Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Omor calificat vs. loviri sau vătămări cauzatoare de moarte


14.04.2014 | Paula VÂRBAN
Secţiuni: Drept penal, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Dacă victima l-a lovit pe inculpat cu o cârjă peste spate şi, încercând să îl lovească din nou, inculpatul a prins cârja şi apoi i-a dat drumul, victima dezechilibrându-se şi căzând pe spate în stradă, iar în timp ce victima în vârstă de 73 de ani se afla căzută în stradă, inculpatul i-a aplicat, cu putere, cu picioarele, multiple lovituri în zone vitale, fapta se încadrează în infracţiunea de omor calificat prevăzută în art. 174 și art. 175 alin. (1) lit. i) C. pen., săvârşită în condiţiile circumstanţei atenuante a provocării, iar nu în infracţiunea de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte prevăzută în art. 183 C. pen., întrucât aplicând victimei, cu putere, cu picioarele, multiple lovituri în zone vitale şi având în vedere vârsta şi starea de sănătate a victimei care se deplasa cu ajutorul unei cârje, inculpatul a prevăzut posibilitatea de a se produce moartea victimei şi, chiar dacă nu a urmărit-o, a acceptat-o, existând intenţia specifică infracţiunii de omor, în modalitatea intenţiei indirecte (Decizia nr. 292 din 28 ianuarie 2011, pronunțată de secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect infracţiuni contra vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii).

Potrivit noilor reglementări în materie penală, infracțiunea de omor calificat este prevăzută de art. 189 NCP, iar infracțiunea de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte este prevăzută de art. 195 din același act normativ.

Avocat Paula VÂRBAN

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti