« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Arbitraj
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Powered by POPOVICI NIŢU STOICA & ASOCIAŢII. Official partner: Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României
POPOVICI NITU STOICA & ASOCIATII
 
 1 comentariu

Cutremur la vârful Curții de Arbitraj de pe lângă CCIR
10.04.2014 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Dr. Bogdan Olteanu a demisionat astăzi, 10 aprilie 2014, din funcția de Președinte al Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României. Odată cu demisia, Bogdan Olteanu a reiterat mesajul nevoii de „revenire la mecanismele consacrate în privința desemnării arbitrilor„.

De asemenea, și-a înaintat demisia și prof. univ. dr. Brândușa Ștefănescu, Vicepreședintele Curții, pentru a „crea spaţiul de libertate în vederea numirii în conducerea Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional a persoanelor pe care le agreaţi„.

A demisionat și Ioan Ionescu, arbitru coordonator pentru curtile de arbitraj de pe lângă camerele de comert județene.

Prim-vicepreședintele Curții, dr. Vanda Vlasov, a dat publicității o scrisoare deschisă, al cărei conținut îl prezentăm integral: „Nu înţeleg să-mi dau demisia din funcţia pe care o deţin din următoarele considerente: 
Sunt arbitru din anul 2009 şi, după aproximativ un an de implicare şi contribuţie eficientă, am fost propusă de dl. Viorel Mihai Ciobanu, care mi-a fost şi profesor şi care mă apreciază foarte mult, pentru această funcţie în noul Colegiu al Curţii, pe care urma să-l conducă, şi unde am fost susţinută şi votată de dumneavoastră. În toţi aceşti ani în care am exercitat această funcţie, m-am implicat în administrarea şi organizarea acestei instituţii. Nu planează asupra mea nicio suspiciune reală şi nici un motiv legal pentru care să mă retrag, ci doar o imagine nedreaptă, construită pe dezinformare, de anumiţi jurnalişti manipulaţi.
Sunt mândră, întrucât am schimbat radical şi am reformat un sistem învechit şi discutabil ca imagine la venirea mea. În toată această perioadă am iniţiat schimbarea Regulilor arbitrale, care au fost modificate de o echipă de profesionişti, Reguli care au fost de altfel confirmate de dumneavoastră în cadrul Colegiului Camerei de Comerţ. Modificarea principală a constat în modalitatea de numire a arbitrilor pentru a fi numiţi prin orice modalitate legală, dar nu de părţile în cauză, aceasta considerând-o o povară pentru arbitrul numit, şi pentru a elimina un sistem de numire corupt, în care adesea avocaţii erau şi reprezentanţii părţilor, tot dintre ei şi arbitri, iar hotărârile arbitrale, de cele mai multe ori, se pronunţau la mica înţelegere.
Dumneavoastră înţeleg că zilele acestea acuzaţi incorectitudinea. Dacă este adevărat şi nu mimăm corectitudinea, trebuie să recunoaşteţi că în majoritatea cazurilor partea te va numi arbitru nu să aplici legea, ci să-i urmăreşti interesul. Sunt convinsă de acest lucru, motiv pentru care nici acum, contrar colegilor mei, pe care îi apreciez şi îi stimez, nu le împărtăşesc opinia referitor la revenirea la vechiul sistem de numire, lucru confirmat de votul meu în penultima şedinţă a Colegiului Curţii din 31 martie 2014, în care am votat pentru alegerea supraarbitrului aleatoriu, conform procedurii instanţelor statale.
Tot la iniţiativa mea, începând din 28.02.2011, toate şedinţele de arbitraj sunt înregistrate şi arhivate pe suport electronic pentru concordanţă, legalitate şi transparenţă.
Sunt doar câteva dintre măsurile iniţiate de mine, care au determinat schimbări radicale ale Curţii, nemaivorbind de respectarea termenelor de pronunţare, redactare şi comunicare a hotărârilor, măsuri care au fost implementate tot la iniţiativa mea.
Credibilitatea soluţiilor arbitrale, cât şi reformarea reală a sistemului în această perioadă, o confirmă numărul aproape inexistent al acţiunilor în anulare admise împotriva hotărârilor în aceşti ultimi ani.
În aproximativ un an am realizat singură o carte importantă, apreciată şi foarte utilă sistemului, intitulată Arbitrajul comercial. Jurisprudenţă arbitrală 2007-2009. Practică judiciară, carte care a generat o practică unitară în sistem, carte pe care toţi avocaţii o evocă şi pentru care toţi colegii m-au felicitat.
Acestea sunt doar câteva dintre măsurile care au împrospătat un sistem şi au adus prestigiu instituţiei.
Sunt un arbitru corect, onest şi independent, nimeni niciodată nu mi-a influenţat deciziile sau soluţiile arbitrale. Dacă doriţi referinţe despre mine, le puteţi lua de la chiar cei pe care doriţi să îi numiţi în noile funcţii, colegi pe care îi respect şi care mi-au arătat aprecierea lor de nenumărate ori.
Nu cer nimic, ci doar am expus motivele pentru care nu înţeleg să-mi dau demisia. Nu mă cramponez de funcţii, dar nu voi asuma niciodată o nedreptate.
Recent am publicat o carte de înţelepciune, numită Idei în cuvinte, citiţi-o să aflaţi cine sunt.

 
Secţiuni: Arbitraj, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Cutremur la vârful Curții de Arbitraj de pe lângă CCIR”

  1. Carmen POPA spune:

    Cred ca din bun simt, multi nu va spun ca sunteti MODERAT. Si ca nu conteaza absolut de loc ceea ce credeti dvs. Conteaza ca tatal dvs. MODERAT.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD