Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Dreptul nr. 1/2014: Arestul la domiciliu – o măsură preventivă cu caracter de noutate în legislația română | Adrian Fanu-Moca, Claudia Roșu
07.04.2014 | Paula VÂRBAN, Paula VÂRBAN, Lorina PÎRVAN

JURIDICE - In Law We Trust

Dr. Adrian Fanu-Moca, conf. univ. al Facultății de Drept, Universitatea de Vest din Timișoara și dr. Claudia Roșu, prof. univ. al Facultății de Drept, Universitatea de Vest din Timișoara, au publicat în Revista Dreptul nr. 1/2014, articolul Arestul la domiciliu – o măsură preventivă cu caracter de noutate în legislația română.

În prezentul articol, autorii analizează o nouă instituție introdusă în noul Cod de procedură penală, arestul la domiciliu, care alături de reținere, control judiciar, control judiciar pe cauțiune și arest preventiv, constituie una dintre măsurile preventive prevăzute de actuala legislație.

Măsura arestului la domiciliu, care poate fi dispusă doar împotriva inculpatului, poate să fie luată, în funcție de etapa procesuală în care se află cauza, fie de către judecătorul de drepturi și libertăți, în cursul urmăririi penale, fie de către judecătorul de cameră preliminară, în procedura de cameră preliminară, ori de către instanța de judecată, în cursul judecății.
Autorii apreciază că această nouă instituție este una pozitivă, atât pentru viața și activitatea profesională a persoanei asupra căreia s-a dispus, fiind o măsura mai puțin invazivă, care presupune o restrângere moderată a libertății acesteia și care îi permite, totodată, să-și desfășoare în continuare activitatea profesională și personală, cât și pentru stat, căruia i se asigură o economie însemnată de resurse prin eliminarea costurilor de cazare, pază, hrană, dar și a costurilor medicale.

În urma analizei, autorii propun, de lege ferenda, ca aplicarea arestului la domiciliu să reprezinte nu numai o măsură preventivă, ci și o modalitate de executare a pedepselor, în anumite situații, în susținerea propunerii autorii prezentând un exemplu întâlnit în Noua Zeelandă, unde arestul la domiciliu este aplicat ca modalitate de executare a pedepselor de maximum 2 ani.

Avocat Paula VÂRBAN
Lorina PÎRVAN

Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.