Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Acţiune de divorţ prin care se solicită desfacerea căsătoriei încheiate într-un stat membru UE
16.04.2014 | Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Procedură civilă, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în situaţia în care părțile, cetățeni români, solicită desfacerea căsătoriei încheiate într-un stat membru al Uniunii Europene, sunt incidente dispoziţiile art. 3 lit. b) teza I din Regulamentul (CE) nr. 2201/2003 privind competenţa, recunoaşterea şi executarea hotărârilor judecătoreşti în materie matrimonială şi în materia răspunderii părinteşti, care determină competența internaţională a instanţelor judecătoreşti din România în soluţionarea acțiunii de divorț. Înalta Curte a mai precizat că, în ipoteza în care pârâtul nu are locuinţa în ţară, competența teritorială de soluționare a acțiunii introdusă după intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă aparține instanței de la domiciliul reclamantului, aşa cum rezultă din dipoziţiile art. 914 alin. (1) din noul Cod de procedură civilă. În speţă, părţile au depus la Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti, după închiderea dezbaterilor, un înscris denumit „declaraţie” prin care au solicitat, de comun acord, în temeiul dispoziţiilor art. 914 alin. (2) C. pr. civ., soluţionarea cauzei la această instanţă. Înalta Curte a reţinut că legiuitorul a permis acordul părţilor cu privire la alegerea instanţei competente în soluţionarea cererii de divorţ numai în situaţia în care niciuna din părţi nu are locuinţa în ţară, ceea ce în speţă nu se verifică, reclamantul având domiciliul în România, astfel că este competentă judecătoria de la domiciliul acestuia. (Decizia nr. 687 din 27 februarie 2014 pronunţată de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect conflict negativ de competenţă)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti