Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial
ConferinţeCărţiProfesionişti

CE propune noi măsuri pentru îmbunătățirea guvernanței corporatiste
11.04.2014 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Drept comercial, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Comisia Europeană a adoptat miercuri, 9 aprilie 2014, o serie de măsuri ce urmăresc îmbunătățirea guvernanței corporative în cazul a 10.000 de companii cotate le bursele din Europa, contribuind astfel la sustenabilitatea și competitivitatea societăților, informează ec.europa.eu.

Principalele elemente ale propunerii:
– statele membre ar avea obligația să prevadă în legislația lor națională o formă juridică specifică pentru societățile comerciale cu răspundere limitată cu asociat unic, având aceleași cerințe pe întreg teritoriul UE. Această formă juridică ar avea o denumire comună: Societas unius personae (SUP);
– statele membre ar avea obligația să autorizeze înregistrarea SUP direct online, fără a fi necesar ca fondatorul societății să călătorească în țara de înregistrare în acest scop;
– propunerea ar oferi un model de statut, care ar fi identic în întreaga UE, ar fi disponibil în toate limbile oficiale ale UE și ar conține elementele necesare pentru a administra o societate cu răspundere limitată cu asociat unic. Ar fi introdusă o cerință minimă de capital de 1 EUR pentru SUP;
– s-ar asigura o protecție corespunzătoare pentru creditori, prin intermediul unui test al bilanțului și al unei declarații de solvabilitate.

Pachetul de măsuri pune în aplicare acțiunile-cheie identificate în Comunicarea privind finanțarea pe termen lung a economiei europene, din data de 27 martie (IP/14/320).

Michel Barnier, comisarul pentru piața internă și servicii, a declarat: ”Ultimii ani au demonstrat în repetate rânduri modul în care favorizarea abordărilor pe termen scurt afectează societățile comerciale din Europa și economia. O guvernanță corporativă solidă poate contribui la schimbarea acestei situații. Propunerile de astăzi vor încuraja acționarii să se implice mai mult în societățile în care investesc și aibă în vedere o perspectivă pe termen mai lung asupra investiției lor. În acest scop, aceștia trebuie să aibă dreptul de a exercita un control corespunzător asupra personalului de conducere, inclusiv ultimul cuvânt în ceea ce privește remunerarea, de care să se țină cont în mod obligatoriu. De asemenea, consider că este o prioritate ca dreptul societăților comerciale să le ofere IMM-urilor europene un cadru eficient pentru desfășurarea activității și creștere. Societatea europeană cu asociat unic îi va ajuta pe întreprinzători să micșoreze costurile și să își organizeze activitățile în străinătate”.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti