Secţiuni » Materii / Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
Dreptul penal al afacerilor
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Drept penal Mediere

Dreptul arestaților ori a deținutilor de a discuta cu un mediator

20 martie 2014 | Ilie DORIN

Medierea presupune discutarea unui conflict cu toate partile implicate in acel conflict. Fie ca e un conflict de familie (divort, partaj, succesiuni, etc), fie ca e un conflict penal, fie ca e un conflict civil, persoana care este arestata/detinuta are dreptul la un mediator pentru a vedea cum poate solutiona conflictul printr-o intelegere amiabila, evitand un proces judiciar fie civil, fie penal.

In primul rand, dreptul arestatului de a beneficia de asistenta si serviciile unui mediator in vederea solutionarii unui oarecare conflict in care este parte, conflict care nu are legatura cu infractiunea comisa – pentru care este in arest, este un drept fundamental al acestuia, drept care nu poate fi obstructionat de organele politiei de la sectia sau locul de arestare/detinere.

In al doilea rand, medierea infractiunii pentru care este in arest, ori a laturii civile ale acelei infractiuni este expres stipulata in Noul Cod de Procedura Penala. Astfel, ”Dreptul de a apela la un mediator, in cazurile permise de lege, este prevazut in mod expres de noul Cod de procedura penala pentru: suspect (art. 78), persoana vatamata (art. 81 alin. 1 lit. i), inculpat (art. 83 lit. g), partea civila (art. 85 alin. 1) si partea responsabila civilmente (art. 87 alin. 1). De aceea, la inceputul primei audieri, organul judiciar este obligat sa ii aduca acest drept la cunostinta: suspectului/inculpatului (art. 108 alin. 2), persoanei vatamate (art. 111 alin. 2 lit. b), partii civile si partii responsabile civilmente (art. 112 alin. 2 lit. b). Cat priveste sintagma ”cazurile permise de lege” aceasta se refera atat la infractiunile urmaribile la plangerea prealabila ori cele pretabile la impacare (art. 67 alin. 2 din Legea nr. 192/2006) sau al infractiunilor sanctionate cu amenda ori inchisoare de cel mult 7 ani (art. 318 alin. 1 si alin. 3 Cpp), cat si la latura civila a oricarei infractiuni (art. 23 alin. 1 Cpp si art. 67 alin. 1 din Legea nr. 192/2006)”. (Jud. Cristi Danilet, membru CSM, articolul integral aici)

Asadar arestatul trebuie sa aiba facilitarea organelor de la locul de detinere pentru a putea discuta in conditii de confidentialitate cu mediatorul, confidentialitatea fiind unul din principiile esentiale ale procedurii medierii, conform legii medierii. In majoritatea cazurilor confidentialitatea este si un avantaj major pentru arestati ori pentru partile implicate in diverse infractiuni (unii dintre ei nefiind in stare de arest dar fiind parti in conflictul penal), din acest motiv solutionarea prejudiciilor si consecintelor civile ale infractiunii, pe cale amiabila, prin interventia si cu ajutorul unui mediator, este o metoda din ce in ce mai uzitata de suspecti/arestati.

In Ordinul Ministerului Justitiei nr. 3042/2007  privind durata si periodicitatea vizitelor, greutatea si numarul pachetelor, precum si categoriile de bunuri ce pot fi primite, pastrate si folosite de persoanele aflate in executarea pedepselor privative de libertate, se stipuleaza la Art. 4 alin  2: ”Persoanele private de libertate pot fi vizitate de notari publici, executori judecatoresti ori de alte persoane cu atributii oficiale, in timpul programului de lucru al sectorului de acordare a vizitelor”

In baza acestui articol corelat cu articolele care prevad dreptul de a apela la un mediator al arestatului/detinutului, mediatorul va avea dreptul de acces in locul de arest, pe baza Legitimatiei de Mediator vizata la zi. Nici un alt contract nu va putea fi cerut mediatorului de catre organele de la locul de arestare/detentie, acest lucru deoarece mediatorul trebuie mai intai sa discute cu toate partile din conflict (in discutii/sedinte separate in conditiile de arest/detentie) eventualitatea medierii conflictului lor, disponibilitatea fiecareia din parti pentru mediere, avantajele medierii cazului lor, iar acceptul final pentru mediere, decizia de a media trebuie luata de fiecare parte din conflict doar dupa discutii preliminare cu toate partile din conflict. Aceste discutii sunt necesare pentru ca partile din conflict sa constientizeze procedura de mediere si efectele unui eventual acord intre ele. Este ceea ce in mod normal numim sedinta de informare privind medierea. Dupa aceasta sedinta, dupa aceste discutii, partile decid daca intra in mediere, si se semneaza astfel Contractul de Mediere.

Mediatorul, in determinarea arestatului de a media conflictul si de a-l solutiona amiabil, poate avea si cate 2-3 intrevederi cu acesta pana ia decizia de a discuta conflictul pe fond in scopul gasirii si analizarii unei solutii ori optiuni amiabile la conflict. Acest lucru depinde de complexitatea conflictului si de numarul de parti implicate in diferend.

Dupa intrarea in mediere, mediatorul mai poate avea vreo 3-4 vizite cu arestatul pana cand Acordul de Mediere este concretizat, agreat, redactat si semnat de toate partile din conflict. Din acest motiv, permisiunea mediatorului la locurile de arest ori de detinere, trebuie sa fie neingradita de organele de conducere ale locului unde se afla arestatul/detinutul. Am avut cateva cazuri in cate politistii de la Sectia de politie unde erau clientii mei se uitau cu patru ochi la mine, deoarece veneam a 4-a oara in decurs de cateva zile. Tot ei mi-au spus ca sunt primul mediator care calc in sectia respectiva in vederea discutarii cu un arestat si medierii unui conflict in care se afla.

In fapt, arestatul devine clientul mediatorului de la prima discutie cu acesta, si acceptul discutiilor urmatoare, iar relatia client (arestat) – mediator nu trebuie sa fie ingradita, pentru ca astfel i s-ar incalca si ingradi arestatului dreptul de a isi solutiona amiabil conflictul sau, dreptul la mediere, care este unul din drepturile fundamentale intr-o societate moderna si democrata, asa cum stipuleaza si Art 3 din Legea Medierii 192/2006: ”persoanele fizice sau persoanele juridice au dreptul de a-si solutiona disputele prin mediere, atat in afara, cat si in cadrul procedurilor obligatorii de solutionare amiabila a conflictelor prevazute de lege”.

Dorin ILIE
Mediator

Citeşte mai mult despre , , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Materii / Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul securităţii sociale
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Drepturile omului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu
Studii
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Top Legal
Avocaţi
Consilieri juridici
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Revista revistelor juridice
Wisdom stories

J   Servicii   Membership   Comunicare   Documentare   Legal Talent Search   Partnership   Servicii tehnice