Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

PT Călăraşi. Luare și dare de mită, abuz în serviciu, complicitate la înşelăciune. Percheziții domiciliare
27.03.2014 | Roxana SOARE, Paula VÂRBAN, Roxana SOARE

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

PT Călăraşi. Luare de mită. Dare de mită. Abuz în serviciu. Complicitate la înşelăciune. Trafic de influenţă. Fals intelectual.

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Călăraşi au dispus, la data de 24 martie 2014, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatele B.L.I., D.V., E.M. şi M.S., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu cu obţinere de folos pentru sine sau pentru altul cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la înşelăciune, trafic de influenţă, dare de mită şi instigare la săvârşirea infracţiunii de fals intelectual.

La data de 25 martie 2014, s-a întocmit şi prezentat judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Călăraşi referatul cu propunere de arestare formulată pe numele celor patru inculpate, cerere care a fost admisă, fiind emise mandate de arestare pe o perioadă de 30 de zile faţă de acestea.
În urma unei acţiuni organizate la data de 24 martie 2014, o echipă formată din procurori şi ofiţeri D.G.A.–Serviciul Judeţean Călăraşi, cu sprijinul de specialitate al SRI şi al Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Călăraşi, a surprins în flagrant pe inculpatele B.L.I. şi D.V. în timp ce primeau de la inculpata E.M. (infirmieră) mai multe plicuri conţinând sume de bani primite în scopul facilitării eliberării de documente medicale necesare pensionării pe caz de boală a unor persoane interesate.
Cercetările efectuate în cauză până la acest moment au relevat faptul că inculpatele B.L.I.–medic la Cabinetul de Expertiză Medicală şi Recuperatorie a Capacităţii de Muncă Olteniţa- şi D.V.–asistent medical în cadrul aceluiaşi cabinet, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 50 şi 250 lei, primite direct sau prin intermediari, au înlesnit unui număr de 230 de persoane obţinerea, pe nedrept, a pensiei pe motive de boală, încadrându-le în diferite grade de invaliditate, fără ca persoanele respective să sufere de afecţiunile menţionate în documentele întocmite de Comisia de Expertizare Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă.
În fapt, acestea solicitau şi primeau bani de la pacienţi pentru a le aviza încadrarea în grad de invaliditate, respectiv pentru a-i menţine în această categorie cu ocazia revizuirii periodice, în conformitate cu prevederile legislaţiei privind sistemul unitar de pensii publice. În schimbul acestor sume de bani, inculpatele avizau dosarele medicale ale solicitanţilor, ulterior remiţându-le pentru eliberarea deciziilor de încadrare în gradul de invaliditate către ceilalţi specialişti în medicina muncii.
Prejudiciul estimat a fi cauzat bugetului asigurărilor sociale  de stat, prin încasarea pensiilor necuvenite, se ridică la aproximativ 6.000.000 lei.

În urma percheziţiilor efectuate la data de 24 martie 2014, la domiciliul inculpatei B.L.I au fost identificate acte medicale ce au legătură cu cauza, precum şi mari sume de bani, respectiv 300.000 lei, 30.000 euro, un document de depozit bancar pentru suma de 78.000 euro, asupra acestora fiind instituită măsura sechestrului asigurător.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.mpublic.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Roxana SOARE

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT









Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti