limită.

Actul normativ stabileşte termenul în care organele fiscale pot trimite contribuabililor deciziile privind obligaţiile de plată accesorii, pentru restantele scadente până la 1 iulie 2013, precum şi după această dată.

Astfel, pentru obligaţiile de plată cu scadenţa până la data de 1 iulie 2013 care se sting după această dată, deciziile referitoare la obligaţiile de plată accesorii reprezentând penalităţi de întârziere se emit o singură dată, trimestrial, pentru obligaţiile fiscale principale care au împlinit 90 de zile de la scadenţă, cu excepţia situaţiei în care acestea au fost stinse parţial sau total, după caz.

Pentru obligaţiile de plată scadente după data de 1 iulie 2013, deciziile referitoare la obligaţiile de plată accesorii reprezentând penalităţi de întârziere se emit tot trimestrial, pentru toţi debitorii, cu excepţia celor care înregistrează obligaţii fiscale care fac obiectului înlesnirilor la plată.

De asemenenea, pentru obligaţiile de plată cu scadenţa până la data de 1 iulie 2013, în situaţia în care la împlinirea termenului de 180 de zile de la ultima emitere sau de la data la care au fost înregistrate obligaţii fiscale principale restante se constată că există obligaţii fiscale principale restante în această perioadă, care nu au depăşit 90 de zile de la scadenţă, pentru acestea nu se vor emite decizii referitoare la obligaţiile de plată accesorii reprezentând penalităţi de întârziere, cu excepţia situaţiei în care acestea au fost stinse parţial sau total, după caz.

Actul normativ aduce precizări şi cu privire la creanţele fiscale restante aflate în sold la data de 31 decembrie a anului, al căror plafon este prevăzut de Codul de Procedură Fiscală, pentru anulare. Acestea se scad din evidenţele fiscale în primele 7 zile ale anului următor.

 
Secţiuni: Fiscalitate, Lege 9 | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD