Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Trafic de influență. Instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Urmărire penală
04.04.2014 | Roxana SOARE, Paula VÂRBAN, Roxana SOARE

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA. Trafic de influență. Instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Urmărire penală

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie–Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie efectuează urmărirea penală față de I.M.O., senator în Parlamentul României, sub aspectul săvârşirii, în concurs a două infracțiuni de trafic de influență, ambele în formă continuată (2 acte materiale) şi a unei infracţiuni de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În cauză există date şi probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, în prima parte a anului 2012, suspecții I.M.O., la acel moment şef serviciu în Ministerul Finanţelor Publice și E.C.Ș., în înţelegere cu suspectul C.C., au convenit să intervină în vederea blocării controlului efectuat de către A.N.A.F., la firma unui denunţător care le-a solicitat ajutorul în acest sens.
După ce I.M.O. și E.C.Ș.i-au pretins suspectului C.C. suma de 200.000 euro, susţinând că vor realiza intervenţiile pe lângă funcţionarii ANAF, acesta din urmă a transmis mai departe solicitarea către denunţător care a remis suma pretinsă în mai multe tranşe. Astfel, o sumă de 20.000 euro urma să îi revină suspectului C.C., iar restul de 180.000 euro au fost remişi mai departe lui I.M.O. și E.C.Ș.
După remiterea sumei de 200.000 euro, deoarece controlul continua, suspectul C.C. le-a transmis celorlalți doi suspecți nemulţumirea şi îngrijorarea denunţătorului. Aceștia au pretins o nouă sumă, respectiv 150.000 euro, plătibili în mai multe tranşe, pretinzând că este vorba de un nou control.
În cursul anului 2013, în luna august, suspecții I.M.O. și E.C.Ș. i-au pretins lui C.C. suma de 20.000 euro pentru a interveni pe lângă diferiţi funcţionari publici, în vederea sprijinirii acestuia să promoveze concursul ce urma să aibă loc în toamna anului 2013, pentru ocuparea unei funcţii de inspector în cadrul ANAF–Direcţia Generală Antifraudă Fiscală.
În acelaşi scop, pentru a realiza intervenţii pe lângă diferiţi funcţionari publici şi decizionali din structurile de resort-în vederea favorizării suspectului C.C. la concursul ce a avut loc la data de 29 martie 2014 pentru ocuparea unor funcţii în cadrul ANAF, Direcţia Generală Antifraudă Fiscală-suspectul I.M.O., prin intermediul lui E.C.Ș., i-a pretins o nouă sumă, în cuantum tot de 20.000 euro.
După remiterea celor 20.000 de euro de către C.C., suspectul I.M.O., pentru a ascunde primirea banilor, a instigat la întocmirea unui fals contract de împrumut, între suspecții E.C.Ș. şi C.C.
În ziua de 4 aprilie 2014, suspectului I.M.O. i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
În cauză era dispusă efectuarea urmăririi penale și față de:
– E.C.Ş.– în prezent consilier parlamentar, față de care există indicii rezonabile că a săvârșit 2 infracțiuni concurente de trafic de influență (2 acte materiale), ambele în formă continuată;
– C.C., la data faptelor comisar la Garda Financiară, structura centrală, față de care există indicii rezonabile că a săvârșit infracțiunea de trafic de influență, în formă continuată;

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Roxana SOARE

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti