Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Craiova. Complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false şi complicitate la înşelăciune. Acord de recunoaștere a vinovăției
15.04.2014 | Andreea DOBRIN, Paula VÂRBAN, Andreea DOBRIN

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA-Craiova. Folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete şi înşelăciune. Acord de recunoaștere a vinovăției.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie-Serviciul Teritorial Craiova au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispoziţiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului L.M., în calitate de reprezentant legal al unei cooperative agricole, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:

complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele ei;
complicitate la înşelăciune;

În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La sfârșitul anului 2006, în vederea încheierii unui contract între o societate comercială și Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), inculpatul L.M. i-a procurat administratorului acestei firme, o ofertă de bunuri, ce cuprindea date nereale, în scopul obţinerii pe nedrept, de către acesta din urmă, a unor fonduri publice nerambursabile.
Urmare a acestei acțiuni, administratorul societății comerciale respective a indus în eroare funcţionarii APDRP, care au autorizat ca eligibile cheltuielile efectuate cu achiziţia unor echipamente şi au dispus decontarea, către firma respectivă, a sumei de 61.720,28 lei (46.290,21 lei reprezentând fonduri nerambursabile din bugetul Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor și 15.430,07 lei reprezentând fonduri nerambursabile, obținute de la bugetul statului).

În prezenţa apărătorului ales, inculpatul L.M. a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a următoarei pedepse: 2 ani de închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani, cu respectarea următoarelor obligații:
– să se prezinte, la datele fixate, la serviciul de probaţiune;
– să anunţe în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea;
– să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă;
– să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existenţă;

În cauză, se desfășoară cercetări și față de alte persoane.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul L.M., împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Dolj.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Andreea DOBRIN

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti