PT Alba. Dare de mită. Control judiciar
20.03.2014 | Andreea DOBRIN, Paula VÂRBAN, Andreea DOBRIN

PT Alba. Dare de mită. Control judiciar.
Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au dispus, la data 15 martie 2014, punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de inculpaţii G.J. şi B.G., fiind cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită, şi, respectiv, complicitate la dare de mită.
În ordonanţele de dispunere a controlului judiciar, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
La data de 14 martie 2014, în timp ce conducea un autoturism pe raza municipiului Blaj, inculpatul G.J. a fost oprit în trafic pentru nerespectarea priorităţii în sensul giratoriu, de către un agent de poliţie din cadrul Poliţiei Municipiului Blaj, care i-a adus la cunoştinţă faptul că a săvârşit o contravenţie pentru care legea prevede ridicarea permisului în vederea suspendării dreptului de a conduce. În acest context, inculpatul a oferit agentului de poliţie suma de 500 lei pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile legale privind sancţionarea sa, fiind ajutat în comiterea faptei de inculpatul B.G. (socrul său), care a intermediat discuţiile dintre agentul de poliţie – denunţător şi susnumit.
În aceeaşi zi, inculpatul G.I. a fost surprins în flagrant după ce i-a remis, în acelaşi scop, denunţătorului suma de 100 lei, în sediul poliţiei, beneficiind şi de această dată de ajutorul inculpatului B.G..
Inculpaţilor li s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Investigaţiile au fost efectuate cu sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Alba.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea luării sau propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
:: sursa: www.mpublic.ro
Avocat Paula VÂRBAN
Andreea DOBRIN