Cutremur la vârful Curții de Arbitraj de pe lângă CCIR
10 aprilie 2014 | JURIDICE.ro
Dr. Bogdan Olteanu a demisionat astăzi, 10 aprilie 2014, din funcția de Președinte al Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României. Odată cu demisia, Bogdan Olteanu a reiterat mesajul nevoii de „revenire la mecanismele consacrate în privința desemnării arbitrilor„.
De asemenea, și-a înaintat demisia și prof. univ. dr. Brândușa Ștefănescu, Vicepreședintele Curții, pentru a „crea spaţiul de libertate în vederea numirii în conducerea Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional a persoanelor pe care le agreaţi„.
A demisionat și Ioan Ionescu, arbitru coordonator pentru curtile de arbitraj de pe lângă camerele de comert județene.
Prim-vicepreședintele Curții, dr. Vanda Vlasov, a dat publicității o scrisoare deschisă, al cărei conținut îl prezentăm integral: „Nu înţeleg să-mi dau demisia din funcţia pe care o deţin din următoarele considerente:
Sunt arbitru din anul 2009 şi, după aproximativ un an de implicare şi contribuţie eficientă, am fost propusă de dl. Viorel Mihai Ciobanu, care mi-a fost şi profesor şi care mă apreciază foarte mult, pentru această funcţie în noul Colegiu al Curţii, pe care urma să-l conducă, şi unde am fost susţinută şi votată de dumneavoastră. În toţi aceşti ani în care am exercitat această funcţie, m-am implicat în administrarea şi organizarea acestei instituţii. Nu planează asupra mea nicio suspiciune reală şi nici un motiv legal pentru care să mă retrag, ci doar o imagine nedreaptă, construită pe dezinformare, de anumiţi jurnalişti manipulaţi.
Sunt mândră, întrucât am schimbat radical şi am reformat un sistem învechit şi discutabil ca imagine la venirea mea. În toată această perioadă am iniţiat schimbarea Regulilor arbitrale, care au fost modificate de o echipă de profesionişti, Reguli care au fost de altfel confirmate de dumneavoastră în cadrul Colegiului Camerei de Comerţ. Modificarea principală a constat în modalitatea de numire a arbitrilor pentru a fi numiţi prin orice modalitate legală, dar nu de părţile în cauză, aceasta considerând-o o povară pentru arbitrul numit, şi pentru a elimina un sistem de numire corupt, în care adesea avocaţii erau şi reprezentanţii părţilor, tot dintre ei şi arbitri, iar hotărârile arbitrale, de cele mai multe ori, se pronunţau la mica înţelegere.
Dumneavoastră înţeleg că zilele acestea acuzaţi incorectitudinea. Dacă este adevărat şi nu mimăm corectitudinea, trebuie să recunoaşteţi că în majoritatea cazurilor partea te va numi arbitru nu să aplici legea, ci să-i urmăreşti interesul. Sunt convinsă de acest lucru, motiv pentru care nici acum, contrar colegilor mei, pe care îi apreciez şi îi stimez, nu le împărtăşesc opinia referitor la revenirea la vechiul sistem de numire, lucru confirmat de votul meu în penultima şedinţă a Colegiului Curţii din 31 martie 2014, în care am votat pentru alegerea supraarbitrului aleatoriu, conform procedurii instanţelor statale.
Tot la iniţiativa mea, începând din 28.02.2011, toate şedinţele de arbitraj sunt înregistrate şi arhivate pe suport electronic pentru concordanţă, legalitate şi transparenţă.
Sunt doar câteva dintre măsurile iniţiate de mine, care au determinat schimbări radicale ale Curţii, nemaivorbind de respectarea termenelor de pronunţare, redactare şi comunicare a hotărârilor, măsuri care au fost implementate tot la iniţiativa mea.
Credibilitatea soluţiilor arbitrale, cât şi reformarea reală a sistemului în această perioadă, o confirmă numărul aproape inexistent al acţiunilor în anulare admise împotriva hotărârilor în aceşti ultimi ani.
În aproximativ un an am realizat singură o carte importantă, apreciată şi foarte utilă sistemului, intitulată Arbitrajul comercial. Jurisprudenţă arbitrală 2007-2009. Practică judiciară, carte care a generat o practică unitară în sistem, carte pe care toţi avocaţii o evocă şi pentru care toţi colegii m-au felicitat.
Acestea sunt doar câteva dintre măsurile care au împrospătat un sistem şi au adus prestigiu instituţiei.
Sunt un arbitru corect, onest şi independent, nimeni niciodată nu mi-a influenţat deciziile sau soluţiile arbitrale. Dacă doriţi referinţe despre mine, le puteţi lua de la chiar cei pe care doriţi să îi numiţi în noile funcţii, colegi pe care îi respect şi care mi-au arătat aprecierea lor de nenumărate ori.
Nu cer nimic, ci doar am expus motivele pentru care nu înţeleg să-mi dau demisia. Nu mă cramponez de funcţii, dar nu voi asuma niciodată o nedreptate.
Recent am publicat o carte de înţelepciune, numită Idei în cuvinte, citiţi-o să aflaţi cine sunt.„
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro