Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

CSM ref. încetarea activității procurorilor la DNA și DIICOT
19.03.2014 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Consiliul Superior al Magistraturii a oferit marți, 18 martie 2014, câteva explicații cu privire la temeiul soluționării cererilor procurorilor din cadrul DNA și DIICOT de sistare a activității în aceste structuri specializate, potrivit unui comunicat.

Procurorul, chiar la data încetării activității fie la DNA, fie la DIICOT, revine la parchetul de unde provine sau la altul unde are dreptul de a funcționa, chiar de la data încetării acesteia.. Această soluție este susținută de dispoziţiile art. 134 ind. 1 alin. (3) din Legea nr. 304/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prin care este stipulată situația conform căreia după încetarea numirii ca procuror la DNA sau DIICOT, dacă acesta ”revine la parchetul unde a funcționat anterior, ordonatorul principal de credite este obligat să-i asigure, de îndată, un post vacant din fondul de rezervă”, astfel practica Secției pentru procurori a CSM a consfințit dreptul procurorului ca acesta să poată reveni la parchetul de proveniență, chiar și în situația lipsei de posturi vacante.

În ceea ce privește practica, au fost formulate și cereri cu privire la încetarea activității la DNA sau DIICOT și continuarea activității la un parchet diferit față de cel de la care acesta provenea, la care avea dreptul de a funcționa. În cazul acestor cereri, soluționarea a fost făcută asemenea celei cu privire la cererile de transfer, ținându-se cont de situația posturilor vacante, volumul de activitate, precum și avizele unităților la care procurorul solicită continuarea activității.

Cu privire la situațiile de respingere de către Secția pentru procurori a acestor cereri de încetare a activității la DNA sau DIICOT ca urmare a limitării opțiunii de către procuror de a continua activitatea doar la alte parchete, altele decât cel de la care provenea, acesta poate reveni cu o nouă cerere și o solicitare de a continua activitatea fie la parchetul de proveniență, fie la un altul la care are dreptul de a funcționa, ținându-se cont de criteriile de eficiență a activității acestor unități de parchet.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti