Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar

CSM ref. încetarea activității procurorilor la DNA și DIICOT


19 martie 2014 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Consiliul Superior al Magistraturii a oferit marți, 18 martie 2014, câteva explicații cu privire la temeiul soluționării cererilor procurorilor din cadrul DNA și DIICOT de sistare a activității în aceste structuri specializate, potrivit unui comunicat.

Procurorul, chiar la data încetării activității fie la DNA, fie la DIICOT, revine la parchetul de unde provine sau la altul unde are dreptul de a funcționa, chiar de la data încetării acesteia.. Această soluție este susținută de dispoziţiile art. 134 ind. 1 alin. (3) din Legea nr. 304/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prin care este stipulată situația conform căreia după încetarea numirii ca procuror la DNA sau DIICOT, dacă acesta ”revine la parchetul unde a funcționat anterior, ordonatorul principal de credite este obligat să-i asigure, de îndată, un post vacant din fondul de rezervă”, astfel practica Secției pentru procurori a CSM a consfințit dreptul procurorului ca acesta să poată reveni la parchetul de proveniență, chiar și în situația lipsei de posturi vacante.

În ceea ce privește practica, au fost formulate și cereri cu privire la încetarea activității la DNA sau DIICOT și continuarea activității la un parchet diferit față de cel de la care acesta provenea, la care avea dreptul de a funcționa. În cazul acestor cereri, soluționarea a fost făcută asemenea celei cu privire la cererile de transfer, ținându-se cont de situația posturilor vacante, volumul de activitate, precum și avizele unităților la care procurorul solicită continuarea activității.

Cu privire la situațiile de respingere de către Secția pentru procurori a acestor cereri de încetare a activității la DNA sau DIICOT ca urmare a limitării opțiunii de către procuror de a continua activitatea doar la alte parchete, altele decât cel de la care provenea, acesta poate reveni cu o nouă cerere și o solicitare de a continua activitatea fie la parchetul de proveniență, fie la un altul la care are dreptul de a funcționa, ținându-se cont de criteriile de eficiență a activității acestor unități de parchet.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii