BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul munciiCyberlaw
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

ICCJ. Omor calificat vs. loviri sau vătămări cauzatoare de moarte
14.04.2014 | Paula VÂRBAN


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Dacă victima l-a lovit pe inculpat cu o cârjă peste spate şi, încercând să îl lovească din nou, inculpatul a prins cârja şi apoi i-a dat drumul, victima dezechilibrându-se şi căzând pe spate în stradă, iar în timp ce victima în vârstă de 73 de ani se afla căzută în stradă, inculpatul i-a aplicat, cu putere, cu picioarele, multiple lovituri în zone vitale, fapta se încadrează în infracţiunea de omor calificat prevăzută în art. 174 și art. 175 alin. (1) lit. i) C. pen., săvârşită în condiţiile circumstanţei atenuante a provocării, iar nu în infracţiunea de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte prevăzută în art. 183 C. pen., întrucât aplicând victimei, cu putere, cu picioarele, multiple lovituri în zone vitale şi având în vedere vârsta şi starea de sănătate a victimei care se deplasa cu ajutorul unei cârje, inculpatul a prevăzut posibilitatea de a se produce moartea victimei şi, chiar dacă nu a urmărit-o, a acceptat-o, existând intenţia specifică infracţiunii de omor, în modalitatea intenţiei indirecte (Decizia nr. 292 din 28 ianuarie 2011, pronunțată de secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect infracţiuni contra vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii).

Potrivit noilor reglementări în materie penală, infracțiunea de omor calificat este prevăzută de art. 189 NCP, iar infracțiunea de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte este prevăzută de art. 195 din același act normativ.

Avocat Paula VÂRBAN

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate