Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Trei judecători urmăriți penal pentru fapte de corupţie
01.04.2014 | Andreea DOBRIN, Paula VÂRBAN, Andreea DOBRIN

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA. Fals intelectual, abuz în serviciu și favorizarea infractorului. Urmărire penală.

În completarea informaţiilor referitoare la dosarul penal privind suspiciuni de fapte de asimilate corupţiei săvârșite de trei judecătoare de la Curtea de Apel București cu ocazia admiterii unei contestații în anulare (detalii în comunicatul nr 149 din 13 februarie 2014) Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să transmită următoarele:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus extinderea urmăririi penale pentru alte fapte decât cele inițiale şi au dispus punerea în mişcare a urmăririi penale față de:
– B.L., judecător la Curtea de Apel București,
– C.V., fost judecător la Curtea de Apel București,
– P.D., judecător la Curtea de Apel București

Astfel, potrivit, ordonanţei de extindere a urmăririi sarcina acestora se efectuează urmărirea penală și pentru infracțiunea de infracţiunea de fals intelectual, care se adaugă infracțiunilor de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și favorizarea infractorului, reținute anterior în sarcina celor trei judecătoare.
Pentru toate cele trei infracţiuni menţionate (fals intelectual, abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și favorizarea infractorului), s-a pus în mişcare acțiunea penală, pe motiv că există probe din care rezultă presupunerea rezonabilă cu privire la săvârşirea faptelor.

Cu referire la infracţiunea de fals intelectual, în documentul sus menționat s-a reţinut că cele trei judecătoare au falsificat, cu prilejul redactării, decizia penală nr. 381 din 22 februarie 2012, pronunţată în dosarul nr. 9972/2/2011. Decizia viza admiterea contestației în anulare depuse de N.(fost S.) D. față de o hotărâre prin care, anterior, un alt complet al aceleiași instanțe îl condamnase definitiv la pedeapsa închisorii pe o durată de 7 ani. Falsificarea s-a realizat prin:
– atestarea unor fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului constând în aceea că au consemnat, în mod nereal, că obiectul tuturor dosarelor penale luate în considerare la invocarea autorităţii de lucru judecat a avut la bază aceeaşi sesizare, cu acelaşi conţinut, aceeaşi situaţie de fapt (cesiune de creanţe şi obţinerea de credite), acelaşi prejudiciu (107.175.372.000 lei, respectiv 80.536.563.000 lei), aceleaşi părţi, aceleaşi societăţi comerciale, acelaşi probatoriu, aceeaşi parte civilă (Banca Internaţională a Religiilor S.A.)
În afara conceperii unui adevăr contrafăcut, cele trei judecătoare au transformat calea de atac extraordinară a contestaţiei în anulare într-o prelungire a procesului penal, creând practic un nou grad de jurisdicţie, respectiv un al patrulea grad de jurisdicţie, neprevăzut de lege.
Ca urmare a admiterii contestației în anulare, N. (fost S.) D. a obținut un avantaj patrimonial, constând în desființarea obligațiilor civile, în cuantum de 18.839.684,5 lei, către BANCA INTERNAȚIONALĂ A RELIGIILOR și în anularea obligației de a executa pedeapsa definitivă din dosarul penal nr. 14165/4/2006, în care acesta fusese condamnat pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor,în formă continuată.

Totodată, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator, până la concurenţa sumei de 18.839.684,5 lei, asupra unor bunuri și conturi bancare aparținând celor trei inculpate, după cum urmează:
– C.V. – conturi bancare pe care este titulară, două apartamente, două terenuri intravilane în suprafață de peste 3.000 mp și un teren extravilan de 1.800 mp.
– P.D. – conturi bancare pe care este titulară, apartament și două imobile aflate în coproprietate
– B.L. – autoturism marca VW Touareg și un apartament
Inculpatelor B.L., C.V. și P.D. li s-au prezentat acuzaţiile şi noua calitate procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod Procedură Penală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Andreea DOBRIN

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti