Noutăţi legislative interesante. Lege 9
 
Print Friendly, PDF & Email

Modificarile Legilor Magistratilor au fost publicate in Monitorul Oficial

10.10.2007 | JURIDICE.ro, SOVA & ASOCIATII
Abonare newsletter

In Monitorul Oficial nr. 684/8 octombrie 2007 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 100/2007 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul justitiei.

Modificarile aduse Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor vizeaza in special conditiile de admitere in magistratura.

Astfel, se stipuleaza ca pot fi numiti in magistratura, pe baza de concurs, printre altii: fostii judecatori si procurori care si-au incetat activitatea din motive neimputabile; personalul de specialitate juridica din Ministerul Justitiei, din Ministerul Public, din Consiliul Superior al Magistraturii, din Institutul National de Criminologie si din Institutul National al Magistraturii; avocatii; notarii; asistentii judiciari; consilierii juridici; personalul de probatiune cu studii superioare juridice, etc.

A fost eliminata dispozitia potrivit careia avocatii cu o vechime in profesie de cel putin 10 ani puteau fi numiti, fara concurs, la judecatorii sau parchetele care functioneaza pe langa acestea.

Alte dispozitii modificatoare privesc conditiile acordarii pensiei de serviciu, pensiei de urmas, precum si beneficiile de care se bucura personalul (judecatori, procurori si personalul asimilat acestora) detasat in strainatate pentru actiuni in interesul serviciului.

In ceea ce priveste modificarile la Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, precizam ca, potrivit noii reglementari, in cazul in care buna functionare a instantelor sau a parchetelor este grav afectata din cauza numarului de posturi vacante temporar, acestea pot fi ocupate pe perioada nedeterminata, potrivit legii, in cazul in care vacantarea posturilor s-a realizat in urma:
a) numirii in functii de conducere;
b) numirii ca procuror in cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism ori al Directiei Nationale Anticoruptie;
c) detasarii;
d) alegerii in functia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii;
e) suspendarii din functie;
f) vacantarii din alte cauze, pe o perioada mai mare de un an.

Pentru STIRI.JURIDICE, SOVA & ASOCIATII

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate