Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Dobândă moratorie ce depășește plafonul maxim impus de lege


21 martie 2014 | Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept civil, RNSJ

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu art. 1 coroborat cu art. 5 din OG nr. 9/2000 (în vigoare la data învestirii instanţei), în raporturile civile privind obligaţiile băneşti, stabilirea convenţională de dobânzi moratorii datorate în caz de întârziere în executarea obligaţiei este limitată la posibilitatea de a depăşi dobânda legală cu cel mult 50% pe an, dobânzile moratorii care depăşesc acest plafon legal reprezentând clauză penală interzisă, nulă absolut pentru cauză ilicită. În speţă, prevăzând într-un contract de împrumut cu titlu gratuit (pentru care nu s-a prevăzut o dobândă ca preţ al folosinţei lucrului împrumutat) o „penalizare de 0,5% pe zi de întârziere” pentru nerespectarea termenului de restituire a sumei împrumutate, părţile au făcut o evaluare convenţională anticipată a daunelor-interese moratorii, care, din punct de vedere juridic, are semnificaţia unei clauze penale. Însă cum această dobândă moratorie depăşeşte plafonul maxim impus prin normele imperative, clauza penală care o prevede este nulă absolut. Înalta Curte a mai precizat că, într-o astfel de situaţie, în absenţa unei clauze valabile privind dobânda convenţională cu caracter moratoriu, daunele-interese moratorii cuvenite împrumutătorului pentru nerestituirea la termen a împrumutului nu pot cuprinde decât dobânda legală din ziua cererii de chemare în judecată. (Decizia nr. 885 din 10 februarie 2012 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect pretenţii)

Corina CIOROABĂ

Notă. În conformitate cu dispoziţiile art. 5 din OG nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, în raporturile juridice care nu decurg din exploatarea unei întreprinderi cu scop lucrativ, dobânda nu poate depăşi dobânda legală cu mai mult de 50% pe an. Orice clauză prin care se încalcă aceste dispoziţii este nulă de drept. În acest caz, creditorul este decăzut din dreptul de a pretinde dobânda legală.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică