Secţiuni » Arii de practică » Business » Asigurări
Asigurări
CărţiProfesionişti
8 comentarii

ICCJ. Persoană vătămată în urma unui accident de circulaţie. Daune morale vs. daune materiale
26.03.2014 | Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Asigurări, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, de principiu, persoana vătămată în urma unui accident de circulaţie, pentru care asigurătorul are obligaţia de desdăunare, ar trebui să primească, în primul rând, despăgubiri materiale, dar şi daune morale, în măsura în care este cazul. În ceea ce priveşte daunele morale, deşi în cuprinsul art. 51 pct. 1 lit. f) al Normelor de aplicare a Legii nr. 136/1995 se precizează că la stabilirea despăgubirilor trebuie avută în vedere legislaţia şi jurisprudenţa din România, totuşi, potrivit dispoziţiilor constituţionale, tratatele pe care România le-a semnat şi adoptat, fac parte din legislaţia românească, având chiar prioritate în faţa acesteia, în acest context, atât jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cât şi a C.E.D.O. fiind obligatorie pentru instanţele din România. În speţă, Înalta Curte a reţinut că reclamanta, deşi putea face dovada daunelor materiale pe care le-a suferit, a preferat să ceară numai daune morale în cuantum foarte mare, considerând, probabil, că acestea vor acoperi şi daunele materiale. Înalta Curte a precizat că acordarea daunelor morale trebuie făcută într-un cuantum care să asigure doar repararea prejudiciului moral, fără a suplini daunele materiale, ţinându-se cont de criteriile menţionate anterior, dar şi de contextul economico social în care părţile vătămate se află, pentru ca această despăgubire să nu constituie o îmbogăţire fără just temei. (Decizia nr. 2129 din 30 mai 2013 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect daune morale)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti