Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

CE. Amendă de 953 milioane de euro pentru producătorii de rulmenţi auto
24.03.2014 | Adina-Elena OPREA

Comisia a descoperit că societăţile europene SKF şi Schaeffler împreună cu patru societăţi japoneze (JTEKT, NSK , NTN NFC și cu filiala sa franceză NTN-SNR) au pus bazele unui cartel pe piaţa europeană de rulmenţi auto, potrivit unui comunicat.

Astfel, companiile au complotat pentru a-şi coordona în secret strategia de stabilire a prețurilor în întreg Spaţiul Economic European pentru mai mult de șapte ani, din aprilie 2004 până în iulie 2011. Colaborarea a presupus o coordonare cu privire la Cererile de cotaţii şi cu privire la Reducerile anuale de preţuri pentru clienţi, precum şi un schimb de informaţii comerciale secrete.

Dintre companii, JTEKT a evitat amenda de 86.037.000 euro, beneficiind de imunitate întrucât a dezvăluit Comisiei existența cartelului. De asemenea, NSK, NFC, SKF și Schaeffler au primit reduceri de amenzi pentru cooperare în cadrul anchetei, potrivit programului de clemență al Comisiei. Având în vedere că toate companiile au fost de acord să rezolve cazul alături de Comisie, amenzile lor au fost reduse cu 10%, însă şi în aceste condiţii amenda totală impusă de Comisie ajunge la 953.306.000 euro.

Pentru stabilirea nivelului amenzilor, Comisia a luat în considerare vânzările produselor în cauză, caracterul grav al încălcării, sfera geografică și durata încălcării.

Joaquín Almunia, vicepreședintele Comisiei, responsabil de politica în domeniul concurenței, a declarat: „Decizia aceasta este o piatră de hotar în efortul continuu al Comisiei de a anihila cartelurile pe piețele de piese auto, după sancțiunile impuse producătorilor de fire electrice și de spumă utilizate în scaune de mașină. Este incredibil să vezi că încă o componentă a mașinii a fost cartelizată. Sper că amenzile aplicate vor descuraja companiile să se angajeze în astfel de comportamente ilegale și va duce la restabilirea concurenței în această industrie. Lăsate astfel, cartelurile de piese auto ar putea afecta competitivitatea din sectorul auto și ar putea creşte artificial prețul plătit de consumatorii europeni care cumpără mașini”.

Adina Elena OPREA

Junior Lawyer D&B David şi Baias


Aflaţi mai mult despre , , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.