Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT-Dâmboviţa. Evaziune fiscală și spălare de bani. Reținere
02.04.2014 | Roxana SOARE, Paula VÂRBAN, Roxana SOARE

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DIICOT-Dâmboviţa. Evaziune fiscală și spălare de bani. Reținere

Procurorii D.I.I.C.O.T–Biroul Teritorial Dâmboviţa împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul I.P.J. Dâmboviţa-Serviciul de Investigare a Fraudelor au desfăşurat în perioada 2013-2014, mai multe acţiuni în scopul destructurării unei grupări infracţionale organizate, formată din 40 de persoane, specializată în infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani.

La data de 1 aprilie 2014, procurorii D.I.I.C.O.T-Biroul Teritorial Dâmboviţa au luat măsura preventivă a reţinerii faţă de 10 suspecţi, urmând a fi prezentaţi instanţei competente cu propunere de arestare preventivă.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2011-2013, suspecţii, sub coordonarea numiţilor C.V şi C.A, au achiziţionat importante cantităţi de deşeuri metalice de la persoane fizice prin centrele de colectare deţinute şi pentru a eluda plata către bugetul de stat a taxelor datorate – contribuţia la fondul de mediu, impozitul pe venit şi impozitul pe profit – nu au efectuat înregistrările necesare în contabilitatea societăţilor comerciale administrate, livrând  deşeurile unor firme înfiinţate în numele  unor apropiaţi, persoane fizice fără posibilităţi financiare, în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor.
Firmele astfel înfiinţate au fost folosite pentru a livra deşeuri metalice colectate de la persoane fizice sau rezultate din dezmembrări, către diferite societăţi comerciale, ulterior fiind cesionate fictiv către cetăţeni de origine tunisiană, pentru a se sustrage eventualelor controale care ar fi putut demasca activitatea frauduloasă desfăşurată.
De asemenea, pentru a nu atrage atenţia organelor fiscale asupra activităţii firmelor înfiinţate în scop evazionist, au fost depuse în numele acestora, declaraţii fiscale întocmite cu date fictive în ceea ce priveşte provenienţa reală a mărfurilor livrate, menţionându-se achiziţii fictive de la alte firme de “tip fantomă”.

Valoarea tranzacţiilor cu deşeuri metalice derulate în perioada menţionată în numele firmelor indicate este de 100.000.000 lei (23,5 milioane de euro).
În urma actelor de control fiscal şi a expertizei financiar contabile efectuate în cauză, s-a stabilit un prejudiciu adus bugetului general consolidat în suma de 5,5 milioane euro.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii şi de către Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.

Activităţile desfăşurate în data de 1 aprilie 2014 au fost efectuate cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Dâmboviţa, Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Giurgiu, Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ilfov şi Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti.

Menţionăm că persoanele cercetate în prezenta cauză beneficiază de garanţia legală şi  constituţională a prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Roxana SOARE

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti