Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT. Acces fără drept la un sistem informatic, restricţionarea accesului la date informatice şi violarea secretului corespondenţei. Trimitere în judecată
18.03.2014 | Andreea DOBRIN, Paula VÂRBAN, Andreea DOBRIN

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DIICOT. Acces fără drept şi transferul neautorizat de date la un sistem informatic, restricţionarea accesului la date informatice şi violarea secretului corespondenţei. Trimitere în judecată.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a inculpatului L.M.L, alias „G.”, în stare de arest preventiv, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
acces fără drept la un sistem informatic, prin încălcarea măsurilor de securitate, în scopul obţinerii de date informatice prev. de art. 360 alin. 1, 2 şi 3 din Codul penal, cu aplic. art. 35 alin. 1 din Codul penal, art. 41 alin. 1 din Codul penal şi art. 5 alin. 1 din Codul penal,
restricţionarea accesului la date informatice prev. de art. 362 din Codul penal, cu aplic. art. 35 alin. 1 şi art. 41 alin. 1 din Codul penal şi art. 5 alin. 1 din Codul penal,
transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic prev. de art. 364 din Codul penal, cu aplic. art. 35 alin. 1 şi art. 41 alin. 1 din Codul penal şi art. 5 alin. 1 din Codul penal,
violarea secretului corespondenţei prev. de art. 302 alin. 1 din Codul penal, cu aplic. art. 41 alin. 1 din Codul penal şi art. 5 alin. 1 din Codul penal, toate cu aplic. art. 38 alin. 1 şi 2 din Codul penal şi art. 5 alin. 1 din Codul penal.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 2013, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, inculpatul L.M.L, a accesat în mod repetat şi fără drept, prin încălcarea măsurilor de securitate, conturile de e-mail aparţinând unor persoane publice din România, cu scopul de a intra în posesia datelor confidenţiale aflate în poşta electronică, după care a schimbat parolele de autentificare, restricţionând astfel accesul utilizatorilor de drept la datele informatice aflate în poşta electronică.
Totodată, inculpatul a transferat neautorizat în propriul sistem informatic datele informatice aflate în conturile de e-mail compromise.
Ulterior, inculpatul a divulgat conţinutul corespondenţei către public, acţiuni frauduloase săvârşite în scopul lezării intimităţii în mediul on-line şi denigrării imaginii publice ale persoanelor în cauză.

Precizăm faptul că inculpatul L.M.L a fost condamnat definitiv, în anul 2012, pentru fapte similare.

Dosarul a fost trimis spre competentă soluţionare la Tribunalul Bucureşti.

Facem precizarea că faptele inculpatului sunt analizate prin raportare la dispoziţiile art. 4 Cod procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Andreea DOBRIN

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti