Secţiuni » Arii de practică » Business » Energie
Energie
CărţiProfesionişti

Noi reguli privind acordarea ajutorului de stat în domeniul producerii energiei regenerabile


16.04.2014 | Silvia AXINESCU, Georgiana SINGUREL, Silvia AXINESCU
Secţiuni: Dreptul mediului, Dreptul Uniunii Europene, Energie, RNSJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Comisia Europeană a adoptat în principiu, la data de 9 aprilie 2014, noile Orientări privind ajutoarele publice acordate proiectelor energetice și de mediu 2014-2020. Versiunea publicată pe site-ul Comisiei Europene are caracter informativ și poate suferi modificări până la publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Noile Orientări vor abroga, începând cu data de 1 iulie 2014, Orientările comunitare privind ajutorul de stat pentru protecția mediului, act publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. C82 din 1 aprilie 2008.

Statele Membre vor avea la dispoziție un an de la publicarea noilor Orientări în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene pentru a alinia schemele de ajutor de stat existente cu procedurile prevăzute în Orientări, cu excepția schemelor privind ajutoarele operaționale pentru surse de energie regenerabilă și cogenerare, care trebuie aliniate numai în măsura în care sunt prelungite sau adaptate.

Principalele noutăți introduse de noile Orientări sunt:
1. introducerea graduală a mecanismelor de piață. În acest sens, se prevede introducerea treptată a procedurilor de licitație competitivă pentru acordarea ajutorului de stat, oferind în același timp și flexibilitate statelor membre, pentru a ține cont de practicile de la nivel național. Procedurile de licitație vor crește eficacitatea costurilor și vor limita distorsionările de pe piață. În acest sens, va fi introdusă o etapă pilot, în anul 2015 și 2016, care va permite Statelor Membre să testeze procedurile de licitație competitivă, în ceea ce privește o parte redusă a capacității lor de producție a energiei. Începând cu anul 2017, ajutorul de stat pentru energie regenerabilă va fi acordat, în principiu, numai prin intermediul procedurilor de licitație competitivă, cu excepția cazului în care Statele Membre pot demonstra faptul că utilizarea unei asemenea proceduri ar avea un rezultat nesatisfăcător (cum este cazul întreprinderilor mici și mijlocii).

2. utilizarea unor mecanisme de cooperare, în scopul facilitării acordării ajutorului transfrontalier în domeniul energiei regenerabile, în măsura în care este posibil și oportun. În acest sens se asigură o mai bună funcționare a pieței interne a energiei electrice.

3. exceptarea instalațiilor mici sau tehnologiilor aflate într-un stadiu incipient de dezvoltare de la participarea la procedura de licitație competitivă. Instalațiile mici sunt definite ca producând mai puțin de 6 MW de energie eoliană (sau 6 unități de producție), sau de 1 MW de energie din alte surse de energie regenerabilă, precum energia solară sau biomasă. În plus, instalațiile mici care produc energie sub 3 MW (sau 3 unități de producție), sau sub 500 KW de energie din alte surse de energie regenerabilă, sunt considerate a avea un potențial scăzut de participare pe piața vânzării cu amănuntul și pot beneficia de orice forma de ajutor, incluzând tarifele de tip ”feed-in” (prețul plătit producătorilor pentru energie regenerabilă).

4. posibilitatea pentru Statele Membre de a reduce sarcina financiară pentru un număr limitat de sectoare mari consumatoare de energie de la nivelul întregii Uniuni Europene. Orientările urmează în principal o abordare bazată pe sectoare. Cu toate acestea, Statele membre au posibilitatea de a acorda reduceri întreprinderilor care prezintă un nivel ridicat de electro-intensitate și care sunt active într- un sector expus comerțului internațional. În scopul menținerii competitivității acestor sectoare și întreprinderi, Orientările permit acordarea de reduceri la taxele percepute, pentru a sprijini energia regenerabilă. Ajutorul acordat este parțial, iar societățile vor contribui la rândul lor la finanțare în aceste cazuri.

5. simplificarea procedurilor pentru punerea în aplicare a anumitor măsuri de ajutor în domeniu protecției mediului și energiei, măsuri care vor fi incluse în marea lor majoritate în viitoarea revizuire a Regulamentului General de Exceptare în Bloc. Regulament va fi adoptat în mai 2014, și va intra în vigoare la data de 1 iulie 2014, odată cu noile Orientări. Acest lucru va facilita aplicarea de către autoritățile publice a măsurilor de acordare a ajutorului, având în vedere faptul că acestea nu vor mai fi nevoite să obțină aprobarea prealabilă a Comisiei. Asemenea măsuri includ, cu titlu de exemplu, forme de ajutor pentru promovarea surselor de energie regenerabile, de termoficare, etc.

6. păstrarea regimului actual în ceea ce privește ajutoarele de stat acordate în prezent instalațiilor. Acestea vor primi în continuare ajutor pe baza schemelor de ajutor de stat aprobate deja. Ajutoarele de stat care nu au fost însa notificate Comisiei Europene vor fi însă evaluate în baza Orientărilor în vigoare la momentul acordării. Regula conține o excepție, în sensul că noile Orientări se vor aplica retroactiv pentru evaluarea reducerilor privind finanțarea surselor regenerabile de energie pentru consumatorii mari de energie. Posibilitatea unei asemenea reduceri nu a fost prevăzută în Orientările în vigoare.

Puteți găsi aici mai multe informații cu privire la conținutul Orientărilor și schimbările care au impact asupra sectorului energiei.

av. Georgiana SINGUREL
av. Silvia AXINESCU
REFF & ASOCIATII

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro