« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Noutăţi legislative
 

Consultant fiscal. Ce inseamna, cum te faci si cat te costa
25.09.2007 | JURIDICE.ro, SOVA & ASOCIATII

JURIDICE - In Law We Trust Monitor Dosare

In Monitorul Oficial nr. 647/21 septembrie 2007, au fost publicate: Hotararea nr. 3/2007 a Camerei consultantilor fiscali pentru aprobarea Codului privind conduita etica si profesionala in domeniul consultantei fiscale, precum si Hotararea nr. 4/2007 privind aprobarea Regulamentului pentru organizarea examenului de atribuire a calitatii de consultant fiscal.

Ce inseamna sa fii consultant fiscal

Codul privind conduita etica si profesionala in domeniul consultantei fiscale reprezinta un ansamblu de principii morale si reguli de comportament si atitudine care guverneaza intreaga activitate profesionala a consultantilor fiscali.

Printre principiile fundamentale este inscris cel privind prestigiul activitatii de consultanta fiscala. Astfel, prin comportamentul si atitudinea in fata legilor fiscale, consultantul fiscal trebuie sa asigure si sa contribuie la respectarea prevederilor legale in domeniul fiscal si la consolidarea increderii publice in institutia consultantului fiscal.

De asemenea, consultantul fiscal trebuie sa respecte prevederile legale aplicabile activitatii pe care o desfasoara, precum si dispozitiile Codului de conduita etica.

Un alt principiu priveste integritatea, consultantul fiscal trebuind sa fie corect, cinstit si incoruptibil in desfasurarea activitatii, fara a se implica in actiuni care nu au un interes legitim. Totodata, consultantul fiscal va respecta si aplica intocmai dispozitiile legale in domeniul fiscal si va actiona in conformitate cu cerintele profesiei.

Principiul independentei in activitatea de consultanta fiscala presupune:
a) exprimarea unei opinii fara a fi afectata de influente care pot compromite rationamentul profesional;
b) evitarea evenimentelor si circumstantelor care sunt atat de semnificative incat o terta parte rationala si informata, cunoscand toate informatiile relevante, ar putea concluziona ca integritatea, obiectivitatea sau scepticismul profesional al unui consultant fiscal au fost compromise.

Alte principii privesc obiectivitatea, impartialitatea si neutralitatea in activitatea de consultanta fiscala.

Cum te faci consultant fiscal

Examenul pentru atribuirea calitatii de consultant fiscal se organizeaza si se desfasoara in baza prevederilor art. 6 din Ordonanta Guvernului nr. 71/2001 privind organizarea si exercitarea activitatii de consultanta fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

Examenul se organizeaza de catre Camera Consultantilor Fiscali.

Pentru atribuirea calitatii de consultant fiscal, candidatii trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) sa fie licentiati ai unei facultati cu profil economic;
b) sa aiba o experienta de minimum 5 ani dupa obtinerea licentei, in una dintre urmatoarele activitati: elaborarea, avizarea, aprobarea sau aplicarea legislatiei fiscale, servicii de administrare a legislatiei fiscale, elaborarea sau aplicarea reglementarilor contabile, activitatea financiar-contabila;
c) sa nu aiba antecedente penale;
d) sa aiba capacitate deplina de exercitiu;
e) sa promoveze examenul pentru atribuirea calitatii de consultant fiscal.

In privinta persoanelor provenite dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European, care doreste sa desfasoare activitatea de consultant fiscal in Romania, independent sau in asociere, in mod permanent, se stabileste ca va sustine examen pe baza unui interviu in fata Comisiei de evaluare a Camerei Consultantilor Fiscali.

Cat te costa sa fii consultant fiscal

In Monitorul Oficial nr. 647/21 septembrie 2007, au fost publicate: Hotararea nr. 1/2007 a Camerei consultantilor fiscali privind nivelul cotizatiilor membrilor Camerei Consultantilor Fiscali si al taxei de inscriere in evidentele Camerei pentru anul 2007 si Hotararea nr. 2/2007 privind aprobarea nivelului taxei de inscriere la examenul de atribuire a calitatii de consultant fiscal.

Hotararea nr. 1/2007 a Camerei consultantilor fiscali stabileste nivelul cotizatiilor fixe si variabile, precum si nivelul taxei de inscriere in evidenta Camerei Consultantilor Fiscali si nivelul taxei de autorizare a societatilor comerciale de consultanta fiscala, astfel:

1. pentru persoane fizice:
a) taxa de inscriere in evidentele Camerei – 1.000 lei;
b) cotizatia fixa pentru consultantii fiscali activi – 300 lei;
c) cotizatia fixa pentru consultantii fiscali inactivi – 100 lei;
d) cotizatia variabila – din cifra de afaceri – 0,5%;

2. pentru societatile comerciale de consultanta fiscala:
a) taxa de autorizare – 2.000 lei;
b) cotizatia fixa – 500 lei;
c) cotizatia variabila – la o cifra de afaceri de pana la 100.000 euro, cota este de 0,5%; la o cifra de afaceri cuprinsa intre 100.001 euro – 1.000.000 euro, cota este de 1,0%; la o cifra de afaceri ce depaseste 1.000.000 euro, cota este de 1,5%.

In ceea ce priveste taxa de inscriere la examenul de atribuire a calitatii de consultant fiscal, mentionam ca, potrivit reglementarii, incepand cu data de 1 octombrie 2007, nivelul taxei este de 500 lei.

Pentru STIRI.JURIDICE, SOVA & ASOCIATII

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.