Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului şi influenţarea declaraţiilor. Extinderea urmăririi penale


21 martie 2014 | Roxana SOARE, Paula VÂRBAN, Roxana SOARE
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

DNA. Folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului şi influenţarea declaraţiilor. Extinderea urmăririi penale.

În completarea informaţiilor referitoare la dosarul penal privind suspiciuni de fapte de corupţie în cadrul A.S.F, legătură cu activitatea unei societăţi de asigurări, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să transmită următoarele:
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus extinderea urmăririi penale faţă de inculpatul R.R.D. (aflat în stare de arest preventiv), la data faptelor fiind preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), pentru infracţiunea de folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite, pe lângă infracțiunile reținute anterior în sarcina sa (constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului şi influenţarea declaraţiilor)
De asemenea, s-a dispus schimbarea încadrării juridice, din infracţiunea de favorizarea făptuitorului în infracţiunea de favorizare a făptuitorului, în formă continuată (39 acte materiale), precum și schimbarea încadrării juridice, din infracţiunea de influenţarea declaraţiilor, în 11 infracţiuni de influenţarea declaraţiilor, aflate în concurs real.

Totodată, a fost dispusă efectuarea urmăririi penale și față de următoarele persoane, având calitatea de suspecți:
M.C.S., vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară–conducătorul Sectorului Asigurări, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite şi constituirea unui grup infracţional organizat (sub forma sprijinirii)
O.D., avocat suspendat de drept în cadrul Baroului Bucureşti, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite şi constituirea unui grup infracţional organizat (sub forma sprijinirii)

Din ordonanța de extindere a cercetărilor penale, schimbarea încadrării juridice şi începerea urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii rezonabile potrivit cărora:
Începând cu data de 28 ianuarie 2014, după efectuarea, în prezenta cauză, a unor percheziţii la cele trei sedii ale A.S.F. din Bucureşti şi în contextul în care devenise notorie, ca urmare a comunicatelor oficiale ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie, punerea sub acuzare a suspectei C.L.E., director Direcţia Avizări din cadrul A.S.F., a inculpatului M.M., membru neexecutiv în cadrul Consiliului A.S.F., şi a suspectului C.G., secretar general al A.S.F., sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni de corupţie şi a unor infracţiuni de serviciu, R.R.D., la acea dată preşedinte al A.S.F a impus, prin intermediul direcţiei resurse umane din cadrul A.S.F., aflată în subordonarea nemijlocită a preşedintelui A.S.F., unei părţi semnificative a salariaţilor A.S.F. semnarea unor angajamente de confidenţialitate. Potrivit acestor angajamente, angajaţii A.S.F. erau obligaţi să respecte o procedură de furnizare a informaţiilor cu caracter confidenţial. Transmiterea acestor informaţii, de interes pentru o procedură judiciară, solicitate prin dispoziţia procurorului sau a instanţelor, a fost condiţionată de obţinerea acordului scris al preşedintelui A.S.F. Astfel, în intervalul 28–31 ianuarie 2014, au fost luate un număr de 39 de angajamente de acest tip, unui număr de 39 de angajaţi A.S.F., iar începând cu data de 1 februarie 2014 au fost luate alte 11 asemenea angajamente unui număr de 11 salariaţi. Conform acestor angajamente, divulgarea unor date organelor de urmărire penală sau instanţei de judecată fără aprobarea preşedintelui A.S.F., putea fi sancţionată cu desfacerea contractului de muncă, constituind abatere disciplinară.
De asemenea, cunoscând că M.M., membru al Consiliului A.S.F. şi fost director general al S.C. CARPATICA ASIG S.A., proteja interesele financiare ale S.C. CARPATICA ASIG S.A., inculpatul Ruşanu Radu Dan a întreprins demersuri pentru înlăturarea, din cadrul Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară, a lui T.D.G. care deţinea funcţia de vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor şi înlocuirea acestuia cu inculpatul M.M. În acest fel, R.R.D. a acceptat implicit protejarea frauduloasă a intereselor S.C. CARPATICA ASIG S.A. În acest context, acceptând perpetuarea situaţiei de favorizare a S.C. CARPATICA ASIG S.A. şi urmărind, pe de o parte impunerea în cadrul consiliului A.S.F. a unor persoane obediente, iar, pe de altă parte, întărirea propriei puteri decizionale prin preluarea, în integralitate, a atribuţiilor de a dispune controale asupra societăţilor de asigurări, exclusiv de către preşedintele A.S.F., inculpatul R.R.D. a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de către Guvernul României, care să dea caracter normativ şi obligatoriu a intereselor sale personale şi de grup.
Probele administrate în cauză au relevat faptul că în cursul lunii decembrie 2013, inculpatul R.R.D. a exercitat presiuni, în calitate de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, asupra mai multor societăţi de asigurări urmărind şi reuşind impunerea numitului M.R., membru al consiliului de administraţie al S.C. CARPATICA ASIG S.A., la conducerea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (B.A.A.R.), asociaţie profesională formată din toate societățile de asigurări din România, autorizate să practice asigurări de răspundere civilă auto obligatorii şi mandatate să elibereze documente de asigurare de răspunde civilă auto Carte verde.
Astfel, la solicitarea formulată de către inculpatul M.R., atât direct, cât şi indirect, prin intermediul inculpatului M.M., în intervalul 11-17 decembrie 2013, inculpatul R.R.D. „l-a mandatat” pe vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară-conducătorul Sectorului Asigurări, suspectul M.C.S., să contacteze asiguratorii din România, cu drept de vot, pentru a-i determina ca la alegerile din 19 decembrie 2013, aceştia să atribuie voturile lor lui M.R., în detrimentul contracandidatului său.
În data de 16 decembrie 2013, conformându-se acestei solicitări, M.C.S. i-a cerut lui O.D., avocat suspendat de drept în cadrul Baroului Bucureşti și proprietar al unei societăți de asigurări, să intervină pe lângă diverşi asiguratori, astfel încât să le schimbe intenția de vot în favoarea lui M.R.. În baza acestei înţelegeri infracţionale, O.D. s-a angajat efectiv să determine persoanele împuternicite reprezentând 3 societăţi de asigurări să îl voteze pe M.R.
Din probele administrate până în prezent, a rezultat că, urmare a acestei înţelegeri frauduloase, dar şi a influenţei exercitate de R.R.D. şi de M.C.S., au fost deturnate şi direcţionate, în favoarea inculpatului M.R., un număr total de 91 voturi. Activitatea infracţională a condus la alegerea, ca preşedinte al BAAR, a inculpatului M.R., cu un număr total de voturi de 270 voturi, faţă de 139 voturi cât a obţinut contracandidatul său.
Suspecților M.C.S. și O.D. li s-au prezentat acuzaţiile şi calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod procedură Penală, iar inculpatului R.R.D. (aflat în stare de arest preventiv în prezenta cauză) i s-a adus șa cunoștință extinderea urmăririi penale în conformitate cu art. 311 Cod procedură Penală.

Facem precizarea că urmărirea penală este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Roxana SOARE

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro