Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Alba Iulia. Luare de mită. Reținere
08.04.2014 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA-Alba Iulia. Luare de mită. Reținere

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a inculpatului H.I., administrator al ATCOM – Societate Cooperatistă Meșteșugărească și fost președinte al clubului de fotbal C.S.U Voința Sibiu, în sarcina căruia s-au reținut două infracțiuni de luare de mită.

Din ordonanța de reținere a rezultat următoarea stare de fapt:
H.I., administrator al ATCOM – Societate Cooperatistă Meșteșugărească are o cotă de 19,46% din această societate care deține în patrimoniu mai multe spații comerciale în mun. Sibiu. Unul dintre aceste spații a fost închiriat, în anul 2007, unei societăți comerciale deținute și administrate de către denunțători, pentru o chirie de 4.000 euro pe lună.
Deși au desfășurat activitate, în special organizarea de evenimente festive – nunți și botezuri, societatea chiriașă nu a achitat cu regularitate chiria, înregistrând restanțe importante. Cu toate acestea contractul nu a fost reziliat.
În perioada 2009-2011, pentru a nu rezilia contractul și pentru a amâna plata chiriei, inculpatul H.I., administrator al ATCOM, a solicitat și primit de la denunțători, timp de aproximativ 2 ani, cu titlu de mită, bunuri, respectiv mese zilnice (aproximativ 100 de porții) pentru membrii echipei de fotbal C.S.U Voința Sibiu, club pe care îl deținea. Deși în evidențele contabile ale societății comerciale au fost evidențiate facturi și chitanțe de plată, în realitate CSU Voința Sibiu nu a achitat contravaloarea acestora.
Abia după ce societatea comercială nu a mai livrat mâncare pentru echipa de fotbal (care în final a și fost desființată), inculpatul a recurs la acțiunea în justiție pentru recuperarea chiriei restante și ulterior pentru evacuare, acțiuni promovate în anul 2013.
Ulterior, în cursul anului 2013, inculpatul H.I. a solicitat suma de 200.000 euro, pentru a vinde respectivul imobil în care funcționează un restaurant, proprietatea ATCOM, către denunțători, fără licitație și la un preț sub valoarea de piață, folosind o evaluare a spațiului de dinainte de amenajare. Banii au fost pretinși de la denunțători pentru a le vinde spațiul la prețul de 300.000 euro. În schimbul celor 200.000 euro, inculpatul a promis că va convoca Adunarea generală la ATCOM, va vota și îi va convinge pe restul asociaților să voteze vânzarea imobilului în cauză către societatea denunțătorilor, la acest preț.
După realizarea înțelegerii cu denunțătoarea, inculpatul H.I. a și întreprins acte materiale în vederea primirii mitei cerute, respectiv a convocat adunarea Generală a Asociaților ATCOM, unde vânzarea a fost aprobată la cererea și la prețul stabilit de H.I., iar apoi acesta a solicitat unui notar public să redacteze contractul de vânzare-cumpărare a respectivului spațiu și să întreprindă demersurile necesare la Oficiul de Cadastru pentru perfectarea vânzării. Demersurile inculpatului au fost însă dejucate ca urmare a intervenției organelor judiciare.

Inculpatului H.I. i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală de inculpat și acuzațiile, conformitate cu art. 309 din Codul de procedură penală.

La data de 8 aprilie 2014, acesta a fost reținut pentru 24 de ore, fiind prezentat la Tribunalul Alba cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti