Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT. Acces fără drept la un sistem informatic, restricţionarea accesului la date informatice şi violarea secretului corespondenţei. Trimitere în judecată


18 martie 2014 | Andreea DOBRIN, Paula VÂRBAN, Andreea DOBRIN

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

DIICOT. Acces fără drept şi transferul neautorizat de date la un sistem informatic, restricţionarea accesului la date informatice şi violarea secretului corespondenţei. Trimitere în judecată.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a inculpatului L.M.L, alias „G.”, în stare de arest preventiv, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
acces fără drept la un sistem informatic, prin încălcarea măsurilor de securitate, în scopul obţinerii de date informatice prev. de art. 360 alin. 1, 2 şi 3 din Codul penal, cu aplic. art. 35 alin. 1 din Codul penal, art. 41 alin. 1 din Codul penal şi art. 5 alin. 1 din Codul penal,
restricţionarea accesului la date informatice prev. de art. 362 din Codul penal, cu aplic. art. 35 alin. 1 şi art. 41 alin. 1 din Codul penal şi art. 5 alin. 1 din Codul penal,
transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic prev. de art. 364 din Codul penal, cu aplic. art. 35 alin. 1 şi art. 41 alin. 1 din Codul penal şi art. 5 alin. 1 din Codul penal,
violarea secretului corespondenţei prev. de art. 302 alin. 1 din Codul penal, cu aplic. art. 41 alin. 1 din Codul penal şi art. 5 alin. 1 din Codul penal, toate cu aplic. art. 38 alin. 1 şi 2 din Codul penal şi art. 5 alin. 1 din Codul penal.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 2013, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, inculpatul L.M.L, a accesat în mod repetat şi fără drept, prin încălcarea măsurilor de securitate, conturile de e-mail aparţinând unor persoane publice din România, cu scopul de a intra în posesia datelor confidenţiale aflate în poşta electronică, după care a schimbat parolele de autentificare, restricţionând astfel accesul utilizatorilor de drept la datele informatice aflate în poşta electronică.
Totodată, inculpatul a transferat neautorizat în propriul sistem informatic datele informatice aflate în conturile de e-mail compromise.
Ulterior, inculpatul a divulgat conţinutul corespondenţei către public, acţiuni frauduloase săvârşite în scopul lezării intimităţii în mediul on-line şi denigrării imaginii publice ale persoanelor în cauză.

Precizăm faptul că inculpatul L.M.L a fost condamnat definitiv, în anul 2012, pentru fapte similare.

Dosarul a fost trimis spre competentă soluţionare la Tribunalul Bucureşti.

Facem precizarea că faptele inculpatului sunt analizate prin raportare la dispoziţiile art. 4 Cod procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Andreea DOBRIN

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică