« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Noutăţi legislative
 

Modificarea Legii privind responsabilitatea ministeriala – detalii
08.10.2007 | JURIDICE.ro, SAVESCU & ASOCIATII

JURIDICE - In Law We Trust Monitor Dosare

In Monitorul Oficial nr. 678 din 4 octombrie 2007 a fost publicata Ordonanta de urgenta nr. 95/2007 pentru modificarea Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala.

Modificarea legii priveste procedura de exercitare de catre Presedintele Romaniei a dreptului de a cere urmarirea penala a unui membru al Guvernului,.

Astfel, subiectele care pot sesiza Presedintele Romaniei pentru a cere urmarirea penala a unui membru al Guvernului sunt: primul-ministru sau procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In exercitarea dreptului de a cere urmarirea penala a unui membru al Guvernului, Presedintele Romaniei, la propunerea comisiei speciale instituite pentru analiza sesizarilor cu privire la savarsirea unei infractiuni in exercitiul functiei de catre membrii Guvernului, adreseaza ministrului justitiei o cerere in acest scop. Daca membrul Guvernului pentru care s-a facut sesizarea este ministrul justitiei, cererea de urmarire penala se adreseaza primului-ministru.

Comisia speciala este formata din 5 judecatori, numiti pentru un mandat de 3 ani, care nu poate fi reinnoit. Propunerile privind componenta comisiei sunt aprobate de catre Sectia de judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii. Componenta comisiei se aproba prin decret al Presedintelui Romaniei.

Membrul Guvernului pentru care s-a facut sesizarea are dreptul de a fi audiat de comisie, de a fi asistat sau reprezentat de un avocat si de a depune inscrisuri.

Comisia speciala intocmeste un raport prin care propune Presedintelui Romaniei urmarirea penala sau clasarea sesizarii. Concluziile raportului comisiei speciale se aduc la cunostinta publica.

Presedintele Romaniei hotaraste asupra raportului prezentat de comisia speciala. Daca Presedintele Romaniei nu isi insuseste concluziile raportului, acesta este obligat sa isi argumenteze decizia in fapt si in drept, argumentele aducandu-se la cunostinta publica.

Cererea Presedintelui Romaniei privind urmarirea penala a unui membru al Guvernului se comunica de catre Administratia Prezidentiala mijloacelor de informare in masa.

Daca membrul Guvernului pentru care Presedintele Romaniei a cerut urmarirea penala este deputat sau senator, ministrul justitiei sau, dupa caz, primul-ministru va solicita Camerei competente sa declanseze procedura de adoptare a cererii de incepere a urmaririi penale.

Pentru STIRI.JURIDICE, SAVESCU & ASOCIATII

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.