Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
3 comentarii

Franța. Noi reguli privind publicitatea profesională a avocaților


11 aprilie 2014 | Robert BĂLAȘA
Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Concurență, Media & Publicitate, Noutăți legislative, Opinii
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Fanii seriei TV Breaking Bad îl cunosc destul de bine pe așa-numitul Saul Goodman, un avocat destul de corupt, care făcea bani din droguri și care și-a câștigat o reputație bună în Albuquerque prin publicitate. Reclamele sale sunt difuzate în mod repetat la televiziunile americane, cu promisiuni din ce în ce mai ispititoare, potrivit lenterprise.lexpress.fr. Înainte, practicile nu au fost niciodată bine văzute în Franța pentru că un avocat care folosește asemenea practici reușește cu siguranță să atragă mânia celor ce asigură ordinea în legătura cu această profesie.

Va face Legea din 17 martie 2014 o diferență? Legea, adoptată în Parlament modifică trei articole ale unei legi din 1971 pe această temă. Ea consacră „dreptul unui avocat de a folosi publicitatea, precum și solicitarea personală”. Dar a spune că avocații vor fi în viitor omniprezenți în peisajul mass-media francez e, probabil, o afirmație grăbită.

Explicații

Avocații ar putea face deja publicitate!
Înainte de orice altceva, este important să nu se creadă că publicitatea a fost interzisă avocaților anterior. Cu toate acestea, este adevărat că ea a fost foarte strict reglementată de către statutul avocaților. Ea trebuie să se refere, într-adevăr, la normele aplicabile în toate barourile din Franța, mai ales în secțiunea 10.1. Aici se menționează în mod expres că publicitatea personală a avocaților este permisă sub rezerva a patru condiții:
1. Informația comunicată publicului trebuie să fie necesară;
2. Informațiile trebuie să fie veridice;
3. Secretul profesional trebuie să fie protejat;
4. Publicitatea ar trebui să fie efectuată cu demnitate și delicatețe. Ar trebui remarcat faptul că aceste ultime criterii (demnitate și delicatețe) se doresc a fi subiective, lăsând la interpretarea barourilor a stabili bunele și relele practici.

Avocații pot face solicitări clienților.
Marea noutate a acestui text se concentrează pe recunoașterea dreptului la solicitare personală, drept interzis până acum. Solicitarea personală se referă la cerere. Xavier Autain, membru al Comitetului Consiliului Baroului din Paris, responsabil pentru monitorizarea utilizării de publicitate în rândul avocaților, explica distincția necesară între cele două concepte. „Publicitatea este destinata să fie generală, în timp ce solicitarea personală vizează comunicarea directă a unei persoane vizate. Este absolut necesar ca al doilea caz să fie un mesaj personalizat.”
În ceea ce privește restricțiile privind publicitatea în vigoare în legătură cu formaturile anunțurilor, acestea au fost ridicate.

Ce măsuri de protecție?
Cu toate acestea, Consiliul Baroului dorește să reamintească faptul că normele deontologice și procedurile de control rămân valabile. „În cazul în care un avocat vine pentru a realiza o reclamă televizată, acesta va trebui să furnizeze informații corecte. Nu va putea în niciun caz să transmită mesaje înșelătoare sau frauduloase. De asemenea este interzisă denigrarea colegilor de breaslă.”
Dar totuși, avocatul trebuie să prezinte în mod obligatoriu mesajul publicitar Baroului înainte de a fi publicat. „Mesajul poate fi un pic mai blând. Mai important, cine și-ar putea permite să ofere publicitate pe TF1 și M6? Costurile sunt foarte mari”, susține Xavier Autain. În cele din urmă, unele firme mari s-ar putea orienta spre TNT (Télévision numérique terrestre en France), spune avocatul.
În ceea ce privește solicitarea personală, solicitarea fizică sau telefonică ar trebui să fie interzise. „Nu veți vedea un avocat care să obtină cartea de la locul unui accident”, a declarat Xavier Autain. Avocații se vor întoarce apoi către alte formate, cum ar fi poșta electronică.

Și pe internet?
Un avocat care creează un site web trebuie să informeze Baroul. De fapt, funcționează în acest caz, un control a posteriori, pe care Xavier Autain îl justifică. „Controlul a posteriori este cel mai bun pe internet, deoarece vorbim despre crearea unui site web și modificarea acesteia. Ar fi fost de neconceput să se supună unui control a priori.”
Numele domeniului ales de către avocat nu trebuie să fie înșelător, iar site-ul nu trebuie să conțină nici o inserare sau banner publicitar.

Teamă de abuz?
Sindicatul avocaților din Franța a avut ocazia de a împărtăși temerile sale cu cotidianul La Croix. Pentru Jean-Jacques Gandini, presedintele sindicatului, reforma riscă să aibă ca efect încurajarea unor comportamente deviante, începând cu utilizarea de „sloganuri incitatoare” sau promisiuni abuzive (rezolvări litigii low-cost, victoria garantată, discurs simplist, etc). Partea profesiei de avocat nu evită aceste pericole. „Chiar daca depășirea este interzisă, există întotdeauna infractori care trec de barieră. Desigur, există un risc, dar acest lucru depinde de modul de vigilență,” reflectă Xavier Autain. „Acestea sunt fenomene care în cele din urmă există, în special în ceea ce privește promisiunile unor prestații ieftine. În cadrul achizițiilor publice de exemplu, raportul cu avocatul a evoluat profund. Directorul pe achiziții, poziționat pe logica costurilor, a făcut alegerea sa pe criterii pur financiare.”
Consacrarea de solicitări în rândul avocaților ar putea crește activitatea celor 42 de membri ai Comisiei pentru ordinea de publicitate. Odata sesizată, instanța încearcă soluționarea litigiului pe cale amiabilă. Dacă este necesar, aceasta poate emite un aviz de conformitate înainte, în ultimă instanță, dacă este necesar, să inițieze proceduri disciplinare împotriva consiliului. „În cele mai multe cazuri, avocații care au fost prinși în flagrant și-au dat seama de comportamentul deviant și au fost de acord să înceteze practicile lor sau să le respecte pe cele conforme”, a declarat Xavier Autain.

Cazul SPSPL
Noile reguli privind publicitatea în rândul avocaților ridică suficiente întrebări cu privire la SPSPL (sociétés de participation financières de professions libérale), structuri de tip interprofesional. Diverse profesii reglementate pot fi astfel reprezentate, însă fiecare profesie trebuie să respecte regulile sale de ordine.

Robert BĂLAȘA

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro