Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

CE. Foaia de parcurs cu privire la finanțarea pe termen lung a economiei europene
31.03.2014 | Irina RÎMARU

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Comisia Europeană a adoptat un pachet de măsuri menit să stimuleze modalități noi și diferite de a debloca finanțarea pe termen lung și de a contribui la reluarea creșterii economice durabile în Europa, potrivit europa.eu.

Michel Barnier, comisarul pentru piața internă și servicii: ”Am fost ambițioși în programul nostru de reglementare financiară, cu rezultate pozitive pentru stabilitatea financiară și pentru încredere. În contextul accelerării relansării economice, trebuie să fim la fel de ambițioși în ceea ce privește sprijinul pe care îl acordăm creșterii. Europa are mari nevoi de finanțare pe termen lung pentru a finanța creșterea durabilă – tipul de creștere economică care sporește competitivitatea și care duce la crearea de locuri de muncă într-un mod inteligent, durabil și favorabil incluziunii. Sistemul nostru financiar trebuie să își recâștige și să își îmbunătățească capacitatea de finanțare a economiei reale. Acest sistem include atât bănci, cât și investitori instituționali, cum ar fi companiile de asigurări și fondurile de pensii. Trebuie, de asemenea, să ne diversificăm sursele de finanțare în Europa și să îmbunătățim accesul la finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii, care constituie coloana vertebrală a economiei europene. Am convingerea că setul de măsuri prezentat astăzi va contribui la îmbunătățirea capacității piețelor de capital europene de a canaliza fondurile către nevoile noastre pe termen lung. Toate societățile europene se confruntă cu o dublă provocare: asigurarea pensiilor în contextul îmbătrânirii populației și realizarea de investiții pe termen lung pentru a genera creștere. Fondurile de pensii ocupaționale se află la intersecția dintre cele două provocări. Acestea gestionează pe termen lung active de peste 2,5 miliarde EUR; pensiile de vârstă a 75 de milioane de europeni depind în mare măsură de aceste fonduri. Propunerea legislativă de astăzi va îmbunătăți guvernanța și transparența acestor fonduri în Europa, consolidând stabilitatea financiară și promovând activitățile transfrontaliere pentru dezvoltarea în continuare a fondurilor de pensii ocupaționale ca investitori importanți pe termen lung”.

Olli Rehn, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisarul pentru afaceri economice și monetare și moneda euro: ”Trebuie să utilizăm mai bine fondurile publice pentru un impact maxim al investițiilor productive asupra creșterii economice și a creării de locuri de muncă. Acest lucru înseamnă crearea de sinergii și facilitarea accesului la finanțare pentru reînnoirea infrastructurilor esențiale. Bugetele naționale și bugetul UE, precum și băncile de promovare și agențiile de creditare a exportului, au toate un rol de jucat. Pentru a ajuta IMM-urile să obțină resursele de care au nevoie pentru a investi și pentru a se extinde, trebuie să promovăm securitizarea de înaltă calitate în vederea facilitării accesului lor la finanțare pe piața de capital.”

Antonio Tajani, responsabil pentru industrie și antreprenoriat: ”Inițiativele ambițioase prezentate astăzi vor contribui la îmbunătățirea sistemului financiar prin canalizarea resurselor către investițiile pe termen lung, care sunt necesare pentru a consolida poziția Europei pe o traiectorie de creștere sustenabilă. Criza financiară a afectat capacitatea sectorului financiar de a canaliza fondurile către economia reală. IMM-urile în special, care sunt factori-cheie pentru creșterea durabilă, se confruntă cu dificultăți în obținerea de finanțare, în special în economiile periferice. Inițiativele prezentate astăzi vizează deblocarea unor resurse de finanțare suplimentare pentru economia reală și au toate un obiectiv comun: promovarea pieței unice prin crearea celor mai bune condiții de creștere economică și competitivitate în Europa”.

În cadrul Strategiei Europa 2020 și al pachetului privind energia și clima pentru 2030, vor fi necesare investiții semnificative pe termen lung în infrastructură, în noile tehnologii și inovare, în cercetare și dezvoltare și în capitalul uman. Conform estimărilor din cadrul mecanismului pentru interconectarea Europei, numai necesitățile de investiții în rețelele de infrastructură în domenii precum transporturile, energia și telecomunicațiile care prezintă importanță la nivelul UE se ridică la 1 bilion EUR de acum până în 2020.

Irina RÎMARU

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti