DNA. Trafic de influență. Trimitere în judecată
26 martie 2014 | Andreea DOBRIN, Paula VÂRBAN, Andreea DOBRINDNA. Trafic de influență. Trimitere în judecată.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului P.A.-N., agent de poliţie în cadrul IPJ Ilfov, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2013, inculpatul P.A.-N., lucrător de poliție în cadrul I.P.J. Ilfov, a primit suma totală de 50.000 lei, în trei tranșe (prima de 5.000 lei, a doua de 15.000 lei și a treia de 30.000 lei) de la un denunțător, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă ofițerul de poliție din cadrul I.P.J. Ilfov – S.I.F. ce efectua ancheta în dosarul penal în care denunțătorul era cercetat pentru fapte de evaziune fiscală, astfel încât acesta din urmă să primească o soluție favorabilă.
În cele din urmă însă, denunțătorul a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală.
Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea:
În anul 2013, în perioada aprilie – mai, denunțătorul a fost citat la sediul I.P.J. Ilfov – Serviciul de Investigare a Fraudelor pentru a da anumite lămuriri în legătură cu un dosar penal în care era anchetat pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală.
În contextul în care, de mai mulţi ani, era prieten cu inculpatul P.A.-N., denunţătorul a precizat că a luat legătura cu acesta pentru a stabili dacă poate să-l ajute în legătură cu dosarul penal în care era cercetat.
Ca urmare a acestor discuţii, inculpatul s-a prezentat la domiciliul denunţătorului, ocazie cu care l-ar fi înștiințat pe acesta că va fi ajutat în dosarul respectiv, în sensul că va primi o soluţie de netrimitere în judecată, dacă-i va fi remisă suma de 50.000 lei. Banii au fost remiși ulterior inculpatului în trei tranșe (prima de 5.000 lei, a doua de 15.000 lei și a treia de 30.000 lei).
Denunțătorul a precizat că, în cadrul procedurilor derulate la sediul IPJ Ilfov în dosarul penal în care era cercetat, inculpatul P.A.-N. i-ar fi întărit convingerea că ar avea influenţă asupra ofiţerului de poliţie respectiv.
La data de 4 martie 2014, inculpatul a fost reţinut de procurori şi prezentat, la data de 5 martie 2014, la Tribunalul București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Instanța a admis propunerea procurorilor şi a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asupra unui autoturism ce aparține inculpatului, în limita sumei de 50.000 lei.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Ilfov.
Procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
:: sursa: www.pna.ro
Avocat Paula VÂRBAN
Andreea DOBRIN