Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Prelevarea probelor biologice în vederea introducerii profilelor genetice în Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare


31.03.2014 | Paula VÂRBAN
Secţiuni: Drept penal, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că în cazul infracţiunii de omor, participaţia sub forma coautoratului subzistă şi în ipoteza în care nu toţi participanţii contribuie în aceeaşi măsură la producerea rezultatului morţii, esenţial fiind ca acţiunile simultane sau succesive săvârşite de fiecare participant să se completeze reciproc şi toate împreună să alcătuiască activitatea unică, indivizibilă, considerată în ansamblu activitatea de săvârşire a faptei, indiferent de valoarea contributivă separată a fiecărei acţiuni în parte.
În consecinţă, există participaţie sub forma coautoratului la săvârşirea infracţiunii de omor deosebit de grav prevăzută în art. 174 raportat la art. 176 alin. (1) lit. a) C. pen., în cazul în care toţi făptuitorii au acţionat împreună, lovind concomitent sau succesiv victima, cu bâte, furci, lopeţi şi cu o rangă de fier, precum şi cu pumnii şi picioarele, în mod repetat şi cu deosebită intensitate, neavând relevanţă care sau dacă vreuna dintre loviturile aplicate victimei a fost sau nu mortală.
Potrivit art. 7 din Legea nr. 76/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare, prelevarea probelor biologice de la persoanele condamnate definitiv la pedeapsa închisorii pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute în anexa legii, cum este infracţiunea de omor deosebit de grav, în vederea introducerii profilelor genetice în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare, este dispusă de instanţa de judecată, prin hotărârea de condamnare şi se realizează la eliberarea din penitenciar, fără nicio altă notificare prealabilă din partea instanţei de judecată, nefiind necesar ca instanţa de judecată care a dispus prelevarea probelor biologice în vederea introducerii profilelor genetice în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare să menţioneze în dispozitivul hotărârii de condamnare şi data la care se realizează prelevarea probelor biologice. (Decizia nr. 30 din 10 ianuarie 2011, pronunțată de secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect infracțiunea de omor deosebit de grav)

Potrivit noilor prevederi, infracțiunea de omor deosebit de grav nu mai este reglementată sub această denumire, ea fiind absorbită de infracțiunea de omor calificat, prevăzută și sancționată de art. 189 NCP.

Avocat Paula VÂRBAN

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro