Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Rezultatele controlului efectuat de ASF în cazul Harinvest
19.03.2014 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Autoritatea de Supraveghere Financiară a dat publicității marți, 18 martie 2014, un comunicat cu privind rezultatele controalelor efectuate la Depozitarul Central, BCR şi SSIF Broker referitor la implicarea acestora în cazul HARINVEST.

Ref. BCR:

Raportul arată că angajați ai societății au realizat tranzacții ce au indus în eroare investitorii cu privire la cererea și oferta de acțiuni pentru 9 emitenți. De asemenea, au menținut prețurile acțiunilor la un nivel anormal pentru doi emitenți. Prin acțiunile lor, persoanele în cauză au efectuat acțiuni de manipulare a pieței.

Prin urmare, ASF a decis să sesizeze PÎCCJ – DIICOT pentru:
– săvârșirea faptei de manipulare a pieței pentru o persoană care la data evenimentelor avea calitatea de ASIF în cadrul BCR;
– existența unor suspiciuni cu privire la participarea a 3 angajați din cadrul BCR la realizarea acțiunii de manipulare a pieței;
– totodată, în sesizarea PICCJ – DIICOT, ASF prezintă și indiciile privind manipularea pieței de către o persoană care la data evenimentelor avea calitatea de ASIF în cadrul SSIF Harinvest.

Ref. Depozitarul Central:

S-a constatat că Depozitarul Central nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu în cazul tranzacțiilor de sell-out inițiate de SSIF Harinvest S.A. întrucât nu a făcut verificări și nu a obținut informațiile necesare privind tranzacția inițială și data decontării acesteia.

Printre măsurile decise de ASF, în sarcina Depozitarului Central sunt:
– amendarea A.T. – Director General și conducător al SC Depozitarul Central cu suma de 10.000 de lei pentru că nu a asigurat respectarea prevederilor Codului Depozitarului Central și nu a dispus măsurile necesare pentru respectarea de către Harinvest a prevederilor Codului;
– inițierea, în termen de cel mult 90 de zile, de către Depozitarul Central a unor modificări ale Codului Depozitarului, în conformitate cu cerințele ASF, având ca scop evitarea unor situații similare.

Ref. SSIF Broker SA Cluj-Napoca:

S-au constat neactualizarea și nerespectarea unor proceduri interne privind persoanele responsabile cu operațiunile cu instrumente financiare. Din raport reies și neconcordanțe între momentul înregistrării tranzacțiilor și momentul confirmării de executare a ordinelor. Mai mult, se pare că s-au încălcat și unele prevederi din Codul BVB.

 

Sancțiunile dispuse de ASF sunt:
a) Sancționarea lui G.C., în calitatate de Director General/Conducător, cu amendă în cuantum de 2.000 de lei;
b) Sancționarea F.Z.I., în calitate de Director General Adjunct/Conducător, cu amendă în cuantum de 2.000 de lei;
c) Sancționarea O.T., în calitate de reprezentant al compartimentului de control intern, cu amendă în cuantum de 2.000 de lei;
d) Sancționarea lui R.F.B. , în calitate de Reprezentant al Compartimentului de Control Intern, cu amendă în cuantum de 1.000 de lei.

Secţiuni: Content | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO