Conferința Națională ”Justiția în România” Ediția a V-a. Cum a fost
31 martie 2014 | Ioana-Codrina SIMIONESCU

Pe 24 și 25 martie 2014, între orele 10:00-17:00, în Sala Constantin Stoicescu a Facultății de Drept, Universitatea din București, a avut loc cea de-a V-a ediție a conferinței „Justiția în România„, de această dată la nivel național prin participarea unei delegații a ELSA Iași, conferință organizată de departamentul Seminare și Conferințe a ELSA București. Fiind un element de tradiție al grupului nostru local, ne bucurăm de înregistrarea unei noi realizări „la înălțime” în portofoliul nostru.
Conferința a avut printre obiective acordarea unei posibilități în plus studenţilor şi tinerilor jurişti pentru a-şi însuşi un volum cât mai mare de informaţii despre temele de actualitate din domeniul juridic, de a descoperi valențe diferite de cele didactice ale acestora, cât și de a analiza nivelul justiției în România prin prisma evoluției sale de la an la an. Considerăm că acestea au fost atinse, prin paleta largă de teme și opinii expuse de teoreticieni și practicieni, deopotrivă, care au surprins elementele de noutate din domeniul juridic, acesta fiind unul dintre motivele pentru care acest proiect s-a bucurat de un real succes încă de la prima sa ediție.
Am păstrat și anul acesta o linie deja consacrată a conferințelor ELSA, anume partajarea prelegerilor cu teme privind planul intern respectiv internațional în două zile distincte, totul pentru o mai bună și profundă abordare a acestor probleme. Dintre subiectele cele mai îndrăgite de participanți nu au lipsit noile condamnări ale României la CEDO, profesiile juridice și abilitățile de comunicare, cooperarea în combaterea criminalității transfrontaliere, modificările din statutul avocatului, proprietatea intelectuală sau parteneriatele public-privat privite comparativ în diverse țări europene.
Așa cum ne-am obișnuit, și de această dată conferința a încheiat ambele zile dinamic, prin două discuții tip panel, în care au fost dezbătute criza imobiliară, respectiv Noul Cod de Procedură Penală.
Printre invitați s-au numărat nume importante din domeniul juridic: av. Ion Dragne, judecător Emilian Meiu, executor judecătoresc Bogdan Dumitrache, av. Dan-Rareș Răducanu (STOICA & Asociații), prof. univ. dr. Corneliu-Liviu Popescu, av. Nicolae Ursu (bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ), lector univ. dr. Andrei Zarafiu, lector univ. dr. Petruț Ciobanu, av. Gabriel Turcu (Turcu&Turcu), asist. univ. dr. Raluca Mocanu.
Oportunitatea evenimentului a fost confirmată de numărul mare de participanți (în medie, un număr de 35-40 persoane prezente la fiecare dintre prelegeri), de la programele de învățământ licență și master, care au declarat în chestionarele de evaluare a evenimentului că s-au simțit atrași atât de eclectismul subiectelor cât și de înclinarea către ramura Dreptului Penal, în care au intervenit schimbări recente introduse de noile Coduri. Organizarea acestui eveniment a fost sprijinită de Societatea de Avocați bpv Grigorescu Ștefănică, partener în mai multe proiecte ELSA București, cărora dorim să le mulțumim și pe această cale.
De asemenea, dorim să mulțumim JURIDICE.ro, în calitate de partener media al evenimentului.
ELSA București contribuie prin cele trei departamente principale (Activităţi Academice, Seminare & Conferinţe, Student Trainee Exchange Programme) la dezvoltarea culturală şi profesională a studenţilor şi a tinerilor jurişti. Implicând stagii de practică, seminare şi conferinţe, publicaţii sau procese simulate, ELSA are un singur scop, acela privind evoluţia tinerilor în sistemul juridic.
Ioana-Codrina SIMIONESCU
ELSA București