Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul familiei
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti

Clarificarea regimului juridic aplicabil membrilor de familie ai cetăţenilor din afara UE
07.04.2014 | Adina-Elena OPREA

Secţiuni: Dreptul familiei, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Dreptul migranţilor la reîntregirea familiei este recunoscut în întreaga UE şi reglementat prin norme care stabilesc condiţiile în care membrii de familie ai unui cetăţean non-european, rezident într-un stat membru, pot intra şi locui în UE.

Totuşi, Comisia Europeană subliniază necesitatea de a asigura o coerenţă în implementarea acestor norme legale comune, motiv pentru care prezintă orientări pentru aplicarea corectă și semnificativă a Directivei privind reîntregirea familiei (2003/86/CE) în statele membre, cu scopul evitării eventualelor abuzuri.

Noile orientări în materie au la bază consultarea publică cu privire la îmbunătăţirea eficacităţii dreptului migranţilor la reîntregirea familiei în interiorul UE, lansată în anul 2011 de CE. Modificările vizează o înţelegere transparentă şi clară a:
– domeniului de aplicare al Directivei (a definiţiilor şi a conceptelor);
– modului de depunere şi examinare a cererilor;
– cerințelor pentru exercitarea dreptului la reîntregirea familiei (de exemplu, cazare, sistemul de asigurări de boală, de resurse suficiente, măsurile de integrare);
– dreptului de intrare și ședere a membrilor familiei (de exemplu: permise de ședere, accesul la locuri de muncă);
– situaţiei beneficiarilor de protecţie internatională;
– principiilor generale referitoare la disponibilitatea informațiilor, interesul superior al copilului, abuz și fraudă, dreptul de a se adresa instanţelor.

Adina Elena OPREA
Junior Lawyer D&B David şi Baias

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti