Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Oradea. Spălare de bani, trafic de influență, fals în înscrisuri, luare și dare de mită. Trimitere în judecată
17.04.2014 | Andreea DOBRIN, Paula VÂRBAN, Andreea DOBRIN

JURIDICE - In Law We Trust

DNA-Oradea. Spălare de bani, trafic de influență, fals în înscrisuri, luare și dare de mită. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaților:
– D.C., la data faptelor vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de: luare de mită și spălare de bani;
– D.R.C.–A., fiul primului menționat, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de: luare de mită și spălare de bani, în forma complicității;
– M.M., în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de: cumpărare de influență, dare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată și spălare de bani;

și în stare de libertate a inculpaților:
– B.D.–M., în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de: trafic de influență și spălare de bani;
– D.V.–N., în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de: spălare de bani și complicitate la trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În toamna anului 2012, inculpatul B.D.–M. a pretins de la inculpatul M.M. o sumă de bani, primind de la acesta în data de 14 mai 2013, prin transfer bancar, suma de 775.000 lei (echivalentul a 176.000 euro) și suma de 100.000 euro cash, pentru a-și exercita influența asupra inculpatului D.C.– vicepreședinte ANRP, la acea dată și membru în C.C.S.D.
Totodată i-a promis acestuia, că-l va determina pe inculpatul D.C. să-și încalce atribuțiile de serviciu, legate de un dosar de despăgubire, pe care inculpatul M.M. îl avea pe rolul Comisiei Centrale de Stabilire a Despăgubirilor (C.C.S.D.), din cadrul A.N.R.P.
În realizare aceleiași rezoluții infracționale , inculpatul a fost ajutat cu intenție de către D.V.–N., care la aceeași dată, a primit de la inculpatul M.M. suma de 730.000 lei (165.000 euro) prin transfer bancar.
Pentru a ascunde adevărata destinație a sumelor de bani, inculpatul M.M. a întocmit în fals trei înscrisuri sub semnătură privată, în care a consemnat că i-a împrumutat pe tatăl inculpatului B.D.M. cu suma de 2.200.000 lei și pe inculpatul D.V.N. și soția acestuia cu suma de 1.500.000 lei.
În cursul lunii iunie 2013, din sumele de bani primite, cunoscând proveniența acestora, în scopul ascunderii originii ilicite a banilor, inculpații, B.D.–M. și D.V.–N., au cumpărat pe numele rudelor, 3 autoturisme de lux, în valoare totală de 110.400 euro.
În cursul lunii mai 2013, inculpatul D.C., vicepreședinte ANRP la aceea dată, a pretins de la inculpatul M.M., suma de 1.000.000 euro din totalul de 5.213.222 euro pe care acesta ar fi urmat să o încaseze de la ANRP, ca urmare a executării silite. În schimbul banilor, vicepreședintele ANRP a susținut că își va încălca atribuțiile de serviciu legate de procedurile administrative pe care această persoană, titular al unui drept litigios, le avea în derulare cu ANRP, independent de executarea silită.
În data de 13 mai 2013, inculpatul D.C. a primit de la acesta, prin intermediul fiului său, inculpatul D.R.C.–A., echivalentul în lei al sumei de 1.000.000 euro, în scopul arătat mai sus.
Pentru ascunderea originii ilicite a banilor, din suma de 1.000.000 euro, inculpatul D.C. a cumpărat, pe numele celor trei fii ai săi, bunuri mobile (autoturisme de lux) și imobile.
La data de 26 iulie 2013, inculpatul M.M., având convingerea că a obținut de la ANRP suma de 5.213.222 euro, în scopul ascunderii originii ilicite a banilor, a cumpărat prin intermediul unei societăți comerciale, o proprietate imobiliară situată în Satu Mare, cu suma de 1.777.105 lei (400.000 euro) precum și un autoturism de lux, în valoare de 80.000 euro.

Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea:
În toamna anului 2012, inculpatul B.D.– M., amic al inculpatului M.M., cunoscând că acesta din urmă are pe rolul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, un dosar de despăgubire care stagnează, s-ar fi prevalat de influența pe care o avea asupra inculpatului Dumitru Cătălin, promițând că ar putea să intervină pe lângă acesta și să-l determine să-și încalce atribuțiile de serviciu legate, de procedurile administrative pe care inculpatul M.M. le avea în derulare cu ANRP.
Influența de care s-ar fi prevalat inculpatul B.D.M. în fața inculpatului M.M. a fost una reală, inculpații B.D. și D.C. fiind colegi de partid. Mai mult chiar, inculpatul B.D. a făcut parte în cursul anului 2012 din staff-ul de consilieri personali ai președintelui acelui partid politic, poziție cu care se lăuda în cercurile de apropiați.
Cunoscând existența acestor relații și fiind în relații de prietenie cu inculpatul B.D.–M., inculpatul D.V.N. l-ar fi însoțit pe acesta și pe inculpatul M.M. la aproape toate întâlnirile și discuțiile avute de cei doi cu inculpatul D.C., la unele dintre acestea pe post de șofer la altele ca participant activ.
Astfel, cunoscând că inculpatul M.M. ar fi interesat să nu i se mai pună „piedici” de către ANRP și CCSD și știind că acesta ca urmare a executării silite pornite ar avea posibilitatea să încaseze în procedura executării silite suma de 5.213.222 euro, inculpatul Dumitru Cătălin i-ar fi pretins acestuia suma de 1.000.000 euro pentru a-și încălca atribuțiile de serviciu legate de dosarele de despăgubire aflate pe rolul ANRP.
De asemenea, de pe urma traficării influenței ar fi profitat și inculpatul D.V.–N., care complice fiind cu inculpatul B.D.M. dar și pentru păstrarea tăcerii, ar fi primit și el de la inculpatul M.M. o sumă importantă de bani.
În baza unei înțelegeri prestabilite, în data de 13 mai 2013, inculpatul M.M. ar fi retras din contul deschis la o bancă, suma de 5.292.228 lei (1.219.000 euro). Imediat după retragerea acestei sume de bani, inculpatul M.M. s-ar fi deplasat, însoțit de inculpatul B.D.–M., în parcarea unui mall din București, undear fi fost așteptat de către inculpatul D.R.C.–A., fiul inculpatului D.C.. Având pregătit într-o geantă, echivalentul în lei a sumei de 1.000.000 euro, inculpatul M.M. s-ar fi deplasat la mașina inculpatului D.R.C.–A. unde ar fi plasat pe bancheta din spate geanta cu bani.
La data de 14 mai 2013 inculpatul M.M. ar fi transferat suma de 775.000 lei în favoarea tatălui inculpatului B.D.M. și suma de 730.000 lei în favoarea soției inculpatului D.V.N..
Aceste transferuri bancare ar fi fost mascate de inculpatul M.M., prin încheierea în data de 14 mai 2013, a unui act intitulat „Împrumut pe un an de zile” în care ar fi consemnat în fals că l-ar fi împrumutat pe tatăl inculpatului B.D.–M. cu suma de 2.200.000 lei (500.000 euro) din care suma de 775.000 lei virată în contul deschis la o bancă, iar diferența cash împrumutatului.
La fel ar fi procedat și în cazul inculpatului D.V.N., inculpatul M.M., întocmind în fals două înscrisuri olografe, intitulate „Contract de Împrumut”, în care ar fi consemnat în fals că l-ar fi împrumutat pe acesta cu suma de 1.500.000 lei (340.000 euro), din care suma de 730.000 lei virată în contul soției acestuia, iar diferența de 770.000 lei direct în mâna împrumutatului.

La data de 26 iulie 2013, inculpatul M.M., având convingerea că a obținut de la ANRP suma de 5.213.222 euro, în scopul ascunderii originii ilicite a banilor, ar fi cumpărat prin intermediul unei societăți comerciale, o proprietate imobiliară situată în Satu Mare, cu suma de 1.777.105 lei (400.000 euro) precum și un autoturism de lux, în valoare de 80.000 euro.
În mod similar ar fi procedat și inculpatul D.C., care cu complicitatea fiului său, inculpatul D.R.C.–A. dar și pentru ascunderea originii ilicite a sumei de 1.000.000 euro, ar fi cumpărat 3 apartamente în București și 3 autoturisme de lux, pentru cei trei fii ai săi.
La fel s-au derulat lucrurile și în cazul inculpaților B.D.–M. și D.V.–N., care cunoscând că sumele de bani primite de la inculpatul M.M., ar proveni din săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, ar fi cumpărat, pe numele unor aparținători, autoturisme de lux.
În cauză s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului, asupra mai multor bunuri mobile și imobile ale inculpaților.

În cauză au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Oradea, cu propunerea de a se menține arestarea preventivă a inculpaților M.M., D.C. și D.R.C.–A.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Andreea DOBRIN

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO