Noutăţi legislative interesante. Lege 9
 
Print Friendly, PDF & Email

Exceptie de neconstitutionalitate admisa. Transformarea dreptului de administrare in drept de proprietate

02.10.2007 | JURIDICE.ro
Abonare newsletter

In Monitorul Oficial nr. 668/01 octombrie 2007, a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 691 din 11 septembrie 2007 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 4 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 159/1999 privind infiintarea Companiei Nationale „Loteria Romana” – S.A. si ale art. 26 alin. (2) din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996.

Dispozitiile legale criticate – art. 4 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 159/1999 – prevad ca Celelalte bunuri aflate in administrarea Regiei Autonome Loteria Nationala trec in proprietatea Loteriei Romane la data inmatricularii acesteia la oficiul registrului comertului.

In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autorul acesteia sustine ca dispozitiile legale criticate creeaza un regim privilegiat in favoarea unor institutii publice, in detrimentul proprietarului de drept, persoana fizica, aducand atingere dreptului acestuia de proprietate, drept dobandit cu respectarea dispozitiilor legale, fiind astfel incalcate prevederile constitutionale ale art. 44 referitoare la dreptul de proprietate privata, ale art. 52 care consacra dreptul persoanei vatamate de o autoritate publica, ale art. 53 privind restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati si ale art. 136 referitoare la proprietate.

Curtea Constitutionala a retinut ca actul normativ criticat transforma, practic, dreptul de administrare asupra unor bunuri al fostei regii autonome in drep de proprietate al Loteriei Romane, deci schimba regimul juridic al acelor bunuri, fara a exista o cauza de utilitate, precum si o justa si prealabila despagubire, asa cum impune art. 44 alin. (3) din Constitutie.

Prin urmare, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 4 alin. (3) din OUG nr. 159/1999 privind infiintarea CN Loteria Romana S.A. si a constatat ca prevederile textului de lege sunt neconstitutionale in masura in care se aplica bunurilor aflate in administrarea Regiei Autonome Loteria Nationala care sunt proprietatea persoanelor fizice sau juridice sau proprietatea comunelor, oraselor, municipiilor si judetelor.

Totodata, prin aceasta decizie, Curtea Constitutionala a respins exceptia privind dispozitiile art. 26 alin. (2) din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996.

Pentru STIRI.JURIDICE, SOVA & ASOCIATII

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week