Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Raportul de activitate al MAI pe anul 2013


9 aprilie 2014 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Gabriel Oprea, ministrul afacerilor interne, a prezentat marți, 8 aprilie 2014, Raportul de activitate al MAI pe anul 2013. Evenimentul a avut loc la sediul instituției.

Redăm în continuare discursul integral al ministrului:

”Obiectivele Ministerului Afacerilor Interne în anul 2013, stabilite prin Planul Strategic Instituţional şi Planul Anual Legislativ, au fost complementare cu cele ale Programului de Guvernare 2013-2016 şi ale Strategiei Naţionale de Ordine Publică 2010-2013. Aceste obiective au urmărit continuarea eforturilor circumscrise creşterii performanţelor şi capacităţii de acţiune a ministerului, în vederea asigurării unui climat de normalitate civică şi a unui nivel ridicat de siguranţă a cetăţeanului.

Politica şi misiunea ministerului s-au axat pe adaptarea cerinţelor de organizare şi funcţionare în raport cu noile realităţi socio-economice. Astfel, consolidarea managementului integrat al situaţiilor speciale de urgenţă şi crizelor pe ordine publică, precum şi creșterea eficienței activităților de prevenire și combatere a macrocriminalității şi evaziunii fiscale reprezintă în continuare obiectivele esenţiale ale Ministerului Afacerilor Interne.

S-au înregistrat rezultate pozitive, ca urmare a scăderii semnificative a infracţiunilor din sfera criminalităţii organizate şi a celor de mare violenţă, concomitent cu reducerea economiei subterane. Toate acestea s-au concretizat în creșterea nivelului de siguranţă a cetăţeanului şi generarea de venituri suplimentare la bugetul de stat.

În scopul asigurării climatului de ordine publică, Poliţia Română a desfăşurat peste 1,6 milioane de acţiuni de combatere a fenomenului infracţional, fiind constatate peste 90.000 infracţiuni, din care aproximativ 80% în flagrant. Pentru reducerea infracţionalităţii stradale, Jandarmeria Română a desfăşurat peste 360.000 de acţiuni de menţinere a ordinii publice, executând cu 4% mai multe misiuni decât în anul 2012.

Totodată, au fost executate peste 28.000 acţiuni în comun cu alte structuri de menţinere a ordinii publice, iar structurile Jandarmeriei Montane au salvat 1.785 persoane aflate în pericol.

Ca urmare a măsurilor întreprinse, pentru prima dată în ultimii 7 ani, faptele asociate criminalităţii stradale cunosc o scădere semnificativă, în medie, cu aproape 20%. Ponderi relevante, în scădere, s-au înregistrat în cazul faptelor de tâlhărie – 27% şi a celor de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii publice – 16%.

În anul 2013 criminalitatea în mediul rural a scăzut, per ansamblu, cu aproximativ 5%, iar infracţiunile contra persoanei cu 14%. Infracţiunile de furt, deşi sunt în scădere cu 10%, rămân, în continuare, principala problemă în mediul rural, reprezentând 33% din totalul infracţiunilor sesizate.

Pe domeniul siguranţei rutiere, numărul persoanelor decedate în accidente de circulaţie a scăzut sub 2.000 de persoane. Aceasta în condiţiile unei infrastructuri subdimensionate şi insuficient modernizate, dar şi a dublării numărului conducătorilor auto și autovehiculelor. Practic s-au înregistrat scăderi la toţi indicatorii, în special la cei vizând numărul de accidente grave de circulaţie (cu 9%) și al persoanelor grav rănite (cu 8%).

Sprijinul Centrului Naţional de Conducere a Acţiunilor de Ordine Publică s-a materializat prin planificarea şi coordonarea unor misiuni de amploare, executate în sistem integrat, de structurile de ordine și siguranță publică ale ministerului, respectiv:
• Conferința și Forumul Salzburg;
• Summit-ul Ţărilor din Europa Centrală şi de Est – China şi vizita oficială a Prim-ministrului Republicii Populare Chineze;
• Adunări publice organizate de structuri sindicale sau având caracter spontan, cu participarea unui număr semnificativ de persoane;
• Competiţii sportive şi concerte cu grad ridicat de risc.

Activităţile întreprinse pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, au influenţat schimbarea comportamentului fiscal al contribuabililor prin creşterea numărului operaţiunilor fiscalizate şi, implicit, a încasărilor la bugetul de stat.

Astfel, activitatea structurilor cu responsabilităţi în domeniu s-a concretizat prin dispunerea începerii urmăririi penale în peste 12.000 de cauze penale, instituirea de măsuri preventive împotriva a peste 2.100 persoane, instituirea măsurilor de indisponibilizare asupra unor bunuri în valoare de peste 260 milioane lei (peste 57 milioane euro), precum şi instituirea de măsuri asigurătorii asupra unor bunuri a căror valoare depăşeşte 570 milioane lei.

La nivelul Portului Constanţa, au fost instrumentate 30 de cauze complexe, privind fapte de evaziune fiscală, spălare de bani şi trafic de droguri de mare risc, săvârşite de membrii unor grupuri infracţionale organizate.
Pe linia combaterii contrabandei cu produse din tutun, au fost identificate 15 depozite clandestine, 2 instalații ilegale de fabricat ţigări și s-au descoperit peste 11,4 milioane pachete de ţigări.

În ceea ce privește criminalitatea organizată, au fost destructurate cu aproximativ 5% mai multe grupuri infracţionale organizate (peste 260), formate din peste 2.400 de persoane trimise în judecată, din care pentru mai mult de jumătate dintre acestea au fost dispuse măsuri preventive.

În ceea ce privește criminalitatea informatică, au fost destructurate cu 14% mai multe grupuri infracţionale organizate, fiind trimise în judecată cu 35% mai multe persoane.

82 de grupuri infracţionale organizate, cu preocupări infracţionale în sfera traficului şi consumului ilicit de droguri, au fost destructurate, cu 618 persoane trimise în judecată, dintre care jumătate în stare de arest. Au fost destructurate cu 17% mai multe grupuri infracţionale specializate în traficul de persoane, iar pentru jumătate din persoanele trimise în judecată a fost instituită măsura arestării preventive. Totodată, au fost repatriaţi 121 cetăţeni români, victime ale traficului de persoane.

În domeniul migraţiei şi azilului, aproximativ 100.000 persoane cu cetăţenie străină au beneficiat de permise de şedere legală pe teritoriul ţării şi 896 persoane au primit statut de refugiat sau o altă formă de protecţie internaţională, fiind depistaţi cu şedere ilegală peste 2.300 cetăţeni străini.

În ceea ce privește prevenirea și combaterea corupției, în peste 91% din cazuri lucrătorii ministerului testaţi de lucrătorii Direcţiei Generale Anticorupţie au dat dovadă de integritate.

În domeniul situațiilor de urgență au fost înregistrate peste 311.000 urgenţe, 97% din misiunile executate de SMURD fiind reprezentate de ajutor medical calificat. Deşi numărul cazurilor de urgenţă şi a persoanelor asistate a crescut cu 16%, timpul mediu de reacţie al echipajelor SMURD s-a menţinut la valori similare anilor trecuţi (circa 11 minute). Rezultatul misiunilor SMURD s-a materializat prin salvarea a 5.393 persoane şi protejarea unor bunuri în valoare de peste 2,6 miliarde lei. La nivelul Inspectoratului General de Aviaţie, din cele peste 5.700 de ore de zbor executate în sprijinul structurilor operative, 70% au fost reprezentate de misiuni medicale ale SMURD.

Referitor la cooperarea internaţională, acţiunile cu partenerii europeni şi internaţionali au urmărit, cu prioritate, promovarea intereselor ţării noastre în raporturile cu organismele europene, şi au vizat exercitarea de către România, prin intermediul ministerului, a președinției unor forumuri internaționale, respectiv:
• Deținerea Președinției Forumului Salzburg;
• Preluarea Preşedinţiei Forumului de cooperare de la Marea Neagră.

Referitor la accesarea fondurilor europene, au fost gestionate fonduri externe nerambursabile în valoare de aproximativ 135 milioane euro, prin intermediul a 192 de proiecte, dintre care 42% au fost finalizate, în valoare de peste 46 milioane euro. În prezent, sunt în evaluare 95 de proiecte, în valoare de aproximativ 90 milioane euro şi 173 de inițiative pentru proiecte viitoare, în valoare de peste 1,5 miliarde euro.

Pe linia managementului resurselor umane – din 146.276 de posturi prevăzute în statele de organizare, sunt ocupate 95%.
Media de vârstă a personalului ministerului este 41 ani și 5 luni, categoria cea mai tânără de personal fiind reprezentată de poliţişti şi militari, cu o vârstă medie de 37 de ani.

Referitor la resursele financiare şi logistice, MAI a beneficiat de fonduri de la bugetul de stat în valoare de 8.381,5 milioane lei şi de venituri proprii lăsate la dispoziţia sa, în valoare de aproximativ 228,9 milioane lei. 98,4% din fonduri au fost alocate activităţilor de ordine publică. A rezultat un procent de execuţie de 99,74%. În condițiile unor resurse bugetare insuficiente, la finele anului 2013 s-au înregistrat datorii restante faţă de personal în valoare de 165 milioane lei, reprezentând 50% din valoarea financiară a drepturilor de echipament. Am rezolvat această problemă – personalul ministerului a primit aceste drepturi în luna februarie 2014 – a fost primul lucru care m-a preocupat la preluarea conducerii MAI.

În ceea ce priveşte dotarea cu mijloace de transport, în prezent, gradul de asigurare cu aceste mijloace este, în medie, de 42,6%. Peste jumătate din mijloacele auto ale Jandarmeriei Române şi Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au o vechime mai mare de 10 ani.

Obiectivele și prioritățile Ministerului Afacerilor Interne pentru anul 2014

Pentru anul 2014, Ministerul Afacerilor Interne are ca priorităţi, creşterea gradului de siguranţă publică, creșterea sentimentului de siguranță în rândul cetăţenilor şi protejarea bugetului general consolidat al statului, prin intensificarea măsurilor de combatere a macrocriminalităţii şi evaziunii fiscale. Între obiectivele importante pentru acest an se numără şi asigurarea unui management colaborativ şi prioritizarea acţiunilor la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, precum şi creşterea potenţialului de acţiune al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Pentru a crește potențialul operațional al instituţiei avem în vedere elaborarea şi promovarea Strategiei Naționale de Ordine Publică 2014-2020, precum şi continuarea procedurilor pentru respectarea de către structurile ministerului a condiţiilor şi cerinţelor ce decurg din aplicarea Noului Cod Penal şi de Procedură Penală. De asemenea, asigurarea măsurilor necesare desfăşurării în bune condiţii a alegerilor pentru Parlamentul European şi pentru funcţia de Preşedinte al României, intensificarea controlului la nivelul frontierei externe a Uniunii Europene, continuarea eforturilor în procesul de aderare la spaţiul Schengen, precum şi creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene – reprezintă priorităţi asumate pentru anul 2014.

Anul trecut au fost înregistrate progrese în lupta împotriva corupţiei. Cele câteva cazuri izolate de corupţie au reprezentat mai degrabă excepţia decât regula şi nu pot conduce la o concluzie unitară în ceea ce priveşte lipsa de integritate a personalului. Vom continua să menţinem aceleaşi standarde ridicate de integritate ce caracterizează instituţia prin promovarea constantă a comportamentului etic și descurajarea fermă a practicilor lipsite de probitate în rândul lucrătorilor MAI.

Ministerul Afacerilor Interne este una din acele instituţii a căror bună funcţionare se constată nu doar la evenimentele de bilanţ. Rezultatele se văd la orice oră din zi sau din noapte, se văd în fiecare moment în care cetăţenii acestei ţări se simt protejaţi, iar ordinea publică este apărată.

Rezultatele activității acestor oameni sunt cu atât mai demne de laudă cu cât ştim cu toţii cât de dificilă este misiunea pe care o au lucrătorii MAI. Este un deficit real de resursă umană în multe locuri din ţară. Sunt probleme în ceea ce priveşte asigurarea, la un nivel optim, a mijloacelor tehnice necesare activităţii de zi cu zi. Nu în ultimul rând, problema salarizării rămâne un punct important pe agenda mea ca viceprim-ministru, dar şi pe agenda Executivului. Vorbim despre oameni care îşi asumă riscuri deosebite, care depun eforturi deosebite pentru reuşita muncii lor şi care îşi fac datoria cu responsabilitate şi eficienţă. Aceşti oameni merită mai mult din partea noastră. Iar eu sunt convins că, treptat, salariile vor ajunge la un nivel care să oglindească mai bine importanţa şi dificultatea muncii pe care o depun colegii noştri peste tot în ţară. Nimeni nu trebuie să-mi spună să mă bat pentru colegii mei și pentru drepturile lor. Voi lua toate măsurile necesare pentru ca drepturile personalului, inclusiv cele salariale, să fie respectate. Pentru asta este nevoie să fim o echipă – conducerea ministerului, sindicate.

Și tocmai în această direcție, în data de 7 aprilie am aprobat un Ordin prin care sunt modificate condiţiile pentru avansarea în grad a poliţiştilor înainte de îndeplinirea stagiului minim.

Am luat deja măsurile necesare astfel încât plata contravalorii normei de echipament pe anul în curs să se achite eșalonat, în cadrul salariului lunar.

Tot prin Ordin, în 7 aprilie 2014, am introdus decontarea transportului la şi de la locul de muncă pentru poliţiştii mutaţi în interesul serviciului sau împuterniciţi în alte localităţi decât cele de domiciliu sau reşedinţă.

Măsura se aplică și pentru poliţiştii care se deplasează în şi din localităţi isolate, unde nu sunt mijloace de transport în comun care să le asigure prezenţa la programul de lucru, în limita unei cote de 7,5 litri de combustibil la 100 km.

De asemenea, am aprobat un Ordin de Ministru care permite mărirea numărului de beneficiari potenţiali ai majorării salariale trimestriale acordate personalului care execută lucrări de excepţie şi misiuni speciale, prin stabilirea tranşelor de majorare de 30, 40 şi 50%.

MAI a elaborat proiectul de ordonanţă de urgenţă a Guvernului care va reglementa plata muncii desfăşurate de personalul ministerului în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale şi în celelalte zile libere potrivit prevederilor legale în vigoare – în procent de 75% din salariul funcţiei de bază, solda sau salariul de bază. Actul normativ va reglementa totodată aplicarea unitară a problematicii sporului/majorării de până la 50% din salariul funcţiei de bază, solda sau salariul de bază. Proiectul urmează să intre în circuitul de avizare.

Am iniţiat, de asemenea, demersurile necesare în vederea reducerii deficitului de mijloace de mobilitate la structurile operative prin utilizarea a 57 milioane euro din venituri proprii pentru dotarea unităţilor ministerului cu autospeciale.

Vreau să-i mulțumesc Primului-Ministru pentru tot sprijinul acordat Ministerului Afacerilor Interne și instituțiilor din domeniul securității naționale.

La acest moment de bilanț, vreau să-mi exprim o dorinţă pe care o am atât ca ministru, cât şi ca simplu cetăţean. Vreau ca legea să fie respectată la fel de toată lumea.
Iar Ministerul Afacerilor Interne trebuie să garanteze egalitatea în faţa legii. Nouă ne revine datoria de a duce legea în stradă. Nouă ne revine datoria de aplica şi de a garanta respectarea cadrului normativ. Nouă ne revine responsabilitatea de a sancţiona derapajele astfel încât să-i descurajăm pe cei care acţionează ilegal şi să dăm încredere oamenilor cinstiţi în MAI.
În aceste condiţii, vă rog şi – în calitate de ministru – vă cer să fiţi extrem de riguroşi în activitatea pe care o desfăşuraţi pe teren. Nicio ezitare şi niciun fel de toleranţă în faţa încălcării legii. Nu uitaţi că legea este arma cea mai importantă pe care o aveţi cu dumneavoastră în fiecare clipă a activităţii pe care o desfăşuraţi. Faceţi uz de ea în lupta pe care o daţi cu fenomenul infracţional. Infractorii nu pot fi opriţi decât prin mijloace ferme şi legale. Acţionaţi aşadar cu toată fermitatea şi în deplină legalitate. Este un mesaj important pe care vreau să-l transmit astăzi pentru colegii prezenți în această sală şi pentru toți colegii din ţară.

Toţi cei care poartă însemnele Ministerului de Interne merită tot respectul societăţii. Dar acest respect nu poate fi impus, ci se câştigă prin acţiune. Prin urmare, vă cer să nu permiteţi nimănui să ignore haina pe care o purtaţi. Nu permiteţi nimănui să dea dovadă de lipsă de respect la adresa activităţii pe care o desfăşuraţi în slujba legii. Inspirați teamă infractorilor şi încredere oamenilor cinstiţi! Acţionaţi cu toată puterea, în spiritul şi în litera legii! Fără excese, dar cu maximă rigoare. Aceasta este direcţia pe care vreau să o urmeze toţi cei care fac parte din această echipă a Ministerului Afacerilor Interne.

Știți că sunt un om care a crescut, s-a format ca om şi a muncit în domeniul Securității Naţionale. Vă asigur că sunt un om deosebit de deschis la propunerile de îmbunătăţire a activităţii dumneavoastră. Dar sunt în egală măsură un om ferm şi exigent. Şi sunt aşa pentru că în acest domeniu, doar fermitatea şi exigenţa conduc spre rezultate. Tocmai de aceea, îmi exprim convingerea că anul viitor bilanţul Ministerului va fi unul mai bun. Salut rezultatele obţinute până acum şi vă cer ca, împreună, să ridicăm ştacheta şi să dăm acestui minister statutul pe care îl merită: acela de instituţie de elită, pusă în slujba legii şi a cetăţenilor României, care îşi îndeplineşte misiunea zi de zi şi ceas de ceas, apărând deopotrivă oameni, instituţii şi valori.

Aşa să ne ajute Dumnezeu!”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică