Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Alba Iulia. Sentința în dosarul interceptărilor ilegale


16 aprilie 2014 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Curtea de Apel Alba Iulia a dat publicității marți, 15 aprilie 2014, un comunicat, semnat de jud. Aurelian Mocan – purtător de cuvânt, cu privire la soluționarea ”dosarului interceptărilor telefonice ilegale”.

Comunicatul integral:

Cu privire la inculpatul O.N.D., Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât schimbarea încadrării juridice a infracţiunii prev. de art. 19 al. 1 din Legea nr. 51/1991 (Iniţierea, organizarea sau constituirea pe teritoriul României a unor structuri informative care pot aduce atingere siguranţei naţionale, sprijinirea în orice mod a acestora sau aderarea la ele, deţinerea, confecţionarea sau folosirea ilegala de mijloace specifice de interceptare a comunicaţiilor, precum şi culegerea şi transmiterea de informaţii cu caracter secret ori confidenţial, prin orice mijloace, în afară cadrului legal, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani), reţinută în sarcina inculpatului în infracţiunea prev. de art. 302 alin. 6 din Codul penal (Deţinerea sau confecţionarea, fără drept, de mijloace specifice de interceptare ori de înregistrare a comunicaţiilor se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă) achitarea inculpatului de sub învinuirea săvârşirii infracţiunilor prevăzute de art. 302 alin. 6 C.p. cu aplicarea art. 35 alin. 1 din Codul penal şi art. 46 al. 1 lit. a din Legea nr. 161/2003, cu aplic. art. 41 al. 2 C.p. al cărui conţinut se regăseşte în dispoziţiile art. 365 alin. 1 lit. a (fapta persoanei care, fără drept, produce, importă, distribuie sau pune la dispoziţie sub orice formă: a) dispozitive sau programe informatice concepute sau adaptate în scopul comiterii uneia dintre infracţiunile prevăzute în art. 360-364) cu aplicarea art. 35 alin. 1 din Codul penal şi aplică inculpatului O.N.D. sancţiunea administrativă a amenzii de 1000 lei. Curtea de Apel Alba Iulia a dispus confiscarea specială a sumei de 68.959,05 lei de la inculpatul O.N.D. şi menţine sechestrul instituit asupra autoturismului marca (…), cu numărul de înmatriculare (…), număr de identificare (…), lăsat în custodia inculpatului O.N.D.

Cu privire la ceilalţi 15 inculpaţi Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât, de asemenea, schimbarea încadrării juridice a infracţiunii prev. de art. 19 al. 1 din Legea nr. 51/1991, reţinută în sarcina inculpaţilor în infracţiunea prev. de art. 302 alin. 6 din Codul penal, achitarea de sub învinuirea săvârşirii infracţiunilor prevăzute de art. 302 alin. 6 din Codul penal, art. 46 al. 2 din Legea nr. 161/2003 al cărei conţinut se regăseşte în dispoziţiile art. 365 alin. 2 din Codul penal (deţinerea, fără drept, a unui dispozitiv, a unui program informatic, a unei parole, a unui cod de acces sau a altor date informatice dintre cele prevăzute în alin. (1), în scopul săvârşirii uneia dintre infracţiunile prevăzute în art. 360-364, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă), art. 42 al. 2 din Legea nr. 161/2003 al cărei conţinut se regăseşte în dispoziţiile art. 360 alin. 2 din Codul penal (Accesul, fără drept, la un sistem informatic, săvârşită în scopul obţinerii de date informatice, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani), art. 43 al. 1 din Legea nr. 161/2003 al cărei conţinut se regăseşte în dispoziţiile art. 361 alin. 1 din Codul penal (Interceptarea, fără drept, a unei transmisii de date informatice care nu este publică şi care este destinată unui sistem informatic, provine dintr-un asemenea sistem sau se efectuează în cadrul unui sistem informatic se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani), art. 44 al. 2 din Legea nr. 161/2003 al cărei conţinut se regăseşte în dispoziţiile art. 364 din Codul penal (transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic sau dintr-un mijloc de stocare a datelor informatice se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani) şi a dispus aplicarea sancţiunii administrative a amenzii de 1000 lei.

Inculpaţii au fost achitaţi în temeiul art. 396 din Codul de procedură penală, rap. la art.19 din Legea nr. 255/2013 şi art. 5 din Codul penal (s-a constatat că în privinţa faptelor comise anterior intrării în vigoare a Codului penal sunt aplicabile ca lege penală mai favorabilă dispoziţiile art. 181 din Codul penal din 1968 – fapta nu prezintă pericolul social al unei infracţiuni)
Curtea de Apel Alba Iulia a constatat încetată de drept măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara, dispusă de Curtea de Apel Alba Iulia prin încheierea penală nr. 10/3.06.2010 cu privire la inculpaţi şi a dispus confiscarea telefoanelor sau dispozitivelor utilizate la săvârşirea faptelor şi obligarea inculpaţilor la plata cheltuielilor judiciare corespunzătoare.
Sentinţa Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile, competenţa de soluţionare a apelului revenind Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Considerentele care au stat la baza hotărârii instanţei vor putea fi făcute publice după ce aceasta va fi motivată.

În dosarul cunoscut opiniei publice ca ”dosarul interceptărilor telefonice ilegale” au fost trimişi în judecată în 7 noiembrie 2011 la Curtea de Apel Alba Iulia 43 de inculpaţi acuzaţi de săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 19 alin. 1 din Legea nr. 51/1991 privind siguranţa naţională a României şi a unor infracţiuni informatice constând în: realizarea de interceptări neautorizate ale convorbirilor telefonice, discuţiilor în mediul ambiental, transmisiilor tip SMS şi transfer neautorizat de date din sisteme informatice; deţinerea, fără drept, a unui dispozitiv, program informatic, parolă, cod de acces sau dată informatică.
Majoritatea inculpaţilor au declarat în faţa instanţei că recunosc săvârşirea faptelor reţinute în rechizitoriu şi au fost judecaţi în baza probelor administrate în faza de urmărire penală în baza prevederilor art. 320 ind. 1 din Codul de Procedură Penală. Cu privire la aceştia Curtea de Apel Alba Iulia s-a pronunţat anterior în dosare disjunse din dosarul iniţial.

Pentru mai multe detalii privind acuzaţiile aduse inculpaţilor se poate vedea comunicatul de presă din 5 noiembrie 2010 publicat pe site-ul DIICOT.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro