Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

Noi sancțiuni pentru combaterea abuzului de piață
17.04.2014 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Banking, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Consiliul Europei a adoptat luni, 14 aprilie 2014, propunerile de Regulament privind abuzul de piață (IP/11/1217) și de Directivă privind sancțiunile penale aplicabile abuzurilor de piață (IP/11/1218). Comisia Europeană salută faptul că cele două acte normative au fost oficial adoptate, potrivit unui comunicat.

Modificările au în vedere:
– extinderea normelor pentru a cuprinde abuzurile comise pe platformele electronice de tranzacționare
– interzicerea strategiilor abuzive puse în aplicare prin intermediul tranzacțiilor de înaltă frecvență
– creșterea amenzilor pentru persoanele care manipulează indici de referință, cum ar fi LIBOR
– consolidarea cooperării dintre autoritățile de reglementare de pe piețele financiare și de mărfuri
– introducerea unor definiții comune la nivelul UE ale infracțiunilor de abuz de piață (utilizarea abuzivă a informațiilor privilegiate, divulgarea ilegală de informații și manipularea pieței)
– implementarea unui set comun de sancțiuni penale, inclusiv amenzi și pedeapsa cu închisoarea
– lărgirea sferei subiectelor care vor fi considerate răspunzătoare pentru abuzurile de piață, respectiv persoanele juridice (întreprinderile), iar statele membre trebuie să se asigure că autoritățile care se ocupă de aceste cazuri extrem de complexe au o bună pregătire în domeniu.

Viviane Reding, comisarul UE pentru justiție, precum și Michel Barnier, comisarul pentru piața internă și servicii: ”Adoptarea în această zi a celor două acte legislative reprezintă un semnal puternic de avertizare că se acordă toleranță zero persoanelor care recurg la utilizări abuzive ale informațiilor privilegiate și la manipulări ale pieței. Acest lucru demonstrează angajamentul Uniunii Europene de a proteja integritatea piețelor sale financiare și de a-i descuraja pe infractorii care vor să câștige bani prin manipularea cu intenție a informațiilor. Începând de astăzi, autoritățile administrative vor deține competențe sporite pentru investigarea abuzurilor de piață și pentru aplicarea de sancțiuni care pot ajunge până la câteva milioane de euro, iar persoanele care se fac vinovate de abuz de piață vor fi descurajate să mai recurgă la această practică, având în vedere perspectiva pedepsei cu închisoarea oriunde pe teritoriul Uniunii. Acum trebuie să punem în aplicare aceste legi: statele membre ar trebui să pună în aplicare cu celeritate aceste acte legislative noi, astfel încât să nu existe niciun loc în Europa în care să se poată ascunde acești infractori”.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti