Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Un nou pachet legislativ ”telecom” a fost votat în Parlamentul European
15.04.2014 | Silvia AXINESCU, Georgiana SINGUREL, Silvia AXINESCU

Secţiuni: Cyberlaw, Dreptul Uniunii Europene, Media & Publicitate, RNSJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

”Internet neutrality” (cunoscut și sub denumirea de ”open internet”, ”net neutrality”) este un concept care privește posibilitatea utilizatorilor de servicii Internet de a avea acces egal la tot ceea ce poate oferi acest serviciu. A oferi acces egal înseamnă ca traficul de Internet să fie tratat în mod egal, fără discriminare, indiferent de sursă, beneficiar, conținut vizionat/ accesat, aparat utilizat pentru accesarea Internetului etc.

Parlamentul European a votat un nou pachet legislativ care cuprinde și reglementări în această materie. Parlamentul dorește existența unor reguli exprese cu privire la neutralitatea Internetului, care să interzică furnizorilor de servicii de Internet (în continuare ”Operatorii”) limitarea, blocarea sau încetinirea traficului de Internet atunci când se dorește accesarea unui anumit conținut. Tot în cuprinsul acestui pachet legislativ este tratată și eliminarea tarifului pentru servicii roaming.

Operatorii vor putea în continuare să ofere trafic de Internet ”privilegiat”, de o mai bună calitate, însă nu în detrimentul posibilității de a accesa alte servicii Internet. Tot în acest sens, membrii Parlamentului European au adaptat lista cazurilor excepționale în care se poate bloca sau încetini accesul la Internet, considerându-se că această posibilitate ar trebui să fie valabilă doar pentru a executa un ordin judecătoresc, pentru a preîntâmpina congestionări ale rețelelor sau pentru a menține securitatea acestora.

Prin adoptarea acestui pachet legislativ, considerăm că se vor produce efecte atât la nivelul Operatorilor cât și la nivelul utilizatorilor finali, având în vedere relația contractuală dintre aceștia. De asemenea, este de așteptat ca și contractele de publicitate online să sufere modificări în vederea respectării principiului neutralității Internetului.

Conform informațiilor publicate în această materie, pachetul legislativ va intra în lista priorităților următorului Parlament European, care va fi ales în perioada 22-25 mai a.c.

Puteți găsi aici mai multe informații cu privire la măsurile propuse de către Parlamentul European cu privire la neutralitatea Internetului.

Rămânem la dispoziția dumneavoastră cu eventuale lămuriri în această privință, precum și pentru identificarea și implementarea modificărilor necesare în vederea funcționării în conformitate cu conceptul de neutralitate a Internetului.

av. Georgiana SINGUREL
av. Silvia AXINESCU
REFF & ASOCIATII

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti