« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Achiziţii publice
DezbateriCărţiProfesionişti
BONDOC & ASOCIATII
 

Modificari importante Achizitii Publice
08.10.2007 | JURIDICE.ro, SAVESCU & ASOCIATII

JURIDICE - In Law We Trust Monitor Dosare

In Monitorul Oficial nr. 676 din 4 octombrie 2007 a fost publicata Ordonanta de urgenta nr. 94/2007 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii.

Se modifica conditiile in care un operator economic, care nu are calitatea de autoritate contractanta este obligat sa aplice dipozitiile ordonantei privitoare la achizitiile publice.
Astfel, daca pana la prezenta modificare, conditia era ca respectivul contract sa fie finantat/subventionat in mod direct, in proportie de mai mult de 50%, de catre o autoritate contractanta, prin prezenta ordonanta s-a mai adaugat o cerinta privitoare la valoare minima a contractului, astfel:
– in cazul contractului de lucrari, valoarea estimata a respectivului contract sa fie mai mare decat echivalentul in lei a 2.500.000 euro
– in cazul contractului de servicii, valoarea estimata a respectivului contract sa fie mai mare decat echivalentul in lei a 125.000 euro.

In cazul in care valoare estimata a contractelor este mai mica sau egala cu pragurile valorice mentionate mai sus, operatorul economic are obligatia pentru atribuirea contractului respectiv, de a impune prin contractul de finantare:
a) fie aplicarea prevederilor ordonantei de urgenta
b) fie aplicarea unei proceduri specifice stabilite prin norme interne, cu conditia asigurarii transmiterii unei invitatii de participare catre cel putin 3 operatori economici la procedura respectiva.

O alta modificare importanta a ordonantei de urgenta se refera la majorarea plafonului pana la care nu este obligatorie aplicarea ordonantei. Astfel, plafonul minim s-a modificat de la 5000 euro la 10.000 euro, pentru fiecare achizitie de produse, servicii sau lucrari.

S-au majorat, practic aproape s-au dublat, plafoanele pana la care autoritatea contractanta are dreptul de a aplica procedura de cerere de oferte. Astfel, este necesar ca valoarea estimata, fara TVA, a contractului de achizitie publica sa fie mai mica decat sau egala cu echivalentul in lei al urmatoarelor praguri:
a) pentru contractul de furnizare: 75.000 euro
b) pentru contractul de servicii: 75.000 euro
c) pentru contractul de lucrari: 500.000 euro.

Se instituie sanctiunea amenzii, aplicabile de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, in cazul exercitarii abuzive a dreptului de a depune contestatii pe cale administrativ-jurisdictionala. Amenda se aplica la cererea autoritatii contractante si dupa emiterea deciziei privind solutionarea contestatiei, avand cuantumul cuprins intre 10.000 lei si 35.000 lei.

Pentru STIRI.JURIDICE, SAVESCU & ASOCIATII

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.