Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT-Maramureş. Înşelăciune, fraudă informatică, fals în înscrisuri, fals informatic, evaziune fiscală şi spălare de bani. Percheziţii domiciliare


31 martie 2014 | Roxana SOARE, Paula VÂRBAN, Roxana SOARE

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

DIICOT-Maramureş. Înşelăciune, fraudă informatică, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals informatic, evaziune fiscală şi spălare de baniPercheziţii domiciliare.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism–Biroul Teritorial Maramureş împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Maramureş şi Ilfov, Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj, Oradea şi Mureş au efectuat un număr de 29 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Maramureş, Bihor, Mureş şi Ilfov, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale formată din 14 persoane, structurată pe mai multe paliere, specializată în infracţiuni de înşelăciune, fraudă informatică, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals informatic, evaziune fiscală şi spălare de bani.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, suspecţii, administratori de societăţi comerciale cu obiect de activitate în domeniul farmaceutic, precum şi cadre medicale–medici şi asistente medicale, s-au constituit într-un grup infracţional organizat având drept scop efectuarea de tranzacţii comerciale ilicite în vederea prejudicierii bugetului de stat al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, folosind firme interpuse care în realitate nu există şi nu desfăşoară activitate comercială.
Există suspiciuni că, în perioada 2012–2013, membrii grupării au decontat mai multe tranzacţii fictive, iar în vederea disimulării provenienţei reale a sumelor (care s-au ridicat la valori de sute de mii de lei, după cum s-a estimat până în prezent), au creat circuite comerciale fictive prin interpunerea unor societăţi comerciale-fantomă cu sediul în Bucureşti şi în jud. Bihor.
Tranzacţiile comerciale suspecte constau atât în achiziţii, cât şi în livrări reciproce de produse farmaceutice, acestea având rolul de a crea mecanismul de spălare a banilor proveniţi din prejudicierea bugetului de stat şi care erau împărţiţi între membrii grupării. Cantităţi importante de medicamente erau achiziţionate fără documente legale de provenienţă (fiind vorba despre produse cu preţuri ridicate, din domeniul oncologic ori hematologic), erau introduse în societăţile comerciale suspecte pe baza unor acte false pentru a asigura aparenţa unei evidenţe contabile legale, după care se obţineau sume mari de bani prin decontare la Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, folosindu-se în acest sens reţete fictive prescrise de medicii implicaţi. Stocul medicamentelor respective era apoi scos din farmaciile în cauză fără nici un act justificativ şi transportat altor membri ai grupului infracţional din ţară, pentru a fi reintroduse în circuitul comercial încă o dată, urmărindu-se din nou decontarea lor prin aceleaşi metode. În acest sens au fost implicate firmele din jud. Bihor şi jud. Ilfov.
Cu ocazia percheziţiilor au fost depistate cantităţi foarte mari de medicamente fără documente legale de provenienţă (sute de cutii), precum şi sume importante de bani în valută (spre exemplu, 80.000 USD).

La sediul DIICOT-Biroul Teritorial Maramureş urmează să fie audiate 14 persoane.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.
Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Jandarmeriei Române.

Menţionăm că persoanele cercetate în prezenta cauză beneficiază de garanţia legală şi constituţională a prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Roxana SOARE

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică