« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 

Modificarea Legii zilierilor
20.03.2014 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 192 din data de 19 martie 2014 a fost publicată Legea nr. 18/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, precum şi pentru modificarea art. 8 alin. (1) din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.

Actul normativ modifică şi completează Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, stabilind, printre altele, că persoanele care lucrează cu zilieri vor fi obligate să asigure securitatea şi sănătatea în muncă a zilierilor, plata zilierilor se poate face inclusiv electronic, la sfârşit de săptămână şi că tariful pe oră pentru acest tip de activităţi se va raporta la salariul minim brut pe ţară.

Principalele modificări:

Din definiţia beneficiarului de lucrări este scoasă persoana fizică, beneficiarul putând fi persoană juridică, persoană fizică autorizată, întreprindere individuală sau întreprindere familială.

Sunt definite activităţile cu caracter ocazional, acestea fiind activităţile care se desfăşoară în mod întâmplător, sporadic sau accidental şi care nu au caracter permanent.

Se introduce prevederea conform căreia pot desfăşura activităţi necalificate cu caracter ocazional şi cetăţenii altor state sau apatrizii care au domiciliul/reşedinţa în România.

Instituţiile publice nu au calitatea de beneficiari în sensul acestei legi, cu excepţia serviciilor de gospodărire comunală gestionate direct de consiliile locale, cum ar fi: sere, spaţii verzi şi grădini zoologice.

Se introduce precizarea că raportul de muncă dintre zilier şi beneficiar se va stabili prin acordul de voinţă al părţilor.

Se introduce posibilitatea minorilor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 16 ani de a desfăşura activitate ca zilieri, cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali. De asemenea, se specifică că lucrătorii minori, respectiv minorii în vârstă de cel puţin 15 ani şi de cel mult 18 ani desfăşoară, ca zilieri, numai activităţi potrivite cu dezvoltarea lor fizică şi cu aptitudinile de care dau dovadă, dacă astfel nu le sunt încălcate dreptul la dezvoltare fizică, mentală, spirituală, morală şi socială, dreptul la educaţie, şi nu le este periclitată starea de sănătate.

Se creează posibilitatea plăţii zilierilor prin mijloace de plată electronice, precum şi posibilitatea de efectuare a plăţii la sfârşitul săptămânii sau al perioadei de desfăşurare a activităţii, numai cu acordul exprimat în scris de către zilier şi beneficiar.

Se stabilesc obligaţii ale beneficiarului în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, astfel:
– să asigure securitatea şi sănătatea în muncă a zilierilor;
– să asigure instruirea zilierului, înainte de începerea activităţii şi/sau la schimbarea locului de muncă;
– să solicite zilierilor asumarea pe propria răspundere, prin semnătură, că starea sănătăţii le permite desfăşurarea activităţilor repartizate de beneficiar;
– să pună la dispoziţie zilierilor echipamente de muncă adecvate;
– să asigure, în mod gratuit, echipamente individuale de protecţie adecvate activităţii desfăşurate de zilieri;
– să comunice de îndată, către inspectoratul teritorial de muncă pe raza căruia s-a produs, orice eveniment în care au fost implicaţi zilieri;
– să înregistreze accidentele de muncă suferite de zilieri în timpul activităţii.

În situaţia producerii unui eveniment care are ca urmare accidentarea/decesul zilierului, beneficiarul este obligat să asigure cheltuielile necesare îngrijirilor medicale/înmormântării din fonduri proprii, în cazul în care evenimentul s-a produs din vina beneficiarului.

Se modifică prevederile referitoare la la cuantumul remuneraţiei brute orare. Acesta nu va putea fi mai mic decât valoarea/oră a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi se va acorda la sfârşitul fiecărei zile de lucru sau la sfârşitul săptămânii, înainte de semnarea în Registru de către zilier şi beneficiar. Până în prezent, cuantumul remuneraţiei brute orare nu putea fi mai mic de 2 lei/oră şi nici mai mare de 10 lei/oră.

Domeniile în care se vor putea presta activităţi cu caracter ocazional sunt corelate cu Clasificarea Activităţilor din Economia Naţională (CAEN), introducându-se şi actvităţile de:
– colectare, tratare şi eliminarea deşeurilor nepericuloase, recuperarea materialelor;
– comerţ cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii;
– activităţi de organizare a expoziţiilor, târgurilor şi congreselor;
– activităţi de cercetare-dezvoltare în ştiinţe sociale şi umaniste.

Legea introduce şi noi amenzi pentru cei care nu respectă reglementările în domeniu. Beneficiarul care foloseşte zilieri pentru alte activităţi decât cele expres reglementate de lege se sancţionează cu amendă de la 10.000 la 20.000 lei.

Cu o amendă de 6.000 lei vor fi pedepsiţi cei care folosesc zilieri fără să îndeplinească obligaţii precum:
– obligaţia să înregistreze, în Registrul de evidenţă a zilierilor, în ordine cronologică, toţi zilierii cu care exercită activităţi cu caracter ocazional;
– durata zilnica de executare a activităţii unui zilier nu poate depaţi 12 ore, respectiv 6 ore pentru lucrătorii minori care au capacitate de muncă;
– niciun zilier nu poate presta activităţi pentru acelaşi beneficiar pe o perioadă mai lungă de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic;
– beneficiarul nu poate utiliza zilieri pentru desfăşurarea unor activităţi în beneficiul unui terţ etc.

Noua lege intră în vigoare la 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

 
Secţiuni: Dreptul muncii, Lege 9, Protecția animalelor | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD