Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Valeriu Stoica in dialog cu Anamaria Martin, despre avocatura
26.09.2007 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Interviuri
JURIDICE - In Law We Trust

Profesorul Valeriu Stoica a avut amabilitatea sa raspunda intrebarilor unei tinere avocate interesate de adevarul despre primii pasi si urmatorii in avocatura.
Profesorul ne-a acordat din timpul sau si ne-a vorbit deschis despre cat de greu este, despre tirania profesiei si despre stabilitate.

Anamaria Martin: Ce ar trebui sa stie un avocat stagiar care doreste sa aplice pentru un post in cadrul STOICA & Asociatii?

Valeriu Stoica: Societatea de avocati STOICA & Asociatii are o politica proprie de recrutare. Procesul de selectie se adreseaza, in primul rand, studentilor care au terminat anii II si III de studii la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti. Cei care sunt selectati fac practica in cadrul societatii noastre. La sfarsitul perioadei de practica, cei mai buni dintre studenti primesc o oferta de colaborare pe durata stagiului.
Asadar numai in mod exceptional politica de recrutare se adreseaza si celor care sunt deja avocati. In acest caz, este important ca aplicantii sa aiba solide cunostinte in urmatoarele domenii: drept civil, drept comercial, proprietate intelectuala, dreptul muncii, dreptul familiei, drept procesual civil.
In plus, sunt indispensabile buna cunoastere a limbii engleze si probarea abilitatilor de operare pe calculator. Nu in ultimul rand, cei care aplica trebuie sa aiba capacitatea de a gestiona relatiile interumane in cadrul unei echipe de lucru.

Anamaria Martin: Cum ar trebui sa arate primii ani de activitate din viata unui tanar avocat?

Valeriu Stoica: In domeniul dreptului formarea intr-o specializare dureaza mai multi ani. Este nevoie de rabdare, perseverenta si pasiune pentru a parcurge acesti ani de formare. Succesul depinde insa si de arta pedagogica a formatorilor, a maestrilor. Relatia maestru-discipol nu este una bazata pe autoritate administrativa, ci pe competenta profesionala. Comunicarea fara bariere birocratice este cheia transferului de experienta in cadrul oricarei societati de avocati.
Este necesara o strategie pe termen mediu si pe termen lung, tinand seama si de optiunile tanarului avocat, pentru ca el sa devina prin eforturile proprii si prin eforturile maestrilor un adevarat profesionist al dreptuuli. Dimensiunea etica incununeaza procesul de formare a unui tanar avocat. Fara aceasta dimensiune, arta avocatului s-ar reduce la o simpla tehnica, la un arsenal de instrumente juridice puse fara nicio cenzura nu numai in slujba celor mai bune, ci si a celor mai rele cauze.

Anamaria Martin: Daca ar fi sa dati un singur sfat unui absolvent de Drept, care ar fi acela?

Valeriu Stoica: Descopera frumusetea valorilor dreptului pentru a le putea sluji, pentru a le putea pune in lumina cu inteligenta, cunostintele si energiile sufletesti pe care le ai!

Anamaria Martin: Se vorbeste foarte mult despre programul epuizant pe care marile case de avocatura il impun stagiarilor sau avocatilor definitivi. Care credeti ca este volumul de munca firesc pe care trebuie sa-l depuna un avocat aflat la inceputul carierei?

Valeriu Stoica: Profesia de avocat nu trebuie sa fie tiranica. Ea trebuie sa nu suprime libertatea omului care se afla intotdeauna in spatele avocatului. Societatea de avocati STOICA & Asociatii urmareste, in mod programatic, sa asigure echilibrul intre viata profesionala si viata personala a fiecaruia dintre avocatii sai. Nu incurajam eforturile care epuizeaza si care inlatura chiar eficienta activitatii de avocat.
Societatea noastra respecta dreptul la weekend si dreptul la concediu al fiecarui avocat. Mai ales cand este la inceputul carierei avocatul are nevoie de timp pentru el insusi, astfel incat profesia sa nu devina o cauza de instrainare.Desigur, fiecare avocat, indiferent de treapta pe care se afla in cariera, ramane „maestrul jocului” pentru viata sa personala.

Anamaria Martin: Exista o strategie de pregatire a avocatilor proaspat intrati in cadrul firmei, programe speciale de pregatire?

Valeriu Stoica: Am raspuns partial la aceasta intrebare. Fiecare stagiar este integrat intr-o echipa de lucru coordonata de un partener. Responsabilitatea pentru pregatirea stagiarilor revine, in primul rand, partenerilor in cadrul fiecarei echipe de lucru. In plus, exista intalniri periodice ale avocatilor din cabinet pentru discutarea problemelor profesionale si pentru organizarea activitatii.
Societatea de avocati STOICA & Asociatii este deschisa programelor de masterat pe care avocatii le pot urma in tara sau in strainate. Mai mult, ea incurajeaza activitatile de cercetare stiintifica si are in randurile ei cadre didactice aflate pe diferite trepte ale carierei universitare.

Anamaria Martin: Care este rata de retentie a avocatilor stagiari in cadrul firmei dumneavoastra si ce determina acest rezultat?

Valeriu Stoica: Societatea de avocati STOICA & Asociatii incurajeaza stabilitatea. Ca urmare, cei mai multi dintre membrii cabinetului raman fideli acestuia. Secretul fidelitatii este implinirea asteptarilor reciproce. Desigur, exista si cazuri in care aceste asteptari nu sunt implinite, de o parte sau de alta, cu consecinta unei despartiri amiabile.
Societatea de avocati STOICA & Asociatii respecta libertatea de optiune a fiecaruia dintre membrii sai.

Anamaria Martin: Care anticipati ca vor fi zonele de crestere pentru avocatura de business in conditiile in care privatizarile marilor societati de stat sunt pe terminate?

Valeriu Stoica: Incheierea procesului de privatizare a marilor societati de stat nu impiedica dezvoltarea avocaturii de business in perioada urmatoare. Dimpotriva, cele mai mari resurse pentru dezvoltarea acestui segment de avocatura se gasesc in domeniul privat.
Reorganizarile societare, achizitiile si fuziunile, proiectele de finantare, negocierea si incheierea contractelor comerciale, problemele tot mai complexe de proprietate intelectuala, proiectele imobiliare, probvlemele de concurenta, precum si litigiile din toate aceste domenii vor avea o amploare din ce in ce mai mare, ca efect al unei duble cauze: integarrea in Uniunea Europeana si cresterea economica bazata mai ales pe investitiile straine.

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti