Rezultatele controlului efectuat de ASF în cazul Harinvest
19.03.2014 | JURIDICE.ro

Autoritatea de Supraveghere Financiară a dat publicității marți, 18 martie 2014, un comunicat cu privind rezultatele controalelor efectuate la Depozitarul Central, BCR şi SSIF Broker referitor la implicarea acestora în cazul HARINVEST.
Ref. BCR:
Raportul arată că angajați ai societății au realizat tranzacții ce au indus în eroare investitorii cu privire la cererea și oferta de acțiuni pentru 9 emitenți. De asemenea, au menținut prețurile acțiunilor la un nivel anormal pentru doi emitenți. Prin acțiunile lor, persoanele în cauză au efectuat acțiuni de manipulare a pieței.
Prin urmare, ASF a decis să sesizeze PÎCCJ – DIICOT pentru:
– săvârșirea faptei de manipulare a pieței pentru o persoană care la data evenimentelor avea calitatea de ASIF în cadrul BCR;
– existența unor suspiciuni cu privire la participarea a 3 angajați din cadrul BCR la realizarea acțiunii de manipulare a pieței;
– totodată, în sesizarea PICCJ – DIICOT, ASF prezintă și indiciile privind manipularea pieței de către o persoană care la data evenimentelor avea calitatea de ASIF în cadrul SSIF Harinvest.
Ref. Depozitarul Central:
S-a constatat că Depozitarul Central nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu în cazul tranzacțiilor de sell-out inițiate de SSIF Harinvest S.A. întrucât nu a făcut verificări și nu a obținut informațiile necesare privind tranzacția inițială și data decontării acesteia.
Printre măsurile decise de ASF, în sarcina Depozitarului Central sunt:
– amendarea A.T. – Director General și conducător al SC Depozitarul Central cu suma de 10.000 de lei pentru că nu a asigurat respectarea prevederilor Codului Depozitarului Central și nu a dispus măsurile necesare pentru respectarea de către Harinvest a prevederilor Codului;
– inițierea, în termen de cel mult 90 de zile, de către Depozitarul Central a unor modificări ale Codului Depozitarului, în conformitate cu cerințele ASF, având ca scop evitarea unor situații similare.
Ref. SSIF Broker SA Cluj-Napoca:
S-au constat neactualizarea și nerespectarea unor proceduri interne privind persoanele responsabile cu operațiunile cu instrumente financiare. Din raport reies și neconcordanțe între momentul înregistrării tranzacțiilor și momentul confirmării de executare a ordinelor. Mai mult, se pare că s-au încălcat și unele prevederi din Codul BVB.
Sancțiunile dispuse de ASF sunt:
a) Sancționarea lui G.C., în calitatate de Director General/Conducător, cu amendă în cuantum de 2.000 de lei;
b) Sancționarea F.Z.I., în calitate de Director General Adjunct/Conducător, cu amendă în cuantum de 2.000 de lei;
c) Sancționarea O.T., în calitate de reprezentant al compartimentului de control intern, cu amendă în cuantum de 2.000 de lei;
d) Sancționarea lui R.F.B. , în calitate de Reprezentant al Compartimentului de Control Intern, cu amendă în cuantum de 1.000 de lei.